Purola haki nilkkoihin terävyyttä, syystalven vauhti lupaa hyvää

Purola haki nilkkoihin terävyyttä

Pikajuoksija Samuel Purola voi hyvinkin olla yksi tulevan hallikauden valopilkuista. Oulun Pyrinnön lahjakkuus on saanut syksyn harjoituksissa kehityksen jatkumaan ja piikkari liikkuu lupaavasti jo nyt.

Purola, 16, pinkaisi hiljattain Oulu-hallissa 60 metriä ensin 6,88 ja viikko myöhemmin Jouluhalleissa 6,91 ja 6,92. Päivä myöhemmin 300 metriä kulki Oulun kipakoissa kaarteissa 34,83.

– Nuo kilpailut olivat osa harjoitusohjelmaa. Ennen tuota ensimmäistä kilpailua ajattelin, että hyvä jos menee 6,90:n pintaan. Kahdessa viimeisessä 60 metrin kilpailussa taas oli kova treeniviikko takana. Siksi juoksusta oli vähän viimeinen terävyys poissa, Purola sanoo.

– 300 metrillä eka 200 metriä meni hyvin. Lopussa tuli aika nopeasti hapot, kun ei ole tehty nopeuskestävyyttä. Siihen nähden aika oli loistava.

Viime kesän Purola juoksi 17-vuotiaiden EM-kisoissa 100 metrillä pronssia ja 200 metrillä viidenneksi. Juoksijan ennätykset noilla matkoilla ovat kesän jäljiltä 10,53 ja 21,47. Talven ensimmäinen 60 metrin kilpailu sujui heti oman 60 metrin ennätyksen 6,87 pintaan, joten syyskauden harjoittelussa on onnistuttu.

– Aika lailla samalla linjalla harjoittelua on jatkettu kuin viime vuonna. Nyt on keskitytty enemmän nilkan toimintaan, että saataisiin kosketus rataan mahdollisimman teräväksi. Eteenpäin on menty, vaikka sittenhän sen vasta paremmin näkee, kun alkaa paikat aukeamaan, Purola sanoo.

Purolan valmennuksesta vastaa juoksijan isä Mika Purola.

– Nilkan kautta se juoksu syntyy tai kuolee. Se on hirveä homma juosta lujaa, jos voimaa vuotaa nilkasta läpi. Tämä on myös helppo tapaa parantaa vauhtia varsinkin nuorilla, Purola sanoo.

Mika Purolan mukaan Samuelin harjoittelussa edetään maltilla. Keskeinen tavoite on pitää nuori juoksija terveenä. Siinä on myös onnistuttu.

– Viime talvena olleet ylimääräiset kiristykset ja kirraamiset ovat nyt jääneet. Se johtuu siitä, että Samuelin kokonaisrasitus on nyt kokonaan minun käsissä. Tiedän missä mennään ja pystyn puuttumaan, jos tarvitaan vaikka lisää hierontaa.

Viime talvena Purola opiskeli Kastellin yläkoulussa liikuntaluokalla. Silloin oman valmentajan ja koulun harjoitteet eivät aina kohdanneet toivotulla tavalla. Juoksija päätti sittemmin, ettei mene urheilulukioon vaan opiskelee nyt normaalilukiossa.

”Kovia kisoja pitää käydä”

Syksyn ja syystalven harjoittelussa ei ole ollut takkuja. Kaikki ominaisuudet ovat edenneet toivottuun suuntaan.

– Kimmoisuus on parantunut huomattavasti, sen huomaa aitahypyissä. Syksyn alussa, kun testattiin 20 ja 30 metrin lentävät, ne olivat parantuneet viime kaudesta aika paljonkin. Puntillakin sarjat liikkuvat kevyemmin, Samuel Purola sanoo.

Hallikaudella Purola aikoo kilpailla uutterasti. Seuraavana on ajatuksissa juosta tammikuussa Helsingissä 200 metriä.

– Kovia kisoja pitää alkaa käydä. Turha sitä on täällä Pohjois-Suomessa yksin juosta, Mika Purola muistuttaa.