Raitanen EM-maastoreitistä: Todella kovaa mennään

Raitanen EM-maastoreitistä: Todella kovaa mennään

Maastojuoksun EM-mitaleista taistellaan sunnuntaina Chian kaupungissa Sardiniassa. Tarjolla on nopea, nurmipohjainen reitti ja sääennusteet povaavat hyvää juoksusäätä: puolipilvistä ja 18 plusasteen verran lämmintä. Suomesta kilpailuun osallistuu vain 22-vuotiaiden sarjassa juokseva HKV:n Topi Raitainen.

– Reitti on todella nopea. Matkalla on vain muutama heinäpaali ja kaksi parin metrin tömpärettä, jotka rikkovat rytmiä. Todella kovaa vauhtia tullaan pitämään. Reitin pohja on kova ja kuiva, eikä sateita ole luvassa, Raitanen totesi juostuaan reitin läpi.

Raitasen sarjassa juostaan hieman yli 8 kilometrin reitti. Nuo hänen mainitsemansa kumpareet ja heinäpaalit löytyvät reitin 1500 metrin mittaiselta peruslenkiltä, joka kierretään sarjassaan viidesti ja lyhyempi, 500 metrin lenkki kerran.

Miesten 22-vuotiaiden sarjasta on luvassa erittäin tasokas. Viime vuonna miesten sarjan voittanut kenialaissyntyinen Turkin Ali Kaya juoksee nyt 22-vuotiaissa. Hän oli kesällä Amsterdamin EM-kisojen 10 000 metrillä toinen.

Myös koko vuoden takaisen 22-vuotiaiden EM-mittelön mitalikolmikko britti Jonathan Davies, Espanjan Carlos Mayo ja Saksan Amanal Petros ovat kilpailussa mukana, samoin kuin vuosi sitten 19-vuotiaiden sarjan voittanut Italian Yemaneberhan Crippa.

Miesten ja naisten matkoilla tasokas kaarti

Miesten matka on 10 kilometriä (10,15 km) ja naisten 8 kilometriä (8,15). Kummankaan sarjan viime vuoden voittaja ei ole puolustamassa titteliään. Nyt miesten kilpailun kärkinimiä ovat Amsterdamin EM-kisojen 10 000 metrin ja 5000 metrin mestarit Turkin Polat Kemboi Arıkan ja Espanjan Illias Fifa, sekä Turkin Kaan Kigen Özbilen. Hän oli EM-kisojen puolimaratonilla toinen ja juoksi talvella maratonin 2.06.10.

Britannian tasokkaasta EM-joukkueesta kärkitaistoon on kurottaa ainakin Rion olympiakisojen 5000 metrin kuutonen Andrew Butchart. Espanjan joukkueesta kärkimiesten listaan voisi nostaa muiden muassa Amsterdamin EM-kisojen 10 000 metrin kolmosen Antonio Abadian.

Naisten kilpailun voitti vuosi sitten Hollannin Sifan Hassan. Nyt kun hän ei ole mukana, juoksun kärkinimiä ovat Amsterdamin EM-kisojen 5000 ja 10 000 metrin mestari, kenialaislähtöinen Turkin Yasemin Can, vuosi sitten kolmanneksi sijoittunut Norjan Karoline Bjerkeli Grövdal, brittien karsinnoissa jälleen voiton juossut Gemma Steel sekä Irlannin Fionnuala McCormack.

Ylen TV2 näyttää maastojuoksun EM-kilpailun sunnuntaina (11.12.) kello 14.35 alkaen.