Raitanen sai tärkeän esteharjoituksen, Richardsson iloitsi ajastaan omalla vedolla, Kemppinen ja Alatupa häkeltyivät ensimmäisistä mestaruuksistaan

Helsingin Kisa-Veikkojen Topi Raitanen sai hakemansa Lappeenrannan Kalevan kisoista. Mestaruuden lisäksi 3000 metrin estejuoksu tarjosi hyvän esteharjoituksen, jollaiseen kilpailut ovat Raitasen mielestä parhaita.

– Huomaa, että kun normaalia rytmiä hitaampaa juostaan, esteiden ylittäminenkin on vaikeampaa. Kiihdytin varsinkin vesiesteelle, kun yritin hakea sitä rytmiä, Raitanen sanoi.

Raitaselle kilpailu oli osa kovaa harjoitusviikkoa, koska pohjevaivatuntemukset korkean paikan leirillä jättivät muutaman kovemman rataharjoituksen väliin.

– Teimme maanantaina ja keskiviikkona vauhdikkaat harjoitukset. Niistä palautuminen oli vielä kesken, mutta halusimme tämän kisan uhrata ”huippujaloilta”, seuraavaksi Puolan Superliigassa kilpaileva Raitanen sanoi.

– Toivottavasti pystyn Superliigassa taistelemaan top 3 -sijoituksista. Varmasti on hyvä kisa.

Raitanen halusi myös auttaa muita suomalaisia juoksemaan hyviä aikoja. Muut suomalaiset eivät kuitenkaan tällä kertaa alittaneet yhdeksää minuuttia. Miika Tenhunen vei hopeaa ja Eemil Helander jatkoi hyvää kesäänsä juoksemalla ennätyksensä 9.01,44 ja ottamalla ensimmäisen aikuisten SM-mitalin.

Richardsson mestari komealla soolojuoksulla

Vasa IS:n Camilla Richardsson voitti 3000 metrin esteet vakuuttavalla soolojuoksulla Kimpisen stadionennätyksellä 9.44,21.

Richardssonin toiveissa oli vetää Forssan Salaman Janica Rauma MM-kisojen tulosrajaan, mutta se toimi vain puolimatkaan. Rauma oli kilpailussa toinen ajalla 10.08,43.

– Estetekniikka ei nyt toiminut, mutta olen tyytyväinen siihen, jos pystyn omalla vedolla juoksemaan huononakin päivänä tällaisen ajan, Richardsson sanoi.

Richardsson juoksi kisan kilometrin aikaan 3.14,03, 3.16,82 ja 3.13,36.

Forssan Salaman juoksija Astrid Snäll juoksi runsaat kaksi kilometriä yksin kolmantena, mutta kaatui etusuoran kuivaesteeseen, eikä pystynyt jatkamaan matkaa,

Richardssonin Vasa IS:n seuratoveri Sofie Lövdahl oli kolmas ajalla 10.48,10. Neljäs oli 0,46 sekunnilla pronssin hävinnyt Someron Esan Linnea Harala.

Tervo treenirupeamalla loistovireeseen

Krista Tarvo heitti Lappeenrannan Kalevan kisoista toisen perättäisen moukarinheiton mestaruuden Kalevan kisojen ennätyksellä 69,58. Voittotulos on Kalevan kisojen ennätys ja  sitä mitä Tervo havitteli pari viikkoa sitten 22-vuotiaiden EM-finaalissa, jossa hän oli kuudes.

–Nyt tehtiin parin viikon treenijakso, jolla kunto saatiin nousemaan. Se piti tehdä ennen EM-kisoja, mutta siinä oli flunssaa ja selkävaivaa, joiden takia se jäi tekemättä, Tervo sanoi.

Lappeenrannan kisa antoi siten Karhulan Katajaisten heittäjille arvokasta tietoa huippukunnon rakentamisesta jatkoa ajatellen. Ensimmäinen tilaisuus saattaa olla jo syksyllä, sillä Tervo on rankinglistan kautta kiinni paikassa Dohan MM-kisoissa.

– Olisin erittäin onnellinen, jos sinne pääsisin, Tervo sanoi.

