Raitanen: Tästä eteenpäin kaikki on bonusta, Partanen ja Ojala: Neste ei imeytynyt

Raitanen: Tästä eteenpäin kaikki on bonusta

Topi Raitanen juoksi esteiden alkuerässä ensimmäisen kerran urallaan alle 8.30 ja voitti eränsä ajalla 8.28,48.

Raitasen tavoite oli päästä finaaliin.

– Katsoin ensimmäisen kilometrin ajan ja totesin, ettei menty lujaa (2.56,34) Oma tavoite oli juosta viiden joukkoon ja suora jatkopaikka. 600 metriä ennen maalia lähdin hakemaan parempia asemia. Tarkoitus ei ollut mennä kärkeen, mutta niin siinä kävi, Raitanen sanoi. 

Raitasen juoksi viimeisen kierroksen 61,27:ään ja viimeisen 800 metriä 2.06,24. Hänen edellinen ennätyksensä oli 8.31,91.

– Juoksu tuli helposti ja tuntui hyvältä. Tästä eteenpäin kaikki on bonusta, Raitanen sanoi.

 Raitanen juoksi alkuerien toiseksi nopeimman ajan. Kärkiajan teki toisen erän voittanut ajalla 8.28,41 voittanut Italian Yohanes Chiappinelli.’

Finaali juostaan torstai-iltana.

Kuikka teki historiaa, Ojala, Partanen ja Kinnunen: Neste ei imeytynyt

Suomen mieskävelijöistä vain Jarkko Kinnunen selviytyi superhelteisessä Berliinissä maaliin asti 50 kilometrin kävelyssä ja oli 26:s. Naisten 50 kilometrin kävelyssä Tiia Kuikka taisteli ensimmäisissä arvokisoissaan 13:nneksi 4.35.56.

Kinnuselle kuten kisan kärkikaksikolle Ukrainan Marian Zakalnitskiille ja Slovenian Matej Tothille kilpailu oli yksi uran rankimmista. Ukrainalainen, joka oli keväällä MM-joukkuekilpailussa Kiinassa neljäs, voitti Berliinin helletaiston ajalla 3.46.32. Olympia- ja MM-voittaja Toth oli toinen. Hän ehti maaliin ajassa 3.47.27.

Sekä Veli-Matti ”Aku” Partanen että Aleksi Ojala joutuivat keskeyttämään kilpailun. Koko suomalaiskolmikolla oli sama ongelma; neste ei lähtenyt imeytymään kunnolla kilpailun aikana. Ojala keskeytti puolimatkan paikkeilla, Partanen 38 kilometrin jälkeen.

Kinnusella kaikki meni hyvin 20 kilometriiin asti, mutta sen jälkeen kävely muuttui selviytymistaisteluksi, kun energiat alkoivat loppua.

– Kaikki meni hyvin 20 kilometrin asti. Noudatin Valentin Konosen neuvoja, kävelin pääryhmän takana ja katselin hyvä ajolinjat. Sitten tuli ongelmia, kun neste ei imeytynyt. Oksensin ja yritin sitten juoda, Kinnunen kertaili.

Ilman lämpötila oli loppumatkassa yli 30 asteessa. Se ja kuumana hohkannut asvaltti tekivät kävelystä tuskaan. Kinnunen ei antanut periksi vaan sinnitteli maaliin ajassa 4.24.59.

– Ajattelin, että kävelen niin kauan kuin jalat kantavat, Kinnunen kertaili.

Kinnusella on ennenkin ollut ongelmia nesteiden imeytymisen kanssa, mutta nyt pettymys oli ankara, sillä hän koki olevansa erinomaisessa kunnossa.

– Sitä treenaa kovaa, tekee kaiken kunnolla ja luulee, että kaikki kunnossa ja sitten kisassa kaikki ei olekaan kunnossa, Kinnunen manaili.

Pettynyt oli Partanenkin, joka lähti kilpailuun yhtenä mitalisuosikeista. Hän käveli alkumatkan kärjen mukana laatimansa taktiikan mukaan, mutta kisa jäi kesken, kun energia loppuivat.  

– Tyhjä olo, tosi iso harmitus. Alusta asti oli sellainen tunne, että juoma ei imeydy. Yhdessä vaiheessa kaikki tuli ulos. Sitten loppui energia, ja tunsin, ettei ole mitään mahdollisuutta päästä maaliin. Ei ole koskaan tuntunut näin pahalta, Partanen sanoi.

Hän oli ymmällään, koska on käyttänyt samaa urheilujuomaa vuodesta 2013.

– Aikaisemmin ei ole ollut sen kanssa ongelmia, en tiedä, mitä olisin voinut tehdä toisin.

Tilanteeseen kokeiltiin kokista, osmosalia, ja lisäksi valmentaja Valentin Konosen viimeisenä vaihtoehtona oli vatsaa rentouttava lääke.

– Mikään ei auttanut. Kun sitten kaikki tuli ulos, sitä tuli niin paljon, että näki, ettei oikeastaan mikään ollut imeytynyt. On ongelmallinen tilanne, kun neste hölskyy vatsassa, mutta on pakko juoda.

Aleksi Ojala vietiin keskeytyksen jälkeen tiputukseen.

– Neste ei vaan imeytynyt. Tiputettiin viisi pulloa nestettä, se kertoo, kuinka tyhjäksi mies meni. Alku tuntui hyvältä, mutta kun viilennyksen helpotus loppui, tuntui vaikealta. Vauhti oli sitä, mitä oli alun perin sovittu, Ojala kertaili.

