Raitanen EM-kisan kahdeksas: Matkavauhti oli helppoa, Seppä haki kokemusta

Raitanen EM-kisan kahdeksas: Matkavauhti oli helppoa

Topi Raitanen pinkoi taktisesti vahvalla juoksulla kahdeksanneksi maastojuoksun EM-kisojen 22-vuotiaiden kahdeksan kilometrin kilpailussa Samorinissa, Slovakiassa.

Hän tuli maaliin samalla ajalla 24.47 kuudenneksi ja seitsemänneksi sijoittuneiden Belgian Simon Debogniesin ja Ranskan Alexis Mielletin kanssa.

Kilpailun kaksi kärkisijaa korjasivat ranskalaiset yllätysnimet Jimmy Gressier ja Hugio Hay ajoin 24.35 ja 24.37.

– Hyvä juoksu. Tärkeintä oli, että matkavauhti oli helppoa. Harmittavasti jäin lopussa kolmen miehen kirikamppailussa kahdeksannelle sijalle, mutta juoksu oli hyvin suuntaava. Jos viime vuonna oli 28:s ja jäin minuutin kärkeen, nyt on menty hyvin eteenpäin, Raitanen summasi.

– Kisa kertoi myös, että pystynyt nyt juoksemaan tällaisen kilpailun normipäivänä ilman erikoisempaa kisaan valmistautumista. Aika monet muut ovat kilpailleet syksyn maastokisoissa ja kärkimaiden juoksijat myös maittensa karsinnoissa, joten heillä oli parempi valmius kilpailla.

Raitanen teki tuulisessa säässä taktisesti nappijuoksun. Hän pysyi liki loppuun asti juoksun suursuosikin Yemaneberhan Crippan tahdissa. Kahdesti matkalla kompuroinut italiainen oli maalissa kolmas ajalla 24.42.

– Tuuli oli niin kova, että varoin tekemästä mitään yltiöpäistä. Kun viimeinen kierros alkoi, ja alettiin tykittää kovaa, itselläni ei ollut lisävaiheita, mutta sain silti napsittua ihan hyvin sijoja.

Crippan ohella kisan toinen suursuosikki Espanjan Carlos Mayo juoksi paljon kisan kärjessä ja hiipui kovan tuulen taltuttamana viidenneksi ajalla 24.46.

Vuoristoleirille Etelä-Afrikkaan

Raitasella on takanaan neljän viikon vuoristoleiri Ranskan Font Romeossa. Valmentaja Janne Ukonmaanahon mukaan leirin jälkeiset aerobisen ja anaerobisen kynnyksen testit kertoivat, että harjoittelu on purrut ja kunto kehittynyt halutulla tavalla.

– Sitä odotettiin mielenkiinnolla, että kuinka se mitä harjoituksissa on tehty korreloi kilpailuvauhdin kanssa. Tavoitteeseen päästiin, Ukonmaanaho sanoi.

Raitasen harjoituskausi jatkuu kuluvan kuun lopussa alkavalla neljän viikon vuoristoleirillä Etelä-Afrikassa. Talven kisakauteen kuuluvat ainakin 5 kilometrin katukilpailu Pohjois-Irlannissa ja SM-hallit, jotka kilpaillaan Helsingissä.

Hyinen sää tuntui Sepän juoksussa

Saija Seppä haki Samorinista kokemusta ja tuntumaa oman ikäluokkansa vauhtiin. Hän oli 19-vuotiaiden 4 kilometrillä 28:s ajalla 14.36. Kilpailun voitti britti Harriet Knowles-Jones, joka kiersi reitin ajassa 13.48.

Pakkasyön jälkeen hyisen kylmä sää tuntui Sepän mukaan juoksussa.

– Se harmittaa, että yleensä olen lopussa väsynyt, mutta nyt en ollut yhtään väsynyt. Ilmeisesti kylmä sää vaikutti niin, etten oikein saanut itsestäni irti, Seppä sanoi.