Tervo on tällä kaudella heittänyt SE:n 70,18, eikä 71 metrin MM-rajan rikkominen ole mahdotonta nappiheitolla.

Noormarkun Nopsan Kati Ojaloo johti kilpailua kaksi ensimmäistä kierrosta ja ohitti Tervon toistamiseen neljännen kierroksen heitollaan 67,95, johon Tervo kuitenkin välittömästi vastasi.

Suvi Koskinen Kauhajoen Karhusta saavutti ensimmäisen Kalevan kisojen mitalinsa. Koskinen heitti uuden ennätyksensä 64,87 ja oli kolmas. Tulos on Suomen kautta aikain tilaston kymmenes.

Alatupa ja Kemppinen hämmästyivät mestaruuksistaan

Kokkolan Työväen Urheilijoiden Konsta Alatupa ja HIFK:n Lotta Kemppinen pääsivät juhlimaan ensimmäistä kertaa satasen mestaruuksia Kalevan Kisoissa. Kummallakaan ei ole aiemmilta vuosilta mitalia Kalevan kisoista, nyt tuli kerralla kultaa.

Kemppisen mestaruus tuli ajalla 11,65.

– Ihan superonnistuminen, ei voi muuta sanoa. Oikeaan kohtaan kauden paras kiihdytys ja startti, juoksun alun kanssa kovasti töitä tehnyt Kemppinen sanoi iloisena.

Kemppisen kausi on ollut onnistunut jo tätä viikonloppua ennenkin, sillä hän juoksi 22-vuotiaiden EM-kilpailuissa kuudenneksi ja ennätykseen on tullut roima parannus.

– Kisaaminen on ollut yhtä nautintoa. Olen päässyt näyttämään omaa osaamistani. Paljon on vielä korjattavaa, monia asioita on saatu paremmaksi. Aina on pikku asioita. Kun niitä pääsee muuttamaan, saa vauhtiakin kiihdytettyä.

Sunnuntaina hän juoksee 200 metriä, jossa on kilpaillut tällä kaudella vain kerran. Se toi ennätyksen 23,87.

– Se on vähän arvotus. Jos satku kulkee näin hyvin, eiköhän se kakkonenkin kulje, Kemppinen sanoi iloisena.

Alatupa pyyhälsi mestaruuden lisäksi vielä ennätyksensä uusiksi lukemiin 10,53. Se paransi aiempaa viidellä sadasosalla.

– Kyllä tässä varmaan menee hetki tajuta, tuore mestari epäili.

Hän ei osannut tuoreeltaan sanoa juoksustaan muuta, kuin että se oli hyvä juoksu, kun ennätys tuli.

–  Varmaan kaikessa on parantamisen varaa, mutta se riitti.

Alatupa on ilmoittautunut sunnuntaina juostavalle 200 metrille, mutta päättää lopullisesti osallistumisestaan päivän olotilan mukaan.

– Ainakin alkuerissä yritän, finaaliin en varmaan tule pääsemään, hän arveli.

Savola urakoi kauden parasta otteluaan

Lappajärven Veikkojen Elmo Savola johtaa kymmenottelua viiden lajin jälkeen 3973 pisteellä ja on tekemässä kirkkaasti kauden parasta otteluaan.

Savola otteli kylmän koleassa säässä tulossarjan 100 metriä 10,99, pituus 7,00, korkeus 193, kuula 14,10 ja 400 metriä 49,85. Savola voitti kaikki lajit ja teki kuulassa ennätyksensä.

Savolan mukaan koleus näkyi tekemisessä.

– 100 metrille ei löytynyt oikein puristusta. Pituushypyssä odotin koko ajan, että tulisi kunnon leiskaus. Korkeudessakin 196 olisi voinut, ja 400 metriä oli tässä kelissä ihan hyvä. Kuulatulokseen olen tietysti tyytyväinen, Savola sanoi.

Toisena ottelussa on Oriveden Ponnistuksen Juuso Hassi 3743 pisteellä. Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Petri Ihander on kolmantena 3588 pisteellä ja KU-58:n Leo Uusimäki  neljäs (3536).