Raitanen estemestariksi: ”Laiskan miehen juoksua” – Nordlund iloitsi voitostaan

Mielenkiinnolla odotettu Topi Raitasen 3000 metrin estejuoksukisa Kalevan kisoissa Lahdessa ei tuonut samanlaista nostetta kuin hänen vuosi sitten tekemänsä juoksu Joensuun SM-kisassa. Voitto tietysti tuli helposti, mutta aika 8.31,93 ei aiheuta ylimääräisiä riemunkiljahduksia.

Mies itse ei ollut kisan jälkeen kovinkaan murheissaan, enemmänkin rennon levollinen. Kovalla ajalla ei Raitasen mukaan ollut tällä kertaa merkitystä.

– Läksin hakemaan vahvaa juoksua ja kiristämään viimeisellä 600 metrillä, jotta pääsen maistamaan pahan olon tunnetta. Alku tuntui ihan hyvältä, mutta lopussa en saanut vietyä itseäni niin tiukalle kuin oli tarkoitus. Oli sellaista laiskan miehen juoksua, Raitanen tunnusti.

– Juoksu ei täysin vastannut niitä toiveita, mitä kisasta hain.

Perusharjoittelulla kuntoa takaisin

Viime vuoden Euroopan mestari aloitti keväällä kautensa lupaavasti tekemällä 1500 metrillä ennätyksensä. Kaksi ensimmäistä estekisaakin sujuivat lupaavasti 8.20:n pintaan, mutta sitten tuloksiin tuli takapakkia.

– Harjoittelua, paljon kilpailuja, matkustusta, huonot yöunet, Raitanen luetteli tekijöitä väsymykseen johtaneesta tilasta.

Viime viikot Raitanen on keskittynyt kehonsa tasapainon palauttamiseen, johon on kuulunut runsaasti kevyttä perusharjoittelua ja pieni totaalinen lepojaksokin.

– Pitkää, rauhallista lenkkiä. Kovaa maksimitehoa vähemmän. Väsymystilan korjaamiseen ei ole mitään tarkkaa kaavaa. Viimeiset kolme viikkoa ovat olleet parempia kuin sitä edelliset viikot. Parempaan suuntaan olen menossa, Raitanen kertoi toiveikkaana.

MM-kisoihin on aikaa neljä viikkoa, ja Raitanen kertoi valmistautuvansa sinne kaikessa rauhassa. Yksi kilpailu mahtunee vielä ohjelmaan, mutta matkaa ja paikkaa juoksija ei vielä tiedä.

Estekisan hopealle juoksi Turun Urheiluliiton Eero Heinonen ennätyksellään 9.01,76 ennen Joensuun Katajan Samuel Auvista, joka sai ajan 9.06,21. Neljäs oli järjestävän seuran Lahden Ahkeran toisen polven estejuoksija Walte Hautala ennätyksellään 9.12,82.

Nordlund iloinen mestari naisten esteissä

Naisten 3000 metrin estejuoksu käytiin alkuillasta kovassa vesisateessa. Se ei juoksijoita haitannut, sillä neljästä parhaasta urheilijasta kolme ylsi ennätykseensä: mestariksi juossut Lahden Ahkeran Nelli Nordlund ajalla 10.13,32, hopealle sijoittunut Salla Laukkanen, Joensuun Kataja, 10.18,32, sekä neljänneksi juossut Euran Raikun Vilma Pere, 10.27,60. Pronssille juossut Janette Vänttinen, HKV, ei ajallaan 10.24,87 ennätyslukemiinsa päässyt.

– Mieluinen mestaruus. Viime vuonna Kalevan kisoissa oli minun toinen estekisani ikinä, ja siellä asetin tavoitteekseni ottaa täältä mestaruus kotiin, Nordlund iloitsi maalissa.

– Olen vuoden kailottanut tätä kaikille ja laittanut tavoitteeni omaan päähäni ja tehnyt mielikuvaharjoittelua. Olen elänyt tätä päivää ja käynyt kaikki skenaariot läpi, ja sitten minä tein sen.

Nordlund kertoi odottaneensa parempaa aikaa, mutta sateessa ja yksin juostuna se ei onnistunut. Alle 10 minuutin hän lupasi pusertaa vielä tänä kesänä.

– Viime kesänä kärsin plantaarifaskiitista. Kivut olivat niin kovat, että näytti jo siltä, että urani loppuu siihen. Mutta viimeiset puoli vuotta olen harjoitellut hyvin, Nastolassa asuva Nordlund kertoi.