Tiia Kuikka harmitteli, että mieskävelijöillä oli ongelmia. Hän tsemppasi taipaleensa maaliin ja kiitteli kannustushuutoja matkan varrella.

– Harmi, että pojilla oli ongelmia. Harmitti, kun huomasin sen. Sitä kautta piti itse tsempata vielä enemmän. Alku olisi saanut ehkä olla vähän maltillisempi, Kuikka sanoi.

Kuikan mukaan matkalla oli parempia ja vaikeampia hetkiä.

– 38–45 kilometriin oli todella paha paikka, siinä piti käyttää jääräpäisyyttä. Kannustushuudoista oli iso apu, Kuikka sanoi.

–  Alkumatka meni ihan suunnitelmien mukaan, lopussa jouduin vähän hiljentämään. Tosi hieno tunnelma kisassa oli.

Kuivisto: En saanut hyvää rauhallista paikkaa

Sara Kuivisto juoksi 800 metrin alkuerissä 2.02,62, joka on hänen uransa toiseksi paras aika. Tällä kertaa hän jäi eränsä kahdeksanneksi, mutta uusi mahdollisuus koittaa Berliinissä seuraavaksi 1500 metrin alkuerissä.

– En saanut oikein hyvää juoksua aikaan. En saanut hyvää rauhallista paikkaa. Taktiikkana oli juosta rauhassa ja nousta lopussa, mutta jäin lopussa kirissä vähän liian kauas, Kuivisto sanoi.

Hyvästä juoksustaan huolimatta porvoolainen ei myöskään ennätyksensä tuntumaan olleesta ajasta suuremmin iloinnut.

–  En ole tyytyväinen. 1500 metriä ajatellen jäi hampaankoloon. Tänään verryttely meni ok, ei ollut ihan skarpein olo, hän sanoi.

Lehikoinen: Kesän paras juoksu on vielä tekemättä

Viivi Lehikoisen uran ensimmäinen aikuisten arvokisojen startti ei juoksijaa tyydyttänyt. Lehikoinen oli 400 metrin aitojen erässään viides ajalla 58,43.

– Juoksu ei lähtenyt kulkemaan oikeastaan missään vaiheessa. Vähän liian aikaisin vaihdoin 15 askeleen rytmistä 16 askeleeseen. Kaarre oli vaikea, Lehikoinen arvioi.

Lehikoiselle Berliinin startti oli kauden toinen arvokisa. Nuorten MM-kilpailut Tampereella päättyivät välieriin ajalla 57,70. Sen jälkeen Jyväskylän Kalevan kisoissa syntyi kesän paras aika 57,26. Lehikoisen mukaan kesän paras juoksu on vielä tekemättä.

– Huippujuoksua ei ole vielä tullut. Nyt verryttely meni ok, samoin kilpailuun valmistautuminen, mutta olin juoksussa vielä jotenkin vähän hukassa, vaikka näitä kisoja on tullut kierrettyä, Lehikoinen sanoi.

Alkuerien nopein oli Lehikoisen erän voittanut venäläinen Vera Rudakova ajalla 56,24. Välieriin vaadittiin 57,40.


makitorma_senja_berliinissa.jpg

,

Mäkitörmä: Ok-tulos tämän kesän taso huomioiden

Naisten kuulan karsinnassa Senja Mäkitörmä työnsi 16,04 ja oli 20:s. Tulos syntyi heti ensimmäisellä työnnöllä, toinen jäi 15,50:een ja kolmas meni rikki.

– Tuo 16,04 oli aika ok-tulos tämän kesä taso huomioiden. Olisin tietysti halunnut työntää pidemmälle, ja se näkyi kahdessa muussa työnnössä. Ne aukesivat jo ringin keskellä, Mäkitörmä totesi yrityksistä, joissa yritys karkasi aavistuksen ylikovaksi.

Uran ensimmäinen arvokisakarsinta oli arvokasta kokemusta ja toi intoa tuleviin kausiin.

– Ei se kisaa kummempi ole, tosin aika nopeatempoinen, kun siellä tuli noita karsintarajan ylityksiä, Mäkitörmä sanoi.

Karsinnan voitti Saksan Cristina Schwanitz, joka työnsi 18,83. Finaaliin vaadittiin 17,17.

Elmo Savola on kymmenottelussa kolmen lajin jälkeen 2339 pisteellä 22:ntena. Savola juoksi satasen 11,05, hyppäsi pituutta 693 ja työnsi kuulaa 13,41. Kymmenottelussa nähtiin melkoinen yllätys jo pituushypyssä, kun suursuosikki Kevin Mayer jäi ilman tulosta. Ranskalainen aloitti kilpailun juoksemalla 10,64.

Ståhl päässyt haastavan alkukauden jälkeen iskuun

Miesten kiekon karsinnassa Ruotsin Daniel Ståhl heitti 67,07 ensimmäisellään. Karsintaraja oli 64,00. Ståhl on jälleen hyvässä iskussa arvokisojen tullen. Alkukaudesta hänellä oli vasemmassa jalassa vaivaa ja keuhkoputkentulehdus, jonka aikana paino putosi seitsemän kiloa.

– Nyt olen päässyt takaisin kuntoon, tuntui hyvältä heittää, Ståhl sanoi loppukilpailun mitalijahtiin seuraavaksi jatkaessaan.

– Sitten tullaan voittamaan Ratinaan, Ståhl viittasi hymyillen Ruotsi-otteluun.