Raitanen, Ruuskanen, historiallinen kiekkotrio ja paljon muuta mielenkiintoista EM-Berliinissä torstaina

Raitanen

Kaikkiaan kymmenen suomalaista kilpailee torstaina Berliinin EM-kisoissa. Finalisteja on kaksi: Topi Raitanen kamppailee menestyksestä 3000 metrin esteissä ja Antti Ruuskanen heittää keihäänheiton loppukilpailussa.

Nooralotta Neziri ja Reetta Hurske hakevat finaalipaikkaan 100 metrin aidoista, ja ensi kertaa koskaan yleisen sarjan arvokisakisakarsinnassa on kolme suomalaista naiskiekonheittäjää, kun Salla Sipponen, Sanna Kämäräinen ja Helena Leveelahti jahtaavat finaalipaikkaa. 

Maria Huntington aloittaa seitsenottelun, Elmo Lakka juoksee 110 metrin aitojen alkuerissä ja Jenni Kangas heittää keihäänheiton karsinnassa.

Sawaszenkon opit vievät Sipposta eteenpäin

Naisten kiekkotriosta Salla Sipponen heitti hiljattain Lapinlahdella ennätyksensä 58,36. EM-kisojen karsintaraja on 58,50, joten finaalipaikka on realistinen tavoite. Sipposen mukaan kropassa on tarpeita vielä tuntuvasti parempaan heittoon.

– Kun Lapinlahden heitin 58 metriä ilman tuuliapuja, tiedän, että parempaan on mahkuja. Olen mennyt viimeisen puolen vuoden aikana heittämisessä paljon eteenpäin uuden valmentajan kanssa, Sipponen viittaa Nicholas Sawaszenkoon, jonka johdolla hän harjoitteli keväällä Australiassa ja sittemmin myös Suomessa.

– Harjoittelun painopisteet ovat muuttuneet, samoin voimaharjoittelu, jossa oli ennen paljon määrää, on nyt lajinomaistunut, Sipponen sanoo.

Helteinen arvokisakarsinta on kova paikka. Siitä Sipponen sai muistutuksen seuratessaan miesten kiekon karsintaa.

– Se jäi mieleen, että Christoph Hartingilla ja Piotr Malachowskilla oli kolme rastia tuloslistalla. Kaikki on mahdollista, Sipponen viitta kahden huippunimen karsiutumiseen.

Kämäräinen: Finaalipaikka mahdollinen

Sanna Kämäräinen oli neljä vuotta sitten Zürichissä EM-kisoissa seitsemäs. Nyt hän palasi kilpakentille  selkävaivan pilaaman kahden kauden jälkeen ja heitti Kalevan kisoissa mestariksi hieman vajaan 57 metrin heitolla.

Sittemmin Kämäräinen on päättänyt, että ura jatkuu vielä Tokion olympialaisiin. EM-kisat on tuolla matkalla välietappi. 

– Valmistautuminen tähän kilpailuun on tehty niin hyvin kuin olen pystynyt. Valmentajani Frantz Kruger painottaa sitä, että arvokisoissa menestyvät ne, jotka ovat valmistautuneet parhaiten. Tällä kropalla on tehty aika maksimit. On treenattu se mitä sillä on pystynyt tekemään, Kämäräinen sanoo.

Päätös jatkaa uraa olympiadin loppuun oli Kämäräisen mukaan helppo. Selkä on kestänyt harjoittelun hyvin. Vain Paavo Nurmen kisojen jälkeen siellä oli pieniä tuntemuksia.

– Nyt tiedän mitä teen elämälläni pari vuotta. Se on hyvä tunne, Kämäräinen sanoo.

Berliinin EM-kisoissa Kämäräinen uskoo, että finaalipaikka on hänen ulottuvillaan.

– Ilman muuta on, vaikka kauden parasta heittoa se vaatii, heittäjä sanoo.

Leveelahti hakee omaa ennätystä

Helena Leveelahti on tehnyt Berliinin EM-kisoihin samantapaisen kunnon viimeistely kuin ennen Tampereen nuorten MM-kisoja. Tampereeltya heltisi hopea, nyt tavoiteet ovat toisenlaiset.

– Omaa ja ikäluokkani Suomen ennätystä lähden parantamaan, Leveelahti sanoo.

Kisaan valmistautuminen on luistanut hyvin.

– Viimeinen heittotreeni meni hyvin ja sen jälkeen otettiin vielä hieronnalla vähän paikkoja auki, Leveelahti sanoi.

