Purola pronssille haava jalassa, Murrolle EM-pronssi kauden toisesta kilpailusta

Yleisurheilumaajoukkueet hallimaaotteluun Uppsalaan

Samuel Purola taisteli 200 metriltä pronssin haava jalassa Italian Grosseton 19-vuotiaiden EM-kilpailusta. Wilma Murto otti naisten seiväshypyssä pronssin tuloksella 415 ulkoratakauden toisessa kilpailussaan.

Miesten 200 metrin finaali juostiin 0,9 metriä sekunnissa hönkineeseen vastatuuleen. Purola pinkoi matkan 21,00 sekuntiin, kun britti Toby Harries kiihdytti voiton ennätyksellään 20,81 ja Jonas Efoloko oli toinen ajalla 20,92. Mitali oli Oulun Pyrinnön spintterille kisojen toinen. Hän juoksi aiemmin 100 metriltä hopean.

Vielä 200 metrin välierien jälkeen Purola mietti, juokseeko hän lainkaan loppukilpailua vasemman jalan pikkuvarpaassa olleen haavan takia.

– Haava tuli 100 metrin finaalin jälkeen ja paheni 200 metrin välierissä. Se oli aika ilkeäntuntuinen. Siinä oli 200 metrin välierän jälkeen pari tuntia hullunmyllyä, kun asia mietittiin, mutta joukkueen johto sai puhuttua minut ympäri, Purola kertoi.

Välierissä Purola oli erässään kolmas ajalla 21,21 ja meni jatkoon aikavertailusta ja päättyi loppukilpailussa tiukkakaarteiselle kakkosradalle. Sieltä hän juoksi selvästi terävämmin kuin välierässä, jossa juoksu näytti jo aavistuksen väsyneeltä.

– Välierässä tuntui väsyneeltä, mutta finaaliin menin sitten niin, etten miettinyt enkä odottanut mitään. Olen tosi iloinen, että se meni noin hyvin. En todellakaan odottanut, että pystyn ottamaan mitalin, Purola tunnusti.

Italian hellekelissä ja napakoissa vastatuulissa Purolan kaksi mitalia olivat vahva näyttö vasta 17-vuotiaan juoksijan kyvyistä. Ne olivat myös vankkaa jatkoa viime vuonna juostulle 17-vuotiaiden 100 metrin EM-pronssille.

– Ei tämä kisa olisi voinut sijoituksia ajatellen paremmin mennä. Eikä varmasti aikojen suhteenkaan, kun kaikki kilpailut juostiin hirveisiin vastatuuliin, Purola sanoo.

Murto: Kaikki tai ei mitään -kilpailu

Murto, 19, on ollut sivussa koko ulkoratakauden jalkapohjan kipeytymisen takia. Kipuja on edelleen, siksi hän päätti aloittaa vasta korkeudesta 415, joka meni toisella yrityksellä.

– Wilma otti kohtalaisen ison seipään 12 askeleen vauhtiin, siksi ensimmäinen yritys 415:stä oli limbo, toisella tuli ylitys, valmentaja Jarno Koivunen sanoi.

Sen jälkeen Murto pudotti kerran korkeudesta 425 ja siirsi loput kaksi yritystä korkeuteen 440. Kahdesta yrityksestä ensimmäinen oli lähellä onnistua.

– Tuo on aika kova korkeus hypätä normaalia lyhyemmällä 12 askeleen vauhdilla. Varsinkin kun ei ole kisoja alla, Koivunen muistutti.

Murrolle EM-pronssi oli jatkoa viime vuonna junioreiden MM-kisoissa hypätylle samanväriselle mitalille.

– Pronssi on enemmän kuin osasin odottaa, varsinkin kun vielä maanantaina ja tänäaamunakaan ei ollut varmaa, voinko hypätä. Vaikka 415 ei ole tulos eikä mikään, itselle tämä oli sellainen kaikki tai ei mitään -kilpailu, Murto sanoi.

Murron mukaan jalkapohja on ollut Grossetossa sen verran kipeä, että kilpailukausi saattaa jäädä lyhyeksi.

– Jalkapohja on ollut aika kipeä. On mahdollista, että tämän kauden kisat olivat tässä. Katsotaan asiaa tarkemmin myöhemmin, Murto sanoi.

Saga Andersson ylitti 405 ensimmäisellään ja otti neljännen sijan. Yritykset korkeudesta 415 eivät onnistuneet. Laura Ollikainen oli 390:n ylityksellä yhdestoista.

Ruotsin Lisa Gunnarsson vei mestaruuden ylittämällä 440. Britti Molly Caudery oli toinen ennätyksellään 435.

Witka ja Väänänen pistesijoille

Johanna Witka heitti Grossetossa naisten moukarifinaalissa kolmannellaan 60,59. Se riitti kilpailussa neljänteen sijaan. Viime vuonna 17-vuotiaiden EM-kisoissa kolmanneksi heittänyt Kiira Väänänen oli seitsemäs tuloksella 57,84 ja Emilia Ollkkonen yhdeksäs tuloksella 55,95.

Witka, 18, heitti ennätyksensä 62,12 toukokuussa. EM-kisojen karsinnassa hän pyörähteli 61,67. Finaalin kaksi parasta heittoa kantoivat 60,09 ja 60,59. Eroa pronssimitaliin jäi reilut puoli metriä.

Mestaruuden vei tshekki Katerina Skypalova, joka pyörähteli 64,78. Kroatian Eva Mustafic oli toinen ennätyksellään 63,09.

Snäll estekilpailussa kahdeksas

Astrid Snäll juoksi kahdeksanneksi naisten 3000 metrin esteiden loppukilpailussa. Snäll pysyi kärkiryhmän vauhdissa liki kahteen kilometriin, mutta jäi siten kakkosryhmään ja tuli maaliin uransa toiseksi parhaalla ajalla 10.32,58. Ennätyksensä 10.21,65 Snäll juoksi Grossetossa alkuerissä.

Finaalissa kilpailun kärki juoksi alusta lähtien 10 minuutin menevään loppuaikaan tähtäävä vauhtia. Kilpailun voitti saksalainen Lisa Oed ennätyksellään 10.00,79. Valko-Venäjän Tatsijana Shabaneva oli toinen aalla 10.03,32.