Purola pinkoi 17-vuotiaiden SE:n, kahdeksan finaalipaikkaa Vaasasta

Purola pinkoi 17-vuotiaiden SE:n

Kylmän kalsea sää ei verottanut Samuel Purolan vauhtia Vaasan Kaarlen kentällä perjantaina. Hän juoksi EM-joukkuekilpailun Ykkösliigan 200 metrin alkuerissä 17-vuotiaiden SE:n 20,85, joka on myös kesän kotimainen kärkiaika. Aiempi ennätys oli Purolan Kuortaneen Eliittikisoissa juoksema 20,96.

Purola sijoittui erässään toiseksi ja eteni suoraan loppukilpailuun. Erän voitti Irlannin Marcus Lawler ajalla 20,71.

– Lähdössä tuntui pientä krampin poikasta jalassa ja otin sen varovaisesti, muuten juoksu tuntui paremmalta kuin Kuortaneella, Purola kertoi.

Purolan ennätys on nyt aivan Kimmo Saariston vuonna 1981 juokseman 19-vuotiaiden SE:n 20,83 tuntumassa. Nykyinen ennätys vie 17-vuotiaan oululaisen miesten kaikkien aikojen tilastossa kymmenenneksi.

– Uskon, että se on mahdollista rikkoa finaalissa, Purola totesi Saariston ennätyksestä.

Purola oli yksi perjantain kahdeksasta suomalaisesta, jotka juoksivat alkueristä finaaliin. Kaikkiaan suomalaisia oli juoksuradalla päivän aikana kymmenen.

– Meillä on tavoitteena nousu Superliigaan ja sitä tavoitetta ajatellen ollaan aikataulussa. Etukäteen laskettiin, että jatkopaikkoja tulisi alkueristä kahdeksan, ja ne tulivat hyvillä suorituksilla, Suomen Urheiluliiton (SUL) valmennusjohtaja Jorma Kemppainen arvioi.

Hanna-Maari Latvala eteni naisten 200 metrillä loppukilpailuun suoraan alkueränsä kolmantena. Hänen aikansa oli 24,42. Erä juostiin lievään vastatuuleen (- 0,4 m/s). Sen voitti portugalilainen Lorene Dorcas Bazolo ajalla 23,62.

– Aika rennosti sai juosta. Lopussa piti muutama askel kiristää. Sellainen finaaliin juoksu, Latvala kertasi juoksuaan.

Miesten 100 metrillä Samuli Samuelsson meni aikojen perusteella jatkoon ajalla 10,75. Naisten 100 metrillä Anniina Kortetmaa juoksi suoran jatkopaikan eränsä kolmantena. Hänen aikansa oli 11,69, joka on hänen kauden parhaansa.

– Juoksu on vielä vähän nihkeää. Loppu ei tule vielä vahvasti, mutta se tulee sitten kilpailujen myötä, Kortetmaa totesi.

Naisten 100 metrillä kisojen suosikki Ivet Lalova-Collio siirrettiin sivuun vilppilähdön takia.

Samuelssonin erässä oli vastaista 0,5 metriä sekunnissa. Juoksijan mukaan tuuli tuntui voimakkaammalta.

– Lähtö oli nyt hyvä. Lauantaina uusiksi, tuumi Samuelsson ja ihmetteli juoksutuntumaan nähden vaisua aikaa.

Lakka ihmetteli aikaansa

Elmo Lakka oli ymmällään 110 metrin aitojen alkuerien jälkeen. Hän voitti eränsä, mutta aika 14,20 oli Lakalla yllätys.

– Ehjä juoksu. En ymmärrä tuota aikaa, enkä usko siihen. Se oli reilusti alle 14 sekunnin juoksu, Lakka totesi tuoreeltaan.

Juoksussa oli tuulimittarin mukaan 0,3 metriä sekunnissa vastaista, mutta tuuli vaihteli rivakasti. Erävoitto sinetöi Lakalle jatkopaikan kahdeksan parhaan loppukilpailuun, joka juostaan sunnuntaina.

– Sunnuntaina sitten paremmin, ennätyksen tuntumaan, Lakka kaavaili.

