Purolalta kaikkien aikojen kakkosaika, Nezirille mestaruus, Hurske sivuun: Mielestäni läksin paukusta, Lakka huippuvauhdissa

Oulun Pyrinnön Samuel Purola pinkoi Tampereen SM-hallien päätöspäivän hahmoksi 200 metrin voittoajalla 20,85. Kisojen odotetuimmasta lajista, naisten 60 metrin aitojen finaalista suli terää, kun Tampereen Pyrinnön Reetta Hurske siirrettiin vilppilähdön takia sivuun.

Hurskeen poissa ollessa Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Nooralotta Neziri voitti uransa yhdeksännen SM-hallien mestaruuden alla 8,07.

– Omasta mielestäni läksin paukusta, ankarasti pettynyt Hurske harmitteli.

Neziri yritti sulkea tapahtuman mielestään, mutta ilman huippuvastusta edellytyksiä toiveissa olleeseen SE:n tavoitteluun ei ollut.

– Minä otin riskin, kun kilpailin Berliinissä kaksi päivä sitten ja sen jälkeen tuli vielä matkustaminen päälle. Huippuaikaan olisi tarvinnut kovan kilpakumppanin viereen, Neziri sanoi.

Neziri yritti keskittyä heti ensimmäisen lähtöyrityksen jälkeen uuteen starttiin, mutta toivoi samalla, että Hurske ei olisi se juoksija, joka joutuu pois finaalista.

– Ajattelin, että please älä lähde ulos, Neziri muisteli.

Toiseksi kilpailussa aitoi Tampereen Pyrinnön Lotta Harala kauden parhaallaan 8,28. Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Julia Enarvi oli kolmas ajalla 8,47.

Purola: Yritin pitää juoksun rentona, Pulkkinen uusi mestaruuden

Purola taipui 60 metrin finaalissa lauantaina täpärästi Samuel Samuelssonille, mutta lauantaina 200 metrin finaalissa hän oli omaa luokkaansa juostuaan mestariksi ajalla 20,85. Se on kaikkien aikojen paras suomalaistulos ylipitkillä halliradoilla.

Purolan aika on vain sadasosan hitaampi kuin hänen ulkoratojen ennätyksensä. Se on myös 22-vuotiaiden sarjan kaikkien aikojen paras hallitulos millään radalla, mutta SE-tulos se ei ole, sillä SE-tuloksiksi kelpaavat vain 200 metrin radalla tehdyt tulokset.

– Kun sain Oskari Lehtosen kiinni jo kaarteen puolivälissä, tiesin, että nyt on tulossa kova tulos. Yritin sitten vain pitää juoksun rentona loppuun saakka, ettei se menisi puristamiseksi, Purola kertaili.

Purolaa nopeammin 200 metriä on suomalaisista koskaan hallissa juossut vain Jonathan Åstrand , joka juoksi 2013 Ruotsin Växjössä halli-SE:n 20,72.

– En uskaltanut ajatella aikaa, kun viime kesä oli vähän vaikea. Nyt oli hyvä fiilis, mutta en olisi osannut kuvitella tuollaista aikaa, Purola tunnusti.

Purola ei kuluvalla hallikaudella juossut lainkaan 200 metrin kisoja lyhyellä eli 200 metrin radalla välttääkseen kiperien kaarteiden tuoman rasituksen. Hallikausi jatkuu nuorten SM-kisoilla Helsingissä viikon kuluttua, mutta Purola ei ole mukana

– Hallikausi oli tässä, Purola sanoi.

Nurmijärven Yleisurheilun Oskari Lehtonen oli 200 metrillä toinen ajalla 21,36 ja Tampereen Pyrinnön Ville Aarnivala kolmas pitkien halliratojen ennätyksellään 21,55.

Naisten 200 metrillä Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Aino Pulkkinen ja Turun Toverien Milja Thureson olivat kärkikaksikko viime vuoden tapaan. Pulkkinen vei mestaruuden ajalla 24,14, kun Thureson ehti maaliin ajassa 24,32.

– Ajattelin, että sain aika hyvin ladattua itseni tähän kisaan, mutta paljon parempaa aikaa odottelin. Olen kuitenkin tyytyväinen, että pystyin uusimaan mestaruuden, Pulkkinen sanoi.

