Pullin ja Väyrysen hypyissä lupaava vire (video)

Pullin ja Väyrysen hypyissä lupaava vire (video)

Parasta mitä tänä syksynä on ollut, pituushyppääjät Kristian Pulli ja Henri Väyrynen arvioivat omia suorituksiaan maajoukkueleirin testipäivänä Helsingin Liikuntamyllyssä.

Pituushyppääjien ja kolmiloikkaajien maajoukkueleirin fyysisen testauksen päivä päättyi askelmerkkijuoksuun ja lyhytvauhtisiin hyppyihin, joista tehtiin biomekaanisia mittauksia.

Pullin mukaan viime kauden jälkeen harjoittelua ei ole ollut tarvetta muuttaa. Testit kertoivat, että kesää kohti edetään aikataulussa.

– Syksyllä lähdettiin harjoittelussa määräloikista. Mitään suuria muutoksia ei valmennussuunnitelmiin tehty. Vain pieniä viilauksia. Harjoittelun tehot ovat kasvaneet hieman ja voimaharjoittelussa aloitettiin kuuden, eikä kahdeksan toiston sarjoista, kuten aiemmin, Pulli kertoo.

– Voimaharjoittelussa päästiin näin nopeammin kiinni maksimi- ja sitten kontrastivoiman tekemiseen. Ideana on ollut pysyä koko harjoituskauden ajan hieman aiempia vuosia paremmassa kunnossa ja kääntää harjoittelua aikuismaisemaan suuntaan, Pulli sanoo.

Pitäisikö keväällä jäädä Keski-Eurooppaan?

Kaipolan Vireen hyppääjä ponnisti viime kesänä vahvan kilpailukauden: kahdeksan metrin raja jäi vain kahden sentin päähän heti keväällä Saksassa. Raja rikkoutui sydänkesällä Sierra Nevadan vuoristoilmassa (807) ja uudelleen merenpinnan tasolla Lapinlahdella 802 kantaneella ponkaisulla.

Vahva kausi toi käyttökelpoista oppia tulevalle kesälle.

– Kevään leiritys Teneriffalla ja Formiassa onnistui hyvin. Sieltä saatiin hyvä siirtovaikutus kesän ensimmäisiin kisoihin. Ongelmana oli paluu Suomeen ja 10-15 asteen lämpöön. Siinä tuli hetkellinen kunnon lasku. Täytyykö nyt jäädä keväällä leirin jälkeen Keski-Euroopan oloihin, Pulli aprikoi.

Kukonaskel kehitystä tuli myös tekniikassa. Pulli hioi hypyn loppua ja löysi itselleen ominaisen rytmin, jossa toiseksi viimeinen askel on hieman lyhyempi ja viimeinen taas pidempi kuin monilla muilla.

– Keväällä mentiin eteenpäin minulle ominaisessa hypyn rytmityksessä, mutta kesällä siitä ei saatu ihan kaikkea irti. Kevään treeneissä tuli joitakin tosi hyviä hyppyjä. Ne ovat olleet minulle ikään kuin piste, johon hyppyjä on sittemmin verrattu.

Kuusinen kirittää Tampereella

Kesän tavoitteena Pullilla on nostaa hyppyjen tasoa ja taistella menestyksestä elokuisissa EM-kisoissa Berliinissä. Menetyskunnon rakentamiseen Tampereen teknillisessä yliopistossa opiskelevalla hyppääjällä on hyvät puitteet: opiskelu soljuu urheilun ehdoilla ja Tampereella harjoituksissa kirittäjänä on pikajuoksija Aleksi Kuusinen. Myös hän noudattaa Kristianin isän Seppo Pullin harjoitusohjelmaa.

– Tämän leirin testit kertovat, että eteenpäin menty. Seuraavan leiri on tammikuun lopussa. Silloin katsotaan, miten ollaan menossa hallikauteen, Pulli sanoo.

,

Väyrynen: Takareisivaiva katosi, hallikausi maltilla

Henri Väyrynen ponkaisi viime vuonna kahdeksan metrin ylittäjien kerhoon ennätyksellään 807, mutta viime kesän kilpailukausi kuivui yhteen starttiin takareisivaivan takia. Nyt kaikki on taas kunnossa, mutta vaivan syy jäi mysteeriksi.

– Takareidessä oli hallikaudella jännealueella kipua kiihdytysvaiheessa. Se tuntui pahemmin kisoissa, mutta missään kuvissa, mitä jalasta tutkimuksissa otettiin, vammaa ei löytänyt, Väyrynen kertoo.

Vaivaa hoidettiin monenmoisella fysioterapialla ja kuntouttavilla liikkeillä, mutta vasta, kun Väyrynen kevensi alkukesällä harjoittelua ja piti lopulta pienen tauon, ongelma alkoi pikkuhiljaa kaikota.

– Syksyllä se ei haitannut harjoituksia, eikä ole ollut tuntemuksia, mutta kesällä se tuntui vielä pitkään joissakin venytyksissä ennen kuin se alkoi sietää juoksua, Väyrynen sanoo.

Helsingin maajoukkueleirillä jalan tutkinut fysioterapeutti Peter Halén toi Väyrysen mukaan pientä valoa jalkavaivan taustoihin.

– Hän löysi omalla ammattitaidollaan asioita, jotka varmaan vaikuttivat vaivaan, kuten lantion asento. Siinä vasemman puolen liikkeet ovat rajoittuneemmat ja se kuormittaa toista puolta, Väyrynen sanoo.

Ylitalo hioi juoksun alkua ja loppua

Väyrysen suunnitelmissa on kilpailla hallikaudella, mutta maltilla.

– Tekniikka edellä mennään, eikä kisoja ole varmaankaan monta. SM-hallit ja yksi tai kaksi kilpailua sen lisäksi. Ajatuksena on hakea vähän hyppytuntumaa kesää varten. Ehdottomasti tärkein tavoite on olla hallikauden jälkeen terveenä, Väyrynen sanoo.

Harjoituskauden aikana Väyrynen on pyrkinyt hiomaan vauhtijuoksua. Aiemmin vain pituushypyn tekniikkavalmentajana Väyrysellä toiminut, kokenut Osmo Ylitalo on nyt pureutunut myös juoksuun ja hyvällä menestyksellä.

– Osmosta on ollut juoksupuolella tosi paljon hyötyä. Nyt on keskitytty varsinkin juoksun alkuun. Minulla on vähän sellainen juoksuloikkamainen tapa lähteä hyppyyn. Nyt lähtöä on koettu saada suuntautumaan enemmän eteenpäin, että pääsisin paremmin juoksuasentoon. Juoksun loppuun taas on haettu väljyyttä.

Lääkäriopinnot helpottamassa

Oulussa lääkäriksi opiskelevan hyppääjän harjoittelu helpottaa keväällä, kun opinnot on saatu siihen vaiheeseen, ettei tarvitse rakennella harjoitusaikatauluja opiskeluiden mukaan.

– Jos nyt kaikki menee suunnitelmien mukaan keväällä ja kesällä tulee panostettua enemmän urheiluun. Syksyllä tehdään sitten opintoihin liittyviä harjoitteluja, Väyrynen sanoo.

,


pulli_kristian_lanaa.jpg

Ammattimies osaa arvostaa tasaista hiekkakasaa.