Purola ja Baas mainiossa vauhdissa SM-kilpailujen koleudessa – Narvi peittosi Euroopan mestari Laineen

Samuel Purola ja Mette Baas liikkuivat lujaa 22-vuotiaiden 200 metrin SM-finaaleissa Turussa. Purola ja Baas juoksivat mestareiksi kolea sää huomioon ottaen mainioilla ajoilla 20,96 ja 23,78.

19- ja 22-vuotiaiden SM-kilpailujen päätöslajissa Teemu Narvi nousi viimeisellä heitollaan ohi Topias Laineen ja voitti 22-vuotiaiden keihäänheiton tuloksella 78,62. Laine oli toinen heitettyään 77,36. Eemil Helander vei 5000 metriä ajalla 14.21,26.

Purola voitti Turussa perjantaina 400 metriä ja oli sunnuntaina 200 metrin finaalissa vailla vastusta. HKV:n Tommi Mäkinen oli toinen kauden parhaalla ajallaan 21,87. Seuraaviksi sijoittuivat Porvoon Akilleksen kaksosveljekset Viktor ja William Thor ajoin 21,92 ja 21,98. Samuel Purolan kaksoisveli Eeli oli viides ajalla 22,03.

— Oli vähän väsynyt juoksu. Jalat eivät olleet herkimmillään. Voi olla, että 400 metriä oli aikamoinen shokki jaloille, kun en ole nyt juossut noin kovia happovetoja, Purola sanoi.

Voittoaikaansa Purola oli tyytyväinen.

– Alle 21 sekunnin aika on aina kova. Jos tuntuu, että pystyy menemään vielä paljon kovempaa, niin sitä odotellessa.

Kalevan kisoissa ennätys kiikarissa

Oulun Pyrintöä edustava Purola juoksee vielä kotikentällään 100 metrin kilpailun ennen torstaina 26. elokuuta Tampereella alkavia Kalevan kisoja. Ratinan stadionilla Purola on mukana 100 ja 200 metrillä.

– Kalevan kisoihin lähden 200 metrille vähän paremmista lähtökohdista kuin 100 metrille, mutta 100 metriäkin voi kulkea. Ei se tarvitse kuin hyvän lähdön, Purola muistutti.

– Lähtö on 100 metrillä takkuillut. Maksimivauhti on ollut parempaa kuin mitä se on ollut, kun olen ennätyksiä juossut.

Purolan mukaan 200 metrin ennätyksen 20,79 parantaminen on Kalevan kisoissa mahdollista, jos sää sen sallii.

– Nyt juoksin näillä jaloilla alle 21 sekunnin. Ajasta lähtee kymmenyksiä, kun tuohon saa tehoja lisää. Olen siitä saletti.

Turkka kiiti ennätyksensä alkuerissä ja voitti finaalin

Tampereen Pyrinnön Joel Turkka voitti 19-vuotiaiden 200 metriä ajalla 22,06. Aamun alkuerissä hän kiiti ennätyksensä 21,91.

– Finaali meni pikkuisen puristamiseksi. Se oli paljon rankempi kuin alkuerä, joka oli hauska juoksu sikäli, että se aika tuli ihan puskista, Turkka sanoi.

Turkka viittasi siihen, että hän juoksi alkuerän rennommin ja olisi ehkä voinut juosta kovempaakin.

– Nyt kun lähti finaalissa heti alussa kovaa, huomasi, että veti lopussa jäkkiin. Sama se oli monella muulla, Turkka sanoi.

Turkka löi kolme tuoretta mestaria. Toinen oli 100 metrin mestari Lapuan Virkiän Valtteri Louko ajalla 22,27, kolmas 400 metrin mestari Länsi-Uudenmaan Urheilijoiden Simo Laine ennätyksellään 22,39 ja neljäs 110 metrin aitajuoksun mestari Pietarsaaren Drottin Adrian Björkgren ennätyksellään 22,42.

Baas odottaa tasokasta 400 metrin kilpailua Tampereella

Myös Veitsiluodon Kisaveikkojen Mette Baas antoi vakuuttavan näytteen kunnostaan Kalevan kisoja ajatellen. Baas voitti 400 metriä perjantaina mainiolla ajalla 53,32 ja yhtä vakuuttavasti hän voitti sunnuntaina 200 metriä ajalla 23,78.

Baasin 200 metrin aika olisi voinut parempi, mutta uudet piikkarit tuottivat pieniä ongelmia. Sääkin oli kolea eikä vastusta juuri ollut.

– Kaarrejuoksu oli aika vaikea. Se oli vähän haussa ja vaatii harjoittelua. Juoksin toista kertaa uusilla piikkareilla. Tuntui se, että ne työntävät väkisin radan ulkoreunaan, Baas sanoi.

Kalevan kisoissa Baas juoksee 200 ja 400 metriä. Hän tervehti iloilla Viivi Lehikoisen Sveitsissä juoksemaa 54 sekunnin alitusta, joka lupaa 400 metrille tasokasta kilpailua.

– Saadaan hyvä kilpailu. Taso on aika kova. Mestaruus ei helpolla lähde, Baas sanoi.

Joensuun Katajan Silja Kempas kiiti 200 metrillä 22-vuotiaiden SM-hopean ennätyksellään 24,94 ja Larsmo IF:n Alina Strömberg pronssin ajalla 25,27. Alkuerien toiseksi nopeimmin 24,99 juossut Tampereen Pyrinnön Ilona Luoma kangistui finaalin viidenneksi.

Luukkola kiiti tuplamestariksi jalkavaivoista huolimatta

Leppävaaran Sisun Katja Luukkola juoksi 19-vuotiaiden naisten tuplamestariksi. Hän voitti lauantaina 100 metriä ja sunnuntaina 200 metriä ajalla 24,44. Juoksun aikana mitattiin myötätuulta 3 metriä sekunnissa.

– Juoksu meni hyvin. Tavoite oli päästä muiden kanssa tasoihin kaarteen lopussa ja puolessavälissä loppusuoraa menin sitten ohi. Juoksu rullasi, vaikka jalat olivat jo aika väsyneet, Luukkola sanoi.

Tuplamestaruus maistui.

– Ei paljon paremmin olisi voinut mennä, vaikka oli vähän jalkakipuja ja piti sen takia varoa. Mutta loppu hyvin, kaikki hyvin.

Tampereen Pyrinnön Vilma Itälinna oli toinen ajalla 24,64 ja 400 metriä voittanut Vammalan seudun Voiman Veera Mattila kolmas ajalla 24,88. Kovatasoiseen finaaliin osallistui viisi eri pikamatkojen mitalistia ja kaikki kahdeksan juoksivat alle 25,50:n.

Narvi onnistui viimeisellä: ”Se oli vähän sinne päin”

Heinäkuussa Tallinnassa alle 23-vuotiaiden Euroopan mestaruuden voittanut HKV:n Topias Laine johti 22-vuotiaiden keihäänheiton finaalia aina viimeiselle kierroksella tuloksella 77,36.

Matalia heittoja sivaltanut Kankaanpään seudun Leiskun Teemu Narvi sai kuudennella heittonsa paremmin kohdalleen ja nousi voittoon tuloksella 78,62.

– Se oli vähän sinnepäin heitto. Vieläkin se jäi vähän matalaksi, Narvi kommentoi.

– Tallinnan EM-kisojen jälkeen olen treenannut aika kovaa ja olen saanut ominaisuuksia paljon ylöspäin. Tuo oli vähän sinne päin, mutta aika paljon jäi piippuun.

Narvin syyskesän tärkein mittelö ovat Tampereen Kalevan kisat.

– Tässä on vielä vähän kesken, menenkö torstaina Lahteen GP-kilpailuun, mutta Kalevan kisoihin lähdetään heittämään ennätystä, yli 80-metristä ja taistelemaan mitaleista, Narvi sanoi.

Laineen kylki sai hieman kipeää kilpailun alkukierroksilla ja söi tehon yrityksestä vastata Narvin heittoon viimeisellä kierroksella.

– Jätin 4. ja 5. viidennen kierroksen väliin, kun vähän sattui kylkeen. Mutta halusin yrittää viimeisellä, kun Teemu meni ohi, Laine sanoi.

Pronssimitalin Turussa voitti Pyhäselän Urheilijoiden Tino Mäkelä tuloksella 73,93. Eetu Peltokangas Toholammin Urheilijoista oli neljäs ennätyksellään 69,46, mistä Alajärven Ankkureiden Aleksi Yli-Mannila jäi seitsemän sentin päähän.

Parviainen heitti yli 70 metriä

Tuupovaaran Urheilijoiden Aku Parviainen voitti 19-vuotiaiden miesten keihäänheiton viimeisen kierroksen heitollaan 70,95. Hän paransi ennätystään 58 sentillä. Parviainen kiskaisi jo viidennellä kierroksella 69,01, mutta hänen muut heittonsa jäivät alle 65 metrin. Toivomaansa huippuheittoa hän ei saanut.

– Kaksi viimeistä heittoa olivat sellaisia, jotka toivoin heittäväni jo kahdella ensimmäisellä kierroksella. Huippuheiton metsästys päättyi sen jälkeen, kun kaksi ensimmäistä heittoa olivat tahmeita. Niiden jälkeen piti ottaa varman päälle ja varmistaa mestaruus.

– Tänään minua yllätti se, että kilpailun taso ei ollut kova, sanoi kuukausi sitten alle 20-vuotiaiden EM-kilpailuissa kahdeksanneksi sijoittunut Parviainen.

Tallinnassa alle 20-vuotiaiden EM-kilpailuissa parhaiten suomalaisista heittäneet Onni Ruokangas ja Janne Läspä ovat jo matkustaneet Nairobiin alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuihin.

Toiseksi sijoittui Naantalin Löylyn Eemeli Aarnio ennätyksellään 68,17 ja kolmanneksi Hartolan Voiman Eemil Porvari tuloksella 65,18. Kaksi seuraavaakin miestä Joensuun Katajan Niklas Hyvönen ja Riihimäen Kiskon Jere Nyfors paransivat ennätyksiään.

Rami Kankaanpää voitti kiekkomestaruuden

22-vuotiaiden miesten kiekonheiton mestaruudesta käytiin tasaväkinen kaksinkamppailu, jonka voitti Ilmajoen Kisailijoiden Rami Kankaanpää kolmannen kierroksen heitollaan 50,71.

Kankaanpään voittoheittoon asti kilpailua johtanut Espoo Track & Fieldin Antti Pränni hävisi vain 21 senttiä. Kolmas oli viimeisellä kierroksella ennätyksensä 48,19 heittänyt Rymättylän Soihdun Aaro Leinonen.

Kankaanpäällä oli mielessä kahden viikon kuluttua pidettävät Kalevan kisat. Hänen ennätyksensä on 53,09, jolla hän on Suomen miesten vuositilastossa viidentenä. Kolmanteen sijaan on matkaa vain puoli metriä.

– Tänään 50,71 riitti mestaruuteen, mutta varastossa on vielä metrejä. Tästä säästyi nälkää Kalevan kisoihin. Siellä tavoitteeni on päästä podiumille. Se vaatii kauden parhaan tuloksen. Voimaa ja nopeutta minulta löytyy, mutta tekniikassa on eniten haasteita, Kankaanpää kertoi.