Sepän ja muiden hänen sarjansa juoksijoiden kilpailuun valmistautumiseen vaikutti se, että kisajärjestäjä vaati heidät kokoontumispaikalle jo 50 minuuttia ennen starttia, eikä siellä voinut verrytellä.

– Poikien sarjaan käytäntö oli muutettu. Sinne ei ollut pakko tulla niin aikaisin, Suomen joukkueen valmentajana Samorinissa toimiva Janne Ukonmaanaho sanoi.

Seppä juoksi aiemmin syksyllä PM-maastoissa 19-vuotiaiden sarjassa toiseksi. EM-maastoissa hän lähti seuraamaan PM-kisoissa kolmanneksi juossutta tanskalaista Anna Mark Helwighiä.

– Hän karkasi minulta jossain vaiheessa, mutta jäi lopulta taakse. Kaikkiaan ihan hyvä kisa, eikä neljä kilometriä tuntunut pitkältä matkalta.

Juoksun voittanut Knowles-Jones kukisti toiseksi sijoittuneen Unkarin Lili Anna Tóthin 11sekunnilla. Knowles-Jones juoksi kesällä 19-vuotiaiden EM-kisoissa Grossetossa kolmanneksi.

Tóth voitti Grossetossa 3000 metrin esteiden alkueränsä, mutta kaatui ja loukkasi itseään finaalissa sen verran, että joutui keskeyttämään.

Kolmanneksi kilpailussa sijoittui kesän 19-vuotiaiden EM-kisojen 5000 metrin hopeamitalisti, saksalainen Miriam Dattke ajalla 14.03. Neljäs oli 5000 metrin 19-vuotiaiden hallitseva mestari Hollannin Jasmijn Lau, joka ehti maaliin ajassa 14.05.

TULOKSET

,

Ingebrigtsen otti omansa

Poikien 19-vuotiaiden sarjan suosikki Norjan Jakob Ingebrigtsen uusi mestaruutensa. Hän voitti kuuden kilometrin kilpailun ajalla 18.39.

Viime kesänä 19-vuotiaiden EM-areenalla Italiassa 17-vuotias lahjakkuus voitti 3000 metrin esteet ja 5000 metriä, ja oli 1500 metrillä kahdeksas.

– Kaverit kyttäsivät minua, mutta tunsin, että minulla on lopussa voimaa tehdä ero, Ingebrigtsen sanoi.

Toiseksi Samorinin juniorisarjan taistossa juoksi Turkin Ramazan Barbaros kaksi sekuntia voittajasta.

Can ja Özbilen miesten ja naisten mestareiksi

Naisten 8 kilometrin kilpailussa Turkin Yasemin Can uusi mestaruutensa vakuuttavan juoksun päätteeksi. Mestaruus oli juoksijalle oma syntymäpäivälahja. Kenialaislähtöinen Can täyttää maanantaina 21 vuotta.

Can kukisti toiseksi juosseen Ruotsin Meraf Bahtan tukevasti 15 sekunnilla. Norjan Karoline Bjerkeli Grövdal oli kolmas hävittyään kakkosijan sekunnilla.

– Oli kylmää ja tuulista, mutta pystyin kukistamaan Grövdalin kirissä, Mehta makusteli uransa toista ja toistaiseksi kirkkainta mitalia EM-maastoista. Radalla hän on voittanut 5000 metrillä EM-kultaa.

Turkin kenialaistaustainen maratoonari ja pitkillä ratamatkoilla viihtyvä Kaan Kigen Özbilen voitti miesten 10 kilometrin kilpailun ajalla 29.45.

Hän kukisti toiseksi sijoittuneen espanjalaisen 3000 metrin hallitsevan EM-hallimestarin Adel Mechaalin yhdeksällä sekunnilla.

–
Kylmyys teki kisasta ankaran, mutta radasta pidin. Nyt alkaa valmistautuminen Bostonin maratonille, Özbilen sanoi.

Britti Andrew Butchart oli kolmas 15 sekuntia voittajasta. Norjan Henrik Ingbrigtsen tuli maaliin 11. sijalla ajalla 30.19 ja parhaana pohjoismaalaisena.