Raitanen kolhi estettä, kaatui, mutta voitti – Kuivisto kiri voittoon 1500 metrillä

Topi Raitanen ei ollut voitettavissa maajoukkueiden EM-kilpailuiden 3000 metrin estejuoksussa Cluj-Napocassa, vaikka hän osui esteeseen ja kompastui 700 metriä ennen maalia. Raitasen voittoaika oli 8.38,30.

– Otin esteen vähän huonosti, kolautin polveni ja menin ympäri. Nopeasti pääsin kuitenkin pystyyn, Raitanen sanoi.

Kilpailun viimeisellä kierroksella Raitasella ei ollut vaikeuksia tehdä eroa muihin ja varmistaa selkeä lajivoitto.

– Mukava se on tällainen kilpailu voittaa, mutta minulle tämä oli lähinnä yksi harjoitus matkalla Tokioon, Raitanen sanoi.

Raitasen ohjelmassa maajoukkueiden EM-kilpailuiden jälkeen on korkeanpaikan leiri Liikuntakeskus Pajulahden alppimajaa höydyntäen. Se jatkuu heinäkuun puoliväliin.

– Juoksen siinä välissä juhannuksena Kuortaneella 1500 metriä, Raitanen sanoi.

Kuivisto: ”Olipa helppo juoksu”

– Olipa helppo juoksu, Sara Kuivisto huokaili 1500 metrin voiton jälkeen Cluj Areenalla. Kuiviston voittoaika oli 4.15,58.

– Ajattelin, että jos mennään hiljaa, menen keulaan tai olen kärjessä ja niinhän se meni, Kuıvisto kuvasi taktiikkansa ja juoksun kulkua.

– Kun sitten takasuoralla läksin kiristämään, oikein ihmettelin, miksei kukaan seuraa. Tosin tuolla kovimmalla haastajalla, Valko-Venäjän Daria Barysevitshilla saattoi edellispäivän 3000 metriä painaa jaloissa.

Kuivisto urakoi avauspäivänä 800 metriltä kolmannen sijan ja päätöspäivän ohjelmassa on myös 4×400 metriä.

– Minulle sopii kahtena peräkkäisenä päivänä kilpaileminen. Nyt juoksu tuntui todella hyvältä.

Hurske kuudes, Herman aitoi huippuajan 12,62

Reetta Hurske aitoi kuudenneksi 100 metrin aitajuoksun A-erässä. Sen voitti ennätyksensä ja Euroopan kärkiajan 12,62 juossut Valko-Venäjän Elivira Herman. Hurskeen aika oli 13,30.

– Kun viittä aitaa kolhii, se vie aikaa, Hurske kertoi pyörivässä tuulessa käytyä kilpailua.

Hurskeella on ollut tuntemuksia oikean jalan akilleksen seudulla, mutta se ei nyt häirinnyt.

– Jalka teipattiin, eikä verkassa ollut tuntemuksia, Hurske sanoi.

Kovatasoisessa A-finaalissa 13 sekuntia alittivat myös 12,87, 12,94 ja 12,98 aitoneet Belgian Anne Zagré, Hollannin Zoë Sedney ja Sveitsin Ditaji Kambundji. Tuulimittari näytti juoksuun myötätuulta 1,3 metriä sekunnissa.

Lakka: ”Välijuoksu ei oikein pysynyt ylhäällä”

Elmo Lakka oli 110 metrin aitajuoksun A-finaalissa viides ajalla 13,87. Voiton vei Valko-Venäjän Vitali Parahonka kauden parhaallaan 13,50. Lakka sai hyvän startin, mutta puolivälissä osumat kahteen aitaan söivät vauhtia.

– Minulla oli jo verryttelyssä sitä ongelmaa, etten oikein saanut juoksua pysymään ylhäällä aitojen välissä. Juoksu tuli alhaalla ja siksi niitä aitojakin kaatui. Selässä on pientä jäykkyyttä eikä oikea pakara toiminut oikein, Lakka kertoi.