Veitsiluodon Kisaveikkojen  Mette Baas oli kolmas pitkien halliratojen ennätyksellään 24,64.

Lakka: Hyvä yhden juoksun tulos

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Elmo Lakka päätti kilpailukauden loistotulokseen Tampereella. Hän voitti kuudennen SM-hallien 60 metrin aitojen mestaruuden sivuamalla kauden parastaan 7,69. Lakkaa kismitti, ettei miesaitureita riittänyt alkueriin, vain pelkkään finaalissa.

– Tämä oli hyvä yhden juoksun tulos. Siihen pitää olla tyytyväinen, mutta Pariisissa, kun juoksin finaalissa 7,69, juoksin alkuerässä 7,81, Lakka muistutti kuinka toinen perättäinen juoksu tuo usein paremman ajan.

– Minun osalta hallikausi oli tässä, Lakka sanoi.

Ilari Manninen varmisti Jyväskylän Kenttäurheilijoille kakksoisvoiton ajalla 8,02 ja Porvoon Akilleksen Viktor Kantele oli kolmas 8,24.

Richardsson käänsi katseen puolimaratonille, Mikkoselle kiritupla

Vasa IS:n Camilla Richardssonin hallikauden kaksi 3000 metrin kisaa tuottivat lähes identtiset ajat. Richardsson oli Helsingin Liikuntamyllyn 200 metrin radalla hallimaaottelussa viikko sitten kolmas ajalla 9.18,59. Pirkkahallin 300 metrin radalla hän voitti Suomen mestaruuden ajalla 9.18,40.

– Nyt juoksu tuli aika helposti. Viikko sitten se ei lähtenyt niin helposti. Parempi olisi ollut, kun tuntuma juoksuissa olisi ollut toisin päin, eli että maaottelussa olisi tullut juoksu helpommin, Richardsson tuumi.

Seuraavaksi vaasalaisjuoksijan ohjelmassa on puolimaraton Arabiemiraateissa, jossa tavoite on alittaa EM-kisaraja, jolloin puolimaraton voisi olla 3000 metrin esteiden ohella toinen kisamatka Pariisin EM-kisoissa elokuussa.

– Ensimmäinen tavoite on juosta alle 1.15.00. Katsotaan miten se menee, Richardsson sanoi.

Rovaniemen Lapin Johanna Peiponen oli SM-hallien 3000 metrillä toinen ajalla 9.45,66. Gamlakarleby IF:n Nina Chydenius oli kolmas (9.49,21).

Miesten 3000 metrillä Joensuun Katajan Samu Mikkonen kiri kisojen tuplamestariksi. Samalla taktiikalla, jolla irtosi lauantaina 1500 metrin voitto, Mikkonen peittosi loppusuoralle kärjessä kaartaneen Lahden Ahkeran Martti Siikaluoman 3000 metrin kiritaistossa.

Mikkonen vei mestaruuden ajoin 8.18,16–8.18,19. HKV:n Eero Saleva oli kolmas ajalla 8.21,73.

– Taktiikkana oli koettaa selviytyä kärjen mukana viimeiselle kierrokselle. Kun Siikaluoma teki irtioton, siinä meinasin jo tippua, mutta pysyin mukana ja pääsin lopussa ohi, Mikkonen kertaili.

– En ole tänä talvena juossut kuin yhden 3000 metrin kisan. Se meni 8.24:ään, joten tuo matkavauhti oli minulle aika lailla sopivaa.

Blomqvist ja Rinne 800 metrin valtiaat

IK Falken Nathalie Blomqvist juoksi tuplamestariksi voitettuaan 800 metriä kisojen avauspäivän 1500 metrin voiton jatkeeksi ajalla 2.10,40. Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Heini Ikonen oli toinen halliennätyksellään 2.12,34 ja Kuivasjärven Auran Ronja Koskela, 17, oli kolmas pitkien halliratojen ennätyksellään 2.12,71.

