Oslon Timanttiliiga: Ingebrigtsen maililla huippuaikaan – Pulli kuudes sadekisassa

Sade ja koleus olivat pääosissa Oslon Timanttiliigan kilpailussa Norjassa perjantai-iltana (16.6.). Onneksi myräkkä hellitti loppuiltaa kohti ja muutama huipputulos saatiin aikaan, vaikka säätila vaikuttikin selvästi urheilijoiden suorituksiin.

Illan odotetuin kilpailu oli miesten maili. Sen vei ennakoidusti nimiinsä Norjan Jakob Ingebrigtsen huipputuloksella 3.46,46, jolla hän paransi omaa ennätystään vajaalla sekunnilla.

Ingebrigtsenin aika on nyt kaikkien aikojen tilastossa kuudenneksi paras. Se jää Steve Cramin vuonna 1985 ja samalla Bislettin radalla juoksemasta Euroopan ennätyksestä 0,14 sekuntia. Matkan ME 3.43,13 on Hicham El Guerrouj´n nimissä vuodelta 1999. Kun olosuhteet osuvat kohdalleen, voimme alkaa odotella Ingebrigtsenin hyökkäystä kohti ME-tulosta.

Kisan yllättäjä oli Oliver Hoare. Australialainen jaksoi roikkua norjalaisen perässä aina viimeisen kaarteen alkuun saakka ja tuli maaliin ajassa 3.47,48 parantaen aikaisempaa ennätystään kolmisen sekuntia. Hoaren aika on uusi Oceanian maanosan ennätys.

Duplantisilla vaaran hetket

Miesten seiväshyppy vietiin läpi alkuillan sateessa. Se ei estänyt Armand Duplantisia hyppäämästä uutta kauden kärkitulosta 602, jonka hän ylitti ensimmäisellään. Ruotsalainen teki heikosta säästä huolimatta rohkeasti pari yritystä vielä 610:sta.

Duplantis takelteli korkeudessa 592, jonka hän ylitti vasta kolmannellaan. Yhdessä hypyssä oli jopa katastrofin ainekset, sillä Duplantis tuli alas seipään päästä vaarallisesti. Syynä epäonnistuneeseen hyppyyn oli järjestäjien vahinko jättää seiväskuoppaan iso vetinen rätti Duplantisin yrityksen ajaksi.

Norjalla on nyt myös kaksi hyvää nuorta seiväsmiestä. Sondre Guttormsen ja Pål Haugen Lillefosse hyppäsivät tällä kertaa molemmat 580. Kun miesten ennätykset ovat jo 581 ja 585, arvokisoissa he alkavat olla onnistuessaan hyvää finaalitasoa.

Bol ja Grøvdal sytyttivät yleisön

Naisten lajien kovimman tuloksen teki 400 metrin aituri Femke Bol ajalla 52,61. Hollantilaisen tulos jää hitusen hänen viime kesänä Tokion olympialaisissa juoksemastaan hirmutuloksesta 52,03, jolla hän otti pronssia. Nyt hän takelteli viimeisellä aidalla, jossa hupeni varmasti muutama kymmenys.

Naisten 5000 metriä kärsi juuri kisan ajaksi sattuneesta sadekuurosta. Juoksijat joutuivat pyyhkimään koko matkan ajan vesipisaroita kasvoiltaan, mitä ei ihan pienessä sateessa tarvitse tehdä.

Rankat olosuhteet hillitsivät selvästi kovien etiopialaisten vetohaluja, mutta kotiyleisön suosikki Karoline Bjerkeli Grøvdal käytti tilaisuuden hyväkseen ja veti rohkeasti juoksun viimeiset kierrokset. Lopussa kolme etiopialaista paineli ohi, mutta norjalaiselle kirjattiin komea aika 14.31,07, jolla hän paransi ennätystään yli 12 sekuntia. Kisan nopein oli Dawit Seyaum ajalla 14.25,84.

Pulli kuudes tuloksella 762

Kristian Pulli ponnisti kuudenneksi alkuillan sateen ja tovin myös ukkosen koettelemassa kilpailussa. Pullin pisin hyppy kantoi 762. Kilpailun voitti Kreikan Miltiádis Tentóglou, joka ponnisti 810. Ruotsin Thobias Montler oli toinen viisi senttiä heikommalla tuloksella.

– Kisoja on nyt ollut niin tiiviillä rytmillä, että Kristianin hyppääminen oli ehkä hieman tehotonta, kisaa paikan päällä seurannut Pullin valmentaja Seppo Pulli totesi.

Oslon kilpailu oli Pullille jo kolmas viiden päivän sisään. Pullin kauden paras ja kotimainen kärkitulos on Genevessä ponkaistu 800.

Alison dos Santos hallitsee pitkiä aitoja

Norjan supertähti Karsten Warholm kärsii loukkaantumisesta, joten miesten 400 metrin aidoissa rata on nyt ainakin hetken avoin muille juoksijoille. Alkukauden tähti on ollut Brasilian Alison dos Santos, joka voitti nyt huippuajalla 47,26. Tiistaina Paavo Nurmen kisoissa lajin voittanut ja komean ennätyksensä (47,82) juossut Viron Rasmus Mägi oli Oslon kisan kakkonen ajalla 48,51.

Miesten 100 metrillä Kanadan Andre de Grasse voitti tuloksella 10,05, ja Grenadan Kirani James vei nimiinsä ratakierroksen ajalla 44,78. 5000 metrin nopein oli Etiopian Telahun Haile Bekele, 13.03,51.

110 metrin aidoissa Yhdysvaltain Devon Allen voitti ajalla 13,22. Neljä päivää aikaisemmin hän veti New Yorkissa huipputuloksen 12.84, jolla hän sijoittuu kaikkien aikojen tilastossa peräti kolmanneksi.

Miesten moukarissa käytiin tasainen kilpailu: Paweł Fajdek Puola 80,56, Bence Halász Unkari 79,29, Wojciech Nowicki Puola 78,36, Eivind Henriksen Norja 78,23.

Pohjoismaista iloa nähtiin myös naisten 200 metrillä, kun voittoon juoksi Tanskan Ida Karstoft tuloksella 22,73, jolla hän paransi omaa ja maansa ennätystä 0,03 sekunnilla.

Naisten 800 metrillä kahdeksan naista paineli alle 2 minuutin. Voiton vei jälleen britti Keely Hodgkinson, nyt ajalla 1.57,71.

Naisten kiekossa viime vuoden olympiavoittaja Valarie Allman ja lajia häntä ennen pitkään hallinnut Kroatian Sandra Perkovic kävivät tiukan kilpailun. Nyt se kääntyi Perkovicin voitoksi 66,82 metrin heitolla, kun Allman pääsi 65,91:een.

Oslon Timanttiliigan 16.6. kaikki tulokset tästä.