Puolimaratonin maailmanmestari kasvoi maratonin olympiavoittajaksi

Kenia vei kaksoisvoiton Tokiossa naisten olympiamaratonilla. Voittaja oli aiempi puolimaratonin vuosien 2016 ja 2020 maailmanmestari Peres Jepchirchir ajalla 2.27.20.

Erittäin korkeatasoiseen kilpailuun osallistui puolet maailman kaikkien aikojen tilaston kymmenestä parhaasta. Vaikeissa olosuhteissa parhaatkin juoksijat jäivät silti kymmenisen minuuttia ennätyksistään. Helteen takia kilpailu alkoi kuudelta aamulla, mutta lämpötila oli 30 astetta, kun juoksijat tulivat maaliin.

– OIi todella kuuma. Ei ollut helppoa. Olen kiitollinen, että pystyin nuo olot hallitsemaan, Jepchirchir sanoi.

Puolimatkaan saavuttiin ajassa 1.15.14, minkä jälkeen kenialaiskolmikko nykäisi ja kärkijoukko supistui 12 juoksijaan. Vauhti kiihtyi kilometri kilometriltä ja Jepchirchir juoksi toisen puolikkaan yli kolme minuuttia ensimmäistä nopeammin 1.12.06.

Kaksi kilometriä ennen maalia putosi Jepchirchirin viimeinen vastustaja, ME-nainen Brigid Kosgei. Maaliin Kosgei saapui 16 sekuntia Jepchirchirin jälkeen ajassa 2.27.36. Hänen toissavuotinen ME:nsä on 2.14.14.

– Lisäsin siinä vauhtia ja kun eroa alkoi syntyä, tuli tunne, että tämä onnistui, minä voitan tämän, Jepchirchir kertaili tuntojaan, kun Kosgei alkoi jäädä.

Pronssimitalin voitti yllättäjä Molly Seidel, joka viime vuonna Yhdysvaltain olympiakarsinnoissa juoksi ensimmäisen maratoninsa. Yliopistokilpailuissa rata- ja maastojuoksijana kunnostautunut Seidel sai ajan 2.27.46.

– Tavoitteena oli, että kilpailun jälleen kysytään, että kukas se tämä nainen on, Seidel veisteli.

Maailmanmestari keskeytti, etiopialaisista vain yksi maaliin

Neljäs oli ainoa maaliin saapunut etiopialainen Roza Dereje. Hallitseva Euroopan mestari Valko-Venäjän Volha Mazuronak sijoittui taas viidenneksi, niin kuin edellissäkin olympiakisoissa ja viimeisimmissä MM-kilpailuissa.

10000 metrin hallitseva Euroopan mestari Israelin Lonah Salpeter jaksoi pisimpään kenialaiskaksikon vauhdissa aina 38 kilometriin saakka. Hän kuitenkin romahti niin täydellisesti, että neljän kilometrin matkalla putosi kolmannelta sijalta 66:nneksi. Salpeter käveli maaliin ajassa 2.48.31.

Maratonin hallitseva maailmanmestari ja puolimaratonin tämänvuotinen ME-nainen Ruth Chepngetich putosi kärkiryhmästä 29 kilometrin paikkeilla ja keskeytti pian tämän jälkeen.