Alkuerien nopein oli toisen erän ajalla 13,68 voittanut Tanskan ennätysmies Andreas Martinsen. Erä juostiin kaksi metriä sekunnissa puhaltaneessa myötäisessä.

Suoran finaalipaikan pika-aitojen alkueristä juoksi myös Lotta Harala. Hän oli naisten 100 metrin aitojen erässään toinen ajalla 13,57. Erän voitti Sveitsin Naomi Zbären ajalla 13,30. Erässä oli vastatuulta 0,4 metriä sekunnissa. Haralan mukaan tuuli tuntui kovemmalta.

–  Alussa tuli pieni horjahdus, mutta juoksu sujui silti hyvin. Odotin, että aika olisi ollut parempi, Harala sanoi.

Mörö ja Lehikoinen aitoivat finaaliin

Oskari Mörö ja Viivi Lehikoinen juoksivat 400 metrin aidoissa alkueristä suorat jatkopaikat. Kakkosradalla juossut Mörö oli Irlannin Thomas Barrin voittamassa erässä kolmas ajalla 51,26. Barr ehti maaliin ajassa 50,49.

– Tuossa huomasi, ettei se helposti tule. Joutuu tekemään aika paljon töitä. Toivoisin, että olisi vähän parempi tunne, Mörö analysoi juoksuaan.

– Tämä on sikäli vedenjakajakilpailu, että on kaksi juoksua peräkkäisinä päivinä. Kiva nähdä miten lauantaina liikkuu.

400 metrin aitojen toisessa erässä Turkin Kareim Hussein (49,73), Viron Rasmus Mägi (49,92) ja Norjan Karsten Warholm (50,25) juoksivat suorat jatkopaikat.

Viivi Lehikoinen oli omassa erässään kolmas ajalla 58,10. Hänen kesän parhaansa on hiljattain Kuortaneella juostu 57,84. Erän voitti Norjan Amalie Hammild Iuel ajalla 56,51.

Lehikoisen juoksu lähti aavistuksen takuten liikkeelle, kun heti ensimmäinen aita tuli väärälle jalalle. Rytmityksen kanssa oli muutenkin pientä haastetta, mutta juoksun loppu kulki kuitenkin lupaavan hyvin.

– Pientä hakemista oli tuossa alussa, kun en päässyt tekemään yhtään harjoitusvetoa, kun joku toimitsija seisoi siinä edessä. Juoksun loppu tuli hyvin, Lehikoinen tuumi.

– Kahden kisan juoksu on hyvää harjoitusta junioreiden arvokisoihin, jossa tulee toivottavasti kolme juoksua.

Määttänen putosi täpärästi finaalista

Sileän 400 metrin juoksijat Erik Back ja Eveliina Määttänen eivät yltäneet loppukilpailuun. Back juoksi 48,36 ja Määttänen kauden parhaansa 55,03.

Back oli kahden erän yhteistuloksissa yhdestoista ja Määttänen ensimmäinen loppukilpailusta pudonnut, eli yhdeksäs. Jatkoon vei 54,96.

– Juoksin ehkä liian varovaisesti. Pystyin juoksemaan rennosti koko matkan, että olisi pitänyt ehkä rutistaa vähän rajummin, Määttänen tuumi.

Back on tällä kaudella juossut 48,12. Vaasassa hän aivan yltänyt samaan vauhtiin.

– 300 metriä meni hyvin. Viimeinen 100 metriä kesti liian kauan, Back summasi.

Miesten 100 metrin B-erissä Otto Ahlfors ja Eetu Rantala juoksivat 10,70. Ahlfors 0,5 metriä ja Rantala 1,8 metriä sekunnissa puhaltaneessa kalsean kylmässä myötätuulessa. 

Ville Myllymäki pinkoi Rantalan kanssa samassa erässä ajan 10,71.

Ahlfors oli erässään kolmas. Erän voitti viime vuoden EM-kisojen turkkilainen hopeamitalisti Jak Ali Harvey ajalla 10,27. 

Rantala ja Myllymäki olivat neljäs ja viides romanialaisen Ioan Andrei Melnicescun ajalla 10,58 voittamassa erässä.

 

livetulokset

 

 


lakka_elmo_vaasa.jpg