Raitanen aikoo ”puhaltaa keuhkot pihalle” SM-maastoissa ja aloittaa ratakauden Timanttiliigassa

Topi Raitaselle maastojuoksun SM-kilpailujen 4 kilometriä Joensuussa sunnuntaina on tärkeä askel kohti kesän ratakauden avausta. Sen Raitanen juoksee Timanttiliigan Gatesheadin osakilpailussa Britanniassa 23. toukokuuta.

– Olen tottunut siihen, että SM-maastoıssa saa mukavasti kilpailukauden auki, pääsee kisaamaan ja niin sanotusti puhaltamaan keuhkot pihalle, Raitanen veistelee.

– Tavoitteena on hyvä loppuveto. Haluan, että saan puristettua itseni ahtaalle.

Raitanen rikkoi 3000 metrin estejuoksussa Tokion olympiakisojen tulosrajan toissa vuonna ja tuli valituksi Suomen olympiajoukkueeseen. Alkukesän teemana on kaivaa kilpailemalla terävä vire ennen keskikesän vuoristoleiriä Sveitsin Sankt Moritzissa.

– Tavoite on, että kisojen kautta tulokset lähtevät paranemaan ja saisin aikaan nousujohteisen kesän, Raitanen sanoo.

Gatesheadissa tavoite on alittaa 8.30

Kesän ratajuoksut Raitanen avaa Gatesheadissa suoraan päälajissaan 3000 metrin estejuoksussa eikä alimatkoilla kuten usein.

– Totta kai toivon, että kausi alkaisi paremmilla tuloksilla kuin viime vuonna. Olen harjoituskauden aikana mennyt eteenpäin, joten Gatesheadissa tavoite on alittaa 8.30, Raitanen viittaa viime kesän estejuoksun avaukseen, joka taittui Lahdessa 8.30,53.

Estejuoksun ennätyksensä 8.16,57 Raitanen juoksi viime vuonna Timanttiliigan Monacon osakilpailussa. Sama kilpailu on tänä vuonna 9. heinäkuuta ja jälleen tärkeä palanen Raitasen kilpailusuunnitelmassa.

– Tarkoitus olisi aloittaa kesäkuun lopulla korkeanpaikan leiri Pajulahdessa, jatkaa sitä Sveitsissä ja tulla sieltä Monacon kisaan, Raitanen kertoo.

Alkukesän kilpailuja Raitasella on vielä sopimatta, mutta ainakin Paavo Nurmi Games ja Kuortaneen ja Joensuun Motonet GP:t ovat ohjelmassa.

Harjoituskausi on ollut onnistunut

Joensuun Laulurinteen puistoalueella Suomen mestaruuksista juostaan koleassa säässä. Reitistä puolitoista kilometriä on kovapohjaista hiekkatietä ja 500 metriä nurmea. Raitanen ei osallistunut maastojuoksun SM-kilpailuihin viime vuonna, mutta juoksi mestariksi kolmella edellisellä kerralla.

Joensuussa 4 kilometrin matkalla Raitanen on juoksun ehdoton suosikki.

– Jälkimmäisen kierroksen ajattelin juosta sillä lailla nousujohteisesti, että lopussa kunnolla saa pahanolontunteen. Haluan kilpailla kunnolla juoksun lopussa, Raitanen sanoo.

Kevään ja kesän kilpailukautta Raitanen odottaa luottavaisena.

– Hallikaudella oli vähän nihkeää, mutta se ei onneksi kolkuttele takaraivossa. Harjoituskausi on ollut onnistunut. Ja nythän se sitten kisoissa nähdään, miten kulkee, Raitanen sanoo.

– Nyt on alla vasta kaksi kovempaa vetoharjoitusta. SM-kisa on yksi kovempi treeni. Sen lisäksi tarkoitus on tehdä vielä pari napakampaa harjoitusta ennen Gatesheadia.

Maastojuoksun SM-kilpailut Ylen kanavilla:

Sunnuntaina 9.5.

klo 10.40 Yle Areena

klo 16.00 TV2

SM-kotisivut

https://katajayu.fi/sm-maastot/

SM-kisojen osanoton varmistaneet

https://live.tuloslista.com/8980

SM-kisojen tulokset:

http://resultservice.fi/tulos/sivusto/2021/sm_maasto/