Raitanen pinkaisi maantievitosen Armaghissa: "SM-halleista haetaan hyvää aikaa"

Tähtikisat 2019

HKV:n estejuoksija Topi Raitasen talvinen kilpailukausi on kahden kilpailun mittainen. Se alkoi torstaina viiden kilometrin maantiekilpailulla Pohjois-Irlannin Armaghissa ja jatkuu sunnuntaina 3000 metrin kilpailulla SM-halleissa Helsingissä.

– Tämä oli hyvä treeniviikon jatke. Sain vähän ahistettua hengitystä. Treenien välissä on hyvä päästä välillä epämukavuusalueelle, Raitanen totesi Armaghin juoksusta, joka sujui ajassa 14.21 ja riitti 22. sijaan.

Armaghin perinteikäs ja tasokas katukilpailu juostaan noin kilometrin reitillä paikkakunnan krikettikentän ympärillä. Voiton vei britti Sam Stabler ajalla 13.59. Kaikkiaan 97 juoksijaa selvitti reitin 15 minuutissa tai nopeammin.

– Alkuun mentiin aika haipakkaa, kun haettiin asetelmia. Itse piti vähän miettiä, että mitä vauhtia pystyy juoksemaan, kun en ole vuosiin vitosta juossut, Raitanen sanoi.

Raitasen paras viiden kilometrin noteeraus on neljä vuotta sitten radalla juostu 15.04,47.  Pohjois-Irlannin kylmän kolea ja tuulinen sää ei Raitasta kiusannut. Hän viihtyy ulkoilmassa paremmin kuin hallikisoissa.

– En erityisemmin pidä hallikisoista, siksi pitää opetella juoksemaan talvella näitä maantiekisoja. Nyt ajateltiin myös, että Armaghin juoksu ja SM-hallit ovat vähän niin kuin kesällä arvokisoissa alkuerät ja finaali, Raitanen tuumi.

– SM-hallien 3000 metrillä ei himmailla. Siellä on tarkoitus juosta hyvää vauhtia, jos tästä palautuu hyvin.

Takana ehjiä harjoitusjaksoja

Raitasen mukaan talven harjoittelu on sujunut ilman takkuja.

– Viime vuonna olin tähän aikaan vielä armeijassa. Nyt ollaan paljon edellä sitä tilannetta, kun on päässyt keskittymään oleelliseen ja takana on ehjiä harjoitusjaksoja, Raitanen sanoo.

Armaghin kisan juoksi myös Lahden Ahkeran Antti-Pekka Niinistö. Aika painui päälle 15 minuutin.

– Oli jostain syystä todella huono päivä. Juoksu ei kulkenut yhtään. Vähän mysteeri, että miksi näin, Niinistö sanoi.

– Mutta nyt Portugaliin treenaamaan muutamaksi viikoksi. Kiva päästä Suomesta sulille teille juoksemaan.