Raitanen kiri suoran finaalipaikan: Oli kiva katsoa videotaululta, että jätkät ovat metrin perässä – Sara Kuivisto SE:llä välieriin

Topi Raitanen ja Sara Kuivisto avasivat väkeväsi yleisurheilijoiden kilpailut Tokion olympialaisissa. Raitanen kiri alkuerän toisella sijalla suoran jatkopaikan 3000 metrin esteiden finaaliin ja Kuivisto eteni 800 metrin välieriin SE:llä 2.00,15.

Estejuoksun kahdessa ensimmäisessä alkuerässä mentiin aamutuimaan huippuvauhtia: Etiopian Lamecha Gurma voitti avauserän ajalla 8.09,85 ja Kenian Abraham Kibiwot toisen erän ajalla 8.12,25.

Raitanen juoksi kolmannessa erässä, jonka alkaessa oli tiedossa, että jatkopaikka aikojen perusteella vaatii 8.17-alkuista aikaa. Erässä juostiin silti tuntuvasta hitaammin kuin edellisissä erissä. Se koetteli Raitasta.

– Totta kai se hermostutti, kun lähdettiin juoksemaan niin hiljaa, mutta itselläni ei ollut halua lähteä vetämään kisaa, Raitanen sanoi.

Erässä mentiin avauskilometri 2.52,49 ja 2000 metriä ohitettiin ajassa 2.52,49.

–  Hain siinä 1000 metrin kohdalla parempia asetelmia. Sitten samat kaverit tulivat ohi ja totesin, että montaa kertaa ei kannata nykiä, Raitanen sanoi.

– Kun lähdettiin viimeisellä 800 metrille, ihmettelin ettei kukaan vieläkään lähde kiristämään vauhtia. Mietin, että nyt täytyy pysyä maksimissaan 10 metrin päässä kärjestä. Juoksin monesti toista ja kolmatta rataa, että sain pidettyä asemat.

Oman kirinsä Raitanen avasi päätöskierroksella takasuoralla ja nousi erässä toiseksi kesän parhaallaan 8.19,17. Voiton vei Marokon Soufiane El Bakkali ajalla 8.19,00.

– Otin takasuoralla oman kaistan kuivaesteelle ja sieltä vesiesteelle. Lopussa oli kiva, kun katsoin videotaululta, että jätkät ovat metrin perässä. Tiesin, että tässä ei ole mitään hätää, Raitanen kertaili.

Raitaselle sopii vauhdinpito tai kiihtyvävauhtinen kilpailu

Raitanen oli rahtusen harmissaan siitä, että alkuerässä ei hitaan alkuvauhdin takia päässyt juoksemaan kovaa aikaa. Valmiuksia olisi ollut ennätyksen tekoon.

– Se vähän harmitti. Nyt oli hyvät jalat ja kunto oli tähdätty tähän päivään, Raitanen sanoi.

Uusi mahdollisuus ennätyksen tekoon on olympiafinaalissa maanantaina iltapäivällä Suomen aikaa. Raitanen sanoo, että hänelle sopii sekä kiihtyvävauhtinen kilpailu että kova matkanvauhdin pito.

– Toivon että pystyn palautumaan hyvin ja, että juostaisiin kovaa, että saisin ennätystä rukattua. Nyt tuo juoksun viimeinen kilometri tuli alle 2.40:n joten, että ihan tuoreena ei pääsee finaaliin, mutta viime vuonnakin Monacossa Timanttiliigassa kulki hyvin vaikka juoksin sen heti Paavo Nurmen kisojen jälkeen, Raitanen viittasi ennätyksen 8.16,57 tuoneeseen juoksuun.

Kuivisto: Tajusin, että se on SE vasta Ylen haastattelussa

Sara Kuivisto kiri maaliin neljäntenä 800 metrin viimeisessä alkuerässä SE-ajalla 2.00,15. Se vei aikavertailusta kirkkaasti välieriin.

– En tajunnut, että se oli Suomen ennätys ennen kuin vasta Ylen haastattelussa, kun sitä kysyttiin, Kuivisto sanoi.

Juoksullaan Kuivisto siirsi historiaan Tuuli Merikoski-Siliuksen 30-vuotiaaksi eläneen entisen SE:n 2.00.59.

– Juoksu kulki ihan pirun hyvin. Verkkakentällä, kun tein 200 metrin avauksen, se kertoi minulle, että olen kunnossa. Se meni 28 sekuntia ja tunti hölkältä, Kuivisto sanoi.

Juoksussa avauskierros mentiin 59,51 ja Kuivisto oli tuossa vaiheessa viides. Hän kiristi vauhti takasuoralla ja nousi kaarteessa taistelemaan kärkisijoista, oli pitkään kolmas, mutta taipui neljänneksi.

– Maltoin juoksun alun tuttuun tapaani, enkä hätääntynyt, vaikka olin siellä pussissa. Ehkä vähän turhan aikaisin läksin kaarteessa, mutta se riitti nyt, Kuivisto kertaili.

Ensimmäiset kiitokset Kuivisto osoitti valmentajalleen Ari Suhoselle, joka juoksijan mukaan oli luvannut, että juoksija on kunnossa, kun pyssy paukahtaa olympiakisoissa.

– Ja sehän oli oikeassa, Kuivisto sanoi.

Suhosella itsellään on halussaan miesten 800 metrin SE:n 1.44.10. Naisten 800 metrin välierät juostaan lauantaina illalla Japanin aikaa. Kuivisto osallistuu Tokiossa myös 1500 metrille.

Naisten 100 metrin alkuerissä huippuvauhtia, Ståhl rikkoi ainoana karsintarajan

Norsunluurannikkon Mari-Josee Ta Lou oli naisten 100 metrin alkuerien nopein Afrikan ennätystä sivuavalla ajalla 10,78. Olympiavoittoa puolustava Jamaikan Elaine Thompson-Herah ja moninkertainen arvokisavoittaja Shelly-Ann Fraser-Pryce juoksivat toiseksi ja kolmanneksi parhaat ajat 10,82 ja 10,84. Välieriin vaadittiin 11,21.

Hyvässä vireessä olivat myös Sveitsin ennätyksen 10,91 juossut Ajla Del Ponte ja hänen maajoukkuetoverinsa Mujinga Kambundji, joka kiiti ajan 10,95.

Miesten 400 metrin aitojen kärkisuosikeista ME:n haltija Karsten Warholm voitti alkueränsä ajalla 48,65, tällä kaudella 46,83 juossut Yhdysvaltain Rai Benjamin vei eränsä ajalla 48,60. Qatarin Abderrahman Samba alkuerin nopein ajalla 48,38.

Miesten korkeushypyssä 13 hyppääjää eteni finaaliin 228:n ylityksellä. Mukana ovat kaikki suosikit kuten Yhdysvaltain pituus – ja korkeushypyn kärkinimi JuVaugh Harrison ja Qatarin Mutaz Essa Barshim sekä 237 tällä kaudella ylittäneet venäläinen Ilja Ivanjuk ja Valko-Venäjän Maksim Nedasekau.

Daniel Ståhl voitti kiekonheiton karsinnan heitettyään 66,12, joka ylitti karsintarajan 12 sentillä. Muita karsintarajan ylittäjiä ei ollut. Liettuan Andrius Gudzius ja Slovenian Kristjan Ceh olivat toinen kolmas heitettyään 65,94 ja 65,45.