Raitanen juoksi komean ennätyksen: Sain juostua tasaisen kilpailun

Topi Raitanen juoksi kuudenneksi ennätyksellään 8.16,57 Timanttiliigan Monacon kilpailun 3000 metrin esteissä. Tulos nosti Raitasen nousi Suomen kaikkien aikojen tilastossa kolmanneksi. Edellä ovat vain estejuoksun SE-mies Jukka Keskisalo ja Tapio Kantanen.

Monacossa Raitanen siirsi aiemman ennätyksensä 8.21,47 historiaan tasaisella vauhdinjaolla.  Juoksun voitti marokkalainen MM-mitalisti Soufiane El Bakkali ajalla 8.08,04

– Katsoin, että  siinä 10 metriä jäniksen takana oli aika kova ryysis. Ajattelin, että on parempi pysyä takana, jossa saa ottaa esteet rauhassa ja voi sitten kiristää viimeisellä tonnilla, jos on menohaluja ja sain siten juostua vauhdinjaoltaan tasaisen kilpailun, Raitanen kertaili.

Raitanen meni ensimmäisen tuhat metriä noin 2.45:een ja 2000 metriä noin 5.33:een, ja kiristi sitten hieman viimeiselle tuhannelle metrille.

– Nyt kävi hyvä tuuri, kun jänis houkutti alussa muita mukaan eikä lähtenyt karkuun, kun ihan alkuperäiseen tavoitevauhtiin ei lähdetty. Tämä vauhti sopi Topille hyvin, arvioi Raitasen valmentaja Janne Ukonmaanaho.

Raitaselle Paavo Nurmen kisa tiistaina ja Monacon kilpailu perjantaina olivat yhdessä kuin tämän kesän arvokisojen alkuerä ja finaali.

– Tämä oli kesän tärkein viikko, jolloin haluttiin olla kunnossa. Turussa halusin juosta vain voitosta ja päästä mahdollisimman helpolla. Jalat tuntuivat hyvältä ja treenit olivat menneet hyvin, joten tiesin pystyväni hyvään loppuun. Nyt oli pari päivää välissä ja juoksu tuntui raskaammalta, kun oli kova kisa alla, mutta tein sen minkä jaksoin, Raitanen totesi.

Ukonmaanaho näki, että kuluvan viikon juoksut kertoivat, että Raitainen pystyy juoksemaan kaksi perättäistä sillä tapaa ja sillä tasolla kuin arvokisoissa vaaditaan.

– Tämä ei ollut optimivalmistautuminen Monacon juoksuun. Ihan optimivalmistautumisella Topi olisi voinut juosta kovempaa, Ukonmaanaho sanoi.

Raitanen oli samaa mieltä.

– Varmasti pystyn tästä vielä parantamaan, Raitanen vakuutti.

Cheptegei teki ME:n

Monacon kisaillan kovimman tuloksen teki 10000 metrin maailmanmestari Joshua Cheptegei, joka rikkoi 5000 metrin ME:n ajalla 12.35,36. Ugandalaisjuoksija nipisti kaksi sekuntia Kenenisa Bekelen aiemmasta ME-tuloksesta 12.37,35, jonka etiopialainen juoksi 16 vuotta sitten.

Kisan ensimmäisen 1000 metriä mentiin Roy Hoornwegin johdolla 2.31,87:ään ja 2000 metrin Matthew Ramsdenin vedolla ajassa (5.03,77.

Kisan puolivälissö Cheptegei otti kärkipaikan ja takoi 61 sekunnin kierroksia. Cheptegei juoksi 3000 metriä ajassa 7.35.14 ja kiristi sitten hieman tahtia ja juoksi neljännen kilometrin 2.30:een ja piti samaa vauhtia viimeisellä kilometrillä.

– Olen todella iloinen ja innoissani ennätyksestä, Cheptegei sanoi ja kertoi tehneensä ennen kisaa 3000 metrin testiharjoituksen, jonka perusteella osasi odottaa huippuaikaa.

tulokset