Huntington: Hypyt ovat minulle pistelajeja

Huntington otteli reilut pari viikkoa sitten Jyväskylän Kalevan kisoissa ennätyspisteensä 5858 ja nousi viime hetkessä EM-joukkueeseen. Hän osoitti aiemmin tällä kaudella Pärnussa moniottelumaaottelussa, että kykenee onnistuessaan tuntuvasti parempaan. Silloin pieni revähdys takareiden sisäosassa pituushypyssä keskeytti ottelun.

Huntington on ottanut tällä kauden huiman kehitysaskeleen. Mistä se on löytynyt?

– Se mikä on muuttunut, on että menen nykyään kisoihin hyvän itseluottamuksen kanssa. En ajattele enää, että täytyy onnistua vaan teen sen mitä teen treeneissäkin, Huntington sanoo.

Edellinen pohjasi asennemuutokseen.

– Minulla oli syksyllä munuaistulehdus. Se soitti herätyskelloja, että mitä haluan. Tein periaatepäätöksen, että urheilu on minulle nyt ykkösasia.

Teknisesti taitavana ja hyvänä hyppylajien taitajana hän luottaa EM-kisoissa vahvuuksiinsa.

– Hypyt ovat minulle pistelajeja, Huntington sanoo.

Kangas: 59-metrinen riittänee finaaliin

Jenni Kangas oli kaksi vuotta sitten Amsterdamin EM-kisoissa yhdeksäs. Berliinissäkin on tavoite olla mukana loppukilpailussa, joka vaatii onnistumista keskiviikon karsinnassa. EM-kisojen karsintaraja on 60,50.

Kangas aloitti kauden heittämällä Vantaalla 59,33. Sittemmin kesän kisakausi oli vaikea, kun Kalevan kisoissa alkoi tilanne taas kirkastua. Kangas voitti Suomen mestaruuden heitettyään 57,09

– Minulla oli hyvä itseluottamus, kun kausi alkoi. Jännä miten se kuitenkin voi romahtaa, mutta nyt ollaan sen suhteen samassa pisteessä kuin kauden alussa. Kalevan kisat oli tärkeä onnistuminen oman pään sisällä, Kangas sanoi. 

– Olen sittemmin tehnyt kolme heittoharjoitusta, ja kaikki mennyt hyvin. Uskon, että sellainen 59 metriä riittää finaaliin.

Lakka: Lähtö on tärkein

Elmo Lakan kolme viimeistä 110 metrin aitojen starttia ovat kulkeneet oman ennätyksen tuntumassa: 13,69, 13,69 ja Kalevan kisojen finaalissa ennätys 13,67. Lakka oli välierissä kaksi vuotta sitten Amsterdamissa, nyt tavoite on kovempi.

– Juoksu kerrallaan mennään, mutta finaali on unelma. Sinne pitäisi pystyä pudottamaan ennätystä. Ei onneksi yhtä monta sekuntia kuin Topi Raitanen, Lakka veisteli.

– Välieräpaikkaan en ole tyytyväinen, koska pystyin siihen jo kaksi vuotta sitten. Täällä sinne vaaditaan 13,50-13,60. Loppukilpailuun taas pitäisi pystyä juoksemaan aivan 13,40:n tuntumaan.

Lakan mukaan juoksu on hyvässä iskussa.

– Tärkeintä malttaa kiinnittää huomiota lähdössä, että oikea asento säilyy ensimmäisillä askeleilla ja sitä kautta vauhti, Lakka sanoo.

EM-kisojen aikataulu (Ajat Suomen aikaa)

Torstai 9.8.

10.30 Kiekko, naiset kars.
11.00 100m aidat, 7-ottelu
11.30 Pituushyppy, naiset kars.
11.50 Korkeushyppy, 7-ottelu
11.55 110m aidat, miehet alkuerä
12.00 Kiekko, naiset kars.
12.30 800m, miehet alkuerä
13.30 Keihäs, naiset kars.A
15.00 Keihäs, naiset kars.B
20.15 Seiväshyppy, naiset lk
20.20 Kuula, 7-ottelu
20.25 100m aidat, naiset välierä
20.45 Korkeushyppy, miehet kars.
20.50 400m, naiset välierä
21.15 400m aidat, miehet lk
21.22 Keihäs, miehet lk
21.30 200m , 7-ottelu
22.00 200m , miehet lk
22.20 3000m esteet, miehet lk
22.50 100m aidat, naiset lk