Miesten 800 metrillä Joonas Rinne antoi muiden tehdä vetotyöt ja korjasi mestaruuden vaivatta pitkien halliratojen ennätyksellään 1.50,66. Tampereen Pyrinnön Jaakko Lehtilä kiristi toiseksi ajalla 1.52,75 ja rohkeasti juossut Viipurin Urheilijoiden Eelis Uitto oli kolmas ajalla 1.53,41

Salminen haki askelmerkin paikkaa, korkeushypyssä tasainen kärkitrio

Imatran Urheilijoiden Senni Salminen voitti naisten kolmiloikan. Hän ponnisti kolmen sentin päähän halliennätyksestään tuloksella 13,80. Kisan pisimmät hypyt painuivat yliastutuksi, kun juoksi kulki sen verran raikkaasti.

– Vähän ärsyttää, kun verryttelyssä tuntui tosi hyvältä ja testihypyt onnistuivat, mutta sitten kilpailussa vauhti kulki niin hyvin, että vaikka yritin siirtää askelmerkkiä taaksepäin, sain vain kaksi mitattua hyppyä, Salminen kertaili.

Salmisen mukaan hypyssä oli nyt sellainen syke, jolla olisi ollut edellytyksiä rikkoa 14 metriä.

– Ensimmäinen ja muista yliastutuista ne, jotka eivät menneet läpijuoksuiksi, olivat hyviä. 14 metriä olisi nyt ollut mahdollinen, Salminen sanoi.

Vaasan Vasaman Emma Pullola loikki 13,24 ja oli toinen. HIFK:n Tilda Lipasti oli kolmas ennätyksellään 12,82.

Naisten korkeushypyssä kärkikolmikko Vilppulan Veikkojen Laura Rautanen, Lahden Ahkeran Heta Tuuri ja Jyväskylän Kenttäurheilijoille Sini Lällä ylittivät kaikki talven parhaansa 185. Tulos on talven kotimainen kärki sekä Lällän ennätys.

Kokeneelle Rautaselle, 32, mestaruus oli uran kolmas SM-halleista ja ensimmäinen sitten vuoden 2011.

Kujanpää ja Holttinen jakoivat mestaruuden

Miesten seiväshypyssä Tampereen Pyrinnön Urho Kujanpää ja Someron Esa Tommi Holttinen jakoivat mestaruuden ylitettyään 540. Kumpikaan ei päässyt 550:tä.

Kesän nilkkavammasta pikkuhiljaa toipuva Kujanpää kisasi edelleen lenkkarit jalassa.

– Vielä ei nilkan takia voinut ottaa piikkareita, mutta  ihan tyytyväinen olen. Se 550:n ylitys ei ollut hirveän kaukana , Kujanpää sanoi.

– Ihan hyvä fiilis oli hypätä. Jostain syystä en saanut oikein seivästä liikkumaan, Holttinen kertaili.

Koukkula ponnisti mestariksi: Tuollaista tulosta odottelin

Kangasalan Urheilijoiden Topias Koukkula ponnisti uransa ensimmäisen yleisen sarjan Suomen mestaruuden voitettuaan pituushypyn ennätyksellään 767. Paremmin kolmiloikan parissa viihtyvän Koukkulan taakse jäi myös kisan suosikki Viipurin Urheilijoiden Kristian Pulli.

– Nyt on viimeisen kuukauden aikana vain juostu ja hypätty pituutta. Tämä on ollut hyvää vaihtelua, mutta kesällä kolmiloikka on päälaji, Koukkula sanoi.

Ennnätys ei Koukkulan mukaan ollut ennätys, vaikka mestaruus sitä olikin.

– Tuollaista tulosta odottelin, Koukkula sanoi.

Pullin pisimmät hypyt painuivat yliastutuksi.  SM-hopean hän otti tuloksella 759. Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Julius Toivola oli kolmas (709).

Ahola katkaisi Kankaan voittosarjan

Kuularingissä Porin Yleisurheilun Eero Ahola katkaisi Kankaanpään Seudun Leiskun Arttu Kankaan kuuden hallimestaruuden sarjan. Aho työnsi 18,68, joka on hänen halliennätyksensä ja ylittää 57 sentillä myös hänen ulkoratojen parhaansa.

– Kohti 20 metriä mennään. Nyt oli mahdollisuuksia työntää yli 19 metrin, Ahola hehkutti.

Kangas oli toinen työnnettyään 18,44 ja IF Raseborgin Tomas Söderlund kolmas (17,94).