Pulli kohtaa kotikehässään loikkakomeetta Lipsasen

Pulli kohtaa kotikehässään loikkakomeetta Lipsasen

Jämsän Paunun kentän hyppypaikassa on tunnetusti taikaa. Kesän kolmiloikkakomeetta Simo Lipsanen yrittää hyödyntää sen lauantaina lajikarnevaalien pääkilpