Radcliffe yleisön lemmikki, Kipchoge kiri voittoon Lontoossa

Radcliffe yleisön lemmikki

Huippuluokan osallistujakaarti tuotti tukun loistoaikoja, mutta maailmanennätys ei ollut uhattuna, eikä reittiennätyksiä kaadettu Lontoon maratonilla, jonka sankari oli Paula Radcliffe.

Radcliffe, 41, juoksi Lontoossa naisten maailmanennätyksen 2,15.24 kaksitoista vuotta sitten. Nyt hän taittoi kilpailureitin jäähyväiskilpailussaan ajassa 2.36.55. Se oli jälleen yksi sisukkuuden näyte häneltä, sillä kisaan valmistautumista kiusasi helmikuusta lähtien ankara akillesjännevaiva.

Monet loukkaantumiset urallaan läpikäyneelle brittijuoksijalle Lontoon maraton oli aktiiviuran viimeinen virallinen kilpailu. Hän päätti uransa Lontoossa paitsi ME-naisena, myös muun muassa maratonin maailmanmestarina, maastojuoksun maailmanmestarina ja 10 000 metrin Euroopan mestarina.

Radciliffe oli juoksun aikana yleisön ehdoton lemmikki, eikä se se jäänyt juoksijalta huomaamatta.

– Varsinkin viimeinen maili oli huikea. En miettynyt aikaa koko matkan ja varsinkin tuossa lopussa halusin vain kiittää tuesta niin montaa ihmistä kuin mahdollista, juoksija kertaili.

Naisten kilpailun voitti Tigist Tufa ajalla 2.23.22. Viime syksynä Shanghaissa ennätyksekseen 2.21.52 viilettänyt 28-vuotias etiopialainen oli nopein viime vuonna Ottawan ja Shanghain maratonilla, mutta Lontoon menestys on hänen uransa toistaiseksi suurin saavutus.

Toiseksi juoksi kahdesti Lontoon maratonin voittanut Kenian Mary Keitany (2.23.40) ennen Etiopian Tsegaye Tirfiä (2.23.41).

Kipchoge: Kuin olympiakisa

Miesten kilpailussa nähtiin hienoinen yllätys, kun rutkasti menestystä ratajuoksijana niittänyt Eliud Kipchoge karkasi voittoon matkan nykyiseltä ja entiseltä ME-mieheltä.

Maailmanmestaruuden ja olympiahopeaa 5000 metrillä juossut kenialainen ratkaisi kilpailun 600 metriä ennen maalia alkaneella kirillä. Voitto heltisi mainiolla ajalla 2.04.42.

– Tämä oli kuin olympiakisa, Kipchoge hehkutti tasokkaan kisan tunnelmaa.

Kilpailun voittoa puolustanut Wilson Kipsang ei pystynyt vastaamaan, kun Kipchoge teki rytminvaihdoksen. Kipsang oli toinen ajalla 2.04.47. Vuosi sitten hän voitti kisan reittiennätysajalla 2.04.29.

Koleassa säässä juostussa kisassa neljän miehen kärkiryhmä oli vielä 35 kilometrin kohdalla reittiennätysvauhdissa. Kolmanneksi ja neljänneksi juosseet kenialaiset, matkan ME:n haltija Dennis Kimetto (2.05.50) ja Stanley Biwott (2.06.41) putosivat kärkikaksikon kyydistä noin 38 kilometrin jälkeen.