Lakan mukaan syytä huoleen ei ole. Valmistautuminen Tokion olympiakisoihin jatkuu treenijaksolla Kuortaneella Vaasan olympiarankingkilpailun molemmin puolin.

– Sen jälkeen juoksen Timanttiliigan Tukholman kilpailussa heinäkuun alussa.

Ville Lampinen harmitteli valitsemaansa taktiikkaa 800 metrille. Lampinen tuli letkan hännillä, kun kärki meni 400 metriä 52,96.

– Loppusuoralla tuntui, että olisi ollut voimia. Mutta siinä piti siirtyä nelosradalle, Lampinen tuumi.

Lampinen oli yhdestoista ajalla 1.49,21. Voittoon juoksi Turkin Mehmet Čelik ennätyksellään 1.47,48.

Kosonen: ”Kropassa oli vähän vetelä olo”

Silja Kosonen oli moukarikilpailussa kuudes, joten heitot jäivät kolmeen, kun neljännen ja viimeisen kierroksen heittivät vain neljä parasta. Kososen heitoista ensimmäinen kantoı 65,18, toinen epäonnistui ja kilpailun parhaaksi jäi kolmannen kierroksen 66,14.

– Henkisesti oli hyvä vire eikä ısommin jännittänyt, mutta kropassa oli vähän vetelä olo. Ei ollut samaa tuntumaa kuin edellispäivän harkkaheitoissa, jotka menivät hyvin, Kosonen sanoi.

Kososen, 18, kilpailu toi hyvää kokemusta ennen heinäkuisia 19-vuotiaiden EM-kilpailuja. Kososen kevään ja kesän paras heitto on toistaiseksi toukokuussa Somerolla syntynyt 70,85. Voiton Cluj Areenalla vei Romanian Bianca Ghelber joka heitti 71,19.

Lehtonen kolmas, Lipsanen neljäs, Paavola viides

Oskari Lehtonen päästeli miesten 200 metrin A-erässä kolmanneksi ajalla 21,28. Juoksun voitti Tshekki Ján Jirka ajalla 20,82.

– Juoksussa ei ollut sellaista sähäkkyyttä. En ollut etujoukoissa, kun tultiin kaarteesta ulos, mutta juoksun loppu tuli teknisesti hyvin ja pysyi kasassa. Kolmossijakin toi joukkueelle hyvät pisteet, Lehtonen kertoi.

Anniina Kortetmaa juoksi naisten 200 metrin B-erässä kolmanneksi ajalla 23,88. Juoksun voitti Romanian Andreea Marina ennätyksellään 23,62. A-erässä juoksi Belgian Imke Vervaet 23,30.

– Sellainen tasapaksu juoksu. Ei ollut oikein mehuja tuossa juoksun lopussa, Kortetmaa sanoi.

Kolmiloikkaaja Simo Lipsanen hyppäsi vastatuuleen neljästi noin 16 metriin ja sijoittui neljänneksi. Lipsasen pisin hyppy kantoi 16,14. Valko-Venäjän Maksim Niastsiarenka voitti tuloksella 16,65.

Mikko Paavola sijoittui seiväshypyssä viidenneksi. Hän ylitti 520 toisella yrityksellään ja 540 kolmannella yrityksellään. 550:stä Paavola sai tehdä vain yhden epäonnistuneen yrityksen. Voittaja oli Turkin Ersu Şaşma tuloksella 565.

Sini Lällä oli naisten tasaisen korkeuskilpailun kahdeksas tuloksella 183. Kaksi hänen edelleen sijoittunutta ja kaksi hänen jälkeensä sijoittunutta ylittivät saman korkeuden. Lällä sai lisäksi tehdä kaksi yritystä 186:sta, mikä olisi ollut hänen ennätyksensä. Voittaja oli Sveitsin ennätyksen 196 hypännyt Salome Lang.

Raine Munukka oli miesten kiekkokilpailussa 11:s tuloksella 50,03. Voittaja oli Romanian Alin Alexandru Firfirica tuloksella 62,38.