Raitanen ennätykseen: "Viimeinen kerta kun olen neljäs", Heikkinenkin neljäs Taipeissa

Raitanen ennätykseen: "Viimeinen kerta kun olen neljäs"

Topi Raitanen juoksi neljänneksi ennätyksellään ja kesän kotimaisella kärkiajalla 8.37,42 Universiadien 3000 metrin esteissä Taipeissa. Kisan voitti Puolan Krystian Zalewski ajalla 8.35,88. Myös seitsenottelija Jutta Heikkinen päätti urakkansa Taipeissa neljänteen sijaan. Heikkinen kokosi pisteet 5606.

Raitaselle, 21, neljäs sija oli toinen kuluvan kesän kansainvälisistä arvokisoista. Hän oli samalla sijalla myös 22-vuotiaiden EM-kisoissa Puolan Bydgoszczissa.

– Ennätys tuli ja arvokkaita päänahkoja. Se oli hieno juttu, mutta tämä oli kyllä viimeinen kerta, kun oli neljäs. Se sijoitus ei lämmitä, Raitanen tunnusti

Taipein kisa juostiin 32 asteen helteessä, mutta kisan alussa sateen kastelemalla radalla. Vaikka estematkalta jäivät alkuerät pois, kovia menohaluja ei ollut kellään.

Raitanen teki hitaan alun jälkeen ratkaisun ja nousi veturiksi, kunnes 600 metriä ennen maalia tuli kisan kärkimiehiä takaa ohi. Raitanen ehti jo pudota sijoille 6-7, mutta kiri lopulta neljänneksi.

– En ollut tarpeeksi vahva, että olisin pysynyt vauhdissa, kun takaa tuli kärkimiehiä ohi, mutta viimeinen 200 metriä kulki hyvin, Raitanen sanoi.

Taipeissa mitali ei jäänyt järin kauas. Algerian Ali Messaoudi oli kolmas ajalla 8.37,42. Etelä-Afrikan Ranto Mokopane ehti maaliin ajassa 8.36,25 ja oli toinen.

Solomon vastassa Tukholmassa

Ennen Taipein kisaa Raitasen ennätys oli Vaasassa juhannuksena EM-joukkuekilpailussa juostu 8.39,89.

– Ennätyksessä on vielä varaa parantaa. Tämä ei ollut mikään optimaalinen juoksu. Alkuun tuli niin hitaita kierroksia, Raitanen sanoi.

Raitasen seuraava kilpailu on viikonvaihteen Ruotsi-ottelu, jossa Ruotsin kärkimiehenä on 8.28,86 tällä kaudella juossut Napoleon Solomon.

– En pitäisi pahana, vaikka siitä tulisi vauhtijuoksu. Solomon on kovassa iskussa, mutta en ole usein ruotsalaisille hävinnyt. Siitä tulee hyvä kisa.

Heikkiselta tasainen tulossarja

Seitsenottelussa Heikkisen neljäs sija irtosi pistein 5606. Hän kokosi Taipein helteisessä, mutta ajoittain tuulisessa ja sateisessa säässä tasaisen tulossarjan: 100 metrin aidat 14,20, korkeus 168, kuula 12,23, 200 metriä 25,62, pituus 575, keihäs 44,91 ja 800 metriä 2.23,33.

Heikkisen kauden paras ja ennätys on Kalevan kisojen voittotulos 5747. Uran paras arvokisasijoitus ennen Taipein nelossijaa oli toissa vuoden 22-vuotiaiden EM-kisojen kahdeksas sija Tallinnassa.

– Jos en olisi päässyt keihäässä niin lähelle kolmatta sijaa, olisin enemmän tyytyväinen nykyiseen sijoitukseeni. Myös kuumuus verotti kisan aikana. Harmittaa, etten viimeisessä juoksussa vain pystynyt enempään. Toisella kierroksella voimat loppuivat, Heikkinen summasi kisaansa.

Kilpailun voittoon otteli Itävallan Verena Preiner pistein 6224. Hän oli aiemmin tänä vuonna toinen 22-vuotiaiden EM-kisoissa Puolassa ja keskeytti kisan Lontoon MM-kisoissa.

Australian Alysha Burnett oli toinen ennätyksellään 5835 ja Belgian Boor Vidts kolmas 5728 pisteellä.