Raitanen treenasi ruotsalaishuippujen kanssa, kunto testiin EM-maastoissa

Raitanen treenasi ruotsalaishuippujen kanssa

HKV:n kestävyysjuoksija Topi Raitanen testaa sunnuntaina miten terävässä kilpailukunnossa kroppa on Ranskan Font Romeun harjoituskeskuksessa juostun neljän viikon vuoristoleirin jälkeen.

Raitanen ja Suolahden Urhon Saija Seppä kilpailevat maastojuoksun EM-kisoissa Samorinissa, Slovakiassa 22-ja 19-vuotiaiden kilpailussa.

– Leiri meni suunnitellusti. Harjoittelussa on palattu perusasioiden pariin. Nyt on pitkästä aikaa ollut sellainen syksy, että olen voinut edetä täysin urheilun ehdoilla, Raitanen sanoo.

Ranskassa Raitanen harjoitteli ruotsalaisten kestävyysjuoksun kärkinimien, viime talven 1500 metrin EM-mitalisti Kalle Berglundin ja naisten 5000 metrin ex-Euroopan mestarin Meraf Bahtan kanssa.

– Mentiin saman tyyppisellä treeniohjelmalla leiri läpi. Halusin leirille heidän kanssaan, koska harjoittelemme hyvin samalla tavalla. He ottivat minut mielellään mukaansa, koska pystyimme auttamaan toisiamme, Raitanen sanoo.

– Kävin mattotestissä ennen leiriä ja sen jälkeen. Kynnysarvot, aerobinen ja anaerobinen kynnys, ovat menneet eteenpäin. Nyt on kiva rikkoa vähän harjoituskautta kilpailemalla ja mitata perusduunin tulosta.

Luvassa tuulinen kisasää

Samorinissa Raitanen juoksee 22-vuotiaiden kahdeksan kilometrin kilpailun. Matkan suosikkeja ovat Italian Yemaneberhan Crippa ja viime vuoden kakkonen, Espanjan Carlos Mayo. Crippa on 22-vuotiaiden 5000 metrin hallitseva Euroopan mestari.

– Rata on vedetty laukkaradan sisällä. Se on mutkitteleva ja muutamaa keinomäkeä lukuun ottamatta tasainen. Ilma on joku aste plussaan puolella, mutta kisapäiväksi on luvattu tuulta 8 metriä sekunnissa, kertoo Raitasen valmentaja Janne Ukonmaanaho.

Raitasen tavoite on olla maalissa 20 parhaan joukossa. Hän muistuttaa, että tätä kilpailua varten kuntoa ei ole lähdetty virittelemään.

– Viime vuonna pantiin tavoitteeksi, että ollaan 30. parhaan joukossa, tänä vuonna 20. joukossa ja ensi vuonna 10. parhaan joukossa, Raitanen linjaa.

Flunssa kiusasi Seppää

Seppä hakee Slovakiassa tuntumaa EM-maastojen vauhtiin neljän kilometrin kilpailussa.

– Kaikki on hyvin muuten paitsi viime viikolla oli flunssa. Nyt olen terve, mutta flunssa vähän ärsytti. Yksi kovempi treeni jäi sen takia väliin ja tuli vähän lepoa, mutta jospa se vaan herkisti, Seppä sanoi.

EM-mittelöön Seppä lähtee uteliaana.

– Rata oli niin tasainen, ettei se oikein maastojuoksuradalle näyttänyt. Omia mahdollisuuksia on vaikea tietää, kun ei tunne eurooppalaista tasoa. Pitää yrittää juosta oma, hyvä juoksu.