Raitanen vaihtoi valmentajaa ja painottaa estejuoksua

Raitanen vaihtoi valmentajaa ja painottaa estejuoksua
Maajoukkuesuunnistaja ja juoksijalahjakkuus Topi Raitanen keskittyy tulevalla kilpailukaudella estejuoksuun. Hän hakee menestystä yleisurheilun 22-vuotiaiden EM-kilpailuista Puolan Bydgoszczista Janne Ukonmaanahon valmennuksessa.

– Suunnistus on aiemmin ollut ykkösjuttu. Ensi vuonna se on estejuoksu ja 22-vuotiaiden EM-kilpailut. Kauden aikana on kuitenkin myös suunnistuskilpailuja. Tähtään myös suunnistuksen MM-kilpailuihin sekä suurviesteihin, joten sikäli lajivalintaa ei ole tehty. Kausi kuitenkin rakentuu päätavoitteen ehdoilla, Raitanen sanoo.

Raitanen, 20, on tähän asti harjoitellut Antti Örnin valmennuksessa. Jatkossa päävastuun ohjelmoinnista kantaa estejuoksijan uran tähän kauteen päättänyt Ukonmaanaho. Suunnistuspuolesta vastaa Antti Harju.

Suuria muutoksia Örnin valmennuslinjaan ei Raitaisen mukaan tarvita. Uudelta valmentajakaksikoltaan hän odottaa oppia nimenomaan kummankin lajin erikoisharjoittelusta -ja taidoista.

– Estetekniikka on minun heikko puoli. Siksi halusin mukaan asiantuntijan. Menen ensi viikolla armeijaan Santahaminaan, ja kun Janne asuu Klaukkalassa, pystymme tekemään harjoituksia yhdessä. Se on iso asia, Raitanen sanoo.

– Harju taas on motivoitunut auttamaan minua suunnistusteknisissä asioissa, joissa minulla on paljon kehitettävää.

Reiden murtuma kuntoutettu

Raitanen on keskiviikkona lähdössä suunnistuksen maailmancupin finaaliin Sveitsin Aarauhun. Hän juoksee siellä sprintin ja sprinttiviestin. Kevään SM-maastojen 4 kilometrin voiton jälkeen hän on kuntouttanut reiden rasitusmurtumaa ja kilpailut vain suunnistuksen EM- ja MM-kisojen sprinttiviesteissä.

– Hyvä, että saa tähän syksylle vielä kovia kisoja, kun kesällä ei pystynyt kilpailemaan, Raitanen sanoo.

Raitanen pääsi aloittamaan juoksuharjoittelun elokuussa. Hän on edennyt maltilla. Viikkokilometrit ovat tällä haavaa vasta 70 kilometrin luokkaa. Kestävyyskunto on silti pysynyt lujana korvaavilla harjoitteilla, pyöräilyllä ja vesijuoksulla.

– Juoksumattotestin perusteella olen kovemmassa kunnossa kuin keväällä, Raitanen sanoo.

Olympialaiset tavoitteena

Ukonmaanaho odottaa innolla yhteistyötä nuoren huippulahjakkuuden kanssa.

– Topi on nuori urheilija, jolla menossa kovat kehitykset vuodet. Hän on hyvä alimatkojen juoksija, joka omaa erinomaisen luontaisen loppukirin. Testien perusteella vauhtikestävyyskin on jo hyvällä tasolla, Ukonmaanaho sanoo. 

Mikä on Helsingin Kisa-Veikkoja ja Helsingin Suunnistajia edustavan Raitasen päälaji ensi kauden jälkeen, sitä hän ei ole vielä päättänyt.

– Olympialaiset ovat olleet minulla pitkään tavoite. Tällä hetkellä se on mahdollista vain yleisurheilussa. Ajatuksena on rytmittää vuosia pääkilpailuiden mukaan. Tuo kilpailu voi olla yhtenä vuonna olla suunnistuksen MM-kilpailut ja toisena olympialaiset.


raitanen_topi_ja_ukonmaanaho_janne_hki_-1.jpg

Valmentaja Janne Ukonmaanaholla on työläs urakka sovittaa ensi kaudella yleisurheilu -ja suunnistuskilpailut Topi Raitasen kilpailukauden ohjelmaan.