Purola haki treenivinkkejä huippukaudelta kolmen vuoden takaa – Rummuilla virikettä korona-arkeen

Kevään harjoittelu ja sen kiireettömyys on maistunut sprintteri Samuel Purolalle. Lukiovuodet ovat takana, opiskelut eivät rasita ja kevään etelän harjoitusleiri päätettiin valmentaja-isä Mika Purolan kanssa jättää väliin jo ennen koronaviruspandemian tuomia rajoituksia.

– Kaksi viime vuotta on oltu keväällä leirillä, eikä niillä ole ollut sitä vaikutusta, jota haettiin. Nyt päätettiin olla kevät Suomessa, Oulussa harjoitteleva Purola sanoo.

Purolat ovat samalla tutkailleet tarkasti harjoittelua, joka pohjusti vuoden 2017 kilpailuja. Treeni poiki loisteliaan hallikauden ja kesällä 19-vuotiaiden SE:n 100 metrillä 10,31 ja 17-vuotiaiden SE:n 200 metrillä 20,84 sekä hopea- ja pronssimitalit 19-vuotiaiden EM-kilpailuissa molemmilla matkoilla.

– Nyt on palattu vähän samanlaiseen harjoitteluun, kuin mitä tehtiin kolme vuotta sitten. Vähemmän treeniä ja enemmän lepoa. Siihen on ollut hyvin aikaa, kun ei tarvitse kiirehtiä kisoihin tai mihinkään muualle.

Valmentaja Mika Purolan mukaan valmennuslinjaus tarkoittaa, että treeniohjelmassa on lepoa silloin, kun juoksijan keho sitä pyytää.

– Meillä on tiettyjä mittareita siihen, milloin on oikea aika levätä, ettei se tapahtuisi ainakaan liian myöhään. Treeniä voi aina lisätä, mutta kovan väsymyksen pois ravisteluun voi mennä kauan, Mika Purola muistuttaa.

”Lähtökohdat kesään ovat hyvät”

Hallikaudella Purola, 19, juoksi lyhyen kilpailuturneen, joka huipentui iloiseen tuuletukseen Tampereen SM-kilpailuissa 200 metrin hallimestarina. Finaali taittui 300 metrin radalla loistoaikaan 20,85, joka on Suomen kaikkien aikojen toiseksi nopein hallitulos.

– Olen nyt vähintään yhtä hyvässä kunnossa kuin hallikaudella, vaikka vielä ei ole haettu sellaista juoksukuntoa, Purola viittaa kilpailukauden vireeseen.

Kevättalven ja kevään harjoitukset Purola on juossut ulkona ja erikoisluvalla Ouluhallissa.

– Ouluhallissa tehdään kaikki ne treenit, joita ei voi tehdä kotona tai ulkona. Kaikki vetoharjoittelu tapahtuu kuitenkin ulkona, pyörätiellä. Vetojen määrissä liikutaan semmoisissa lukemissa, ja välillä vetojen vauhdeissakin. Joten parempi olla ulkona, asvaltilla ja suoralla pyörätiellä, kuin Ouluhallin tiukoissa kaarteissa, Mika Purola sanoo.

Samuel Purola kokee, että lähtökohdat kesään ovat hyvät.

– Olen nyt juossut pidempiä vetoja, joka on tuonut kestävyyttä ja nopeuskestävyyttä. Juoksu on alkanut kulkea tosi hyvin, vaikka nopeutta on tehty vielä aika vähän. Se tietää hyvää 200 metrille, jaksaa paremmin, Purola hehkuttaa.

Mika Purolan mukaan ideana on harjoitella se määrä joka kehittää, ei niin paljon kuin olisi fyysisesti mahdollista.

– Tästä käy esimerkiksi, että vaikka Samuelin harjoittelu on ollut melko lailla kestävyyspainotteista, voimaharjoittelu on vastaavasti ollut nopeutta tukevaa. Siksi Samuelin hermotus, juoksun herkkyys ja nopeuskin ovat kiitettävällä tasolla, vaikka kevät on vasta käväissyt Oulussa.

Mika Purola kiittelee myös lihashuollon tehokaksikkoa urheiluhieroja Eetu Salorantaa ja fysioterapeutti Maria Aniasta.

”Aika paljon on tullut rumpuja soitettua”

Kesän kilpailukausi on vielä koronaviruspandemian heittämän verhon peitossa. Vaikka juoksu kulkee harjoituksissa, Purolaa ei vielä kuumota kilparadoille pääsy.

– Ei minulle ole mitenkään ylipääsemätöntä joutua odottamaan kilpailuja. Pidän tästä hommasta muutenkin, en vain kilpailemisesta. Treenaaminen on kivaa ja vuosi sitten treenikausi jäi lyhyeksi kevään Japanin-reissun, viestinjuoksun MM-kilpailuiden takia. Nyt on ollut kiva, kun olen saanut harjoitella rauhassa ilman kiireitä, Purola sanoo.

– Kilpailukuntoa on ajoitettu kesäkuulle. Jos silloin ei pääse kilpailemaan, täytyy tehdä testijuoksuja yksin.

Vapaa-aikaa Purola on viettänyt rumpujen soiton parissa. Seuraa sprintterille on pitänyt Etku-koira (artikkelin pääkuvassa).

– Aika paljon on tullut rumpuja soitettua ja myös pelattua pelejä kavereiden kanssa, Purola sanoo.

”Kyllä kesässä saisi aina yhdet isot kisat olla”

Kun Purolalta kysyy yhtä toivetta tulevaisuuden suhteen, vastaus on heti valmiina.

– Toivon, että pääsisin kilpailemaan niin, ettei kausi typistyisi liikaa. Haluaisin, että Pariisin EM-kilpailut pidetään. Ne ovat minulle kesän ehdoton ykköstavoite. Jos ne perutaan, ei jää kuin aikojen juokseminen. Kivahan se on tulostakin tehdä, mutta kyllä kesässä saisi aina yhdet isot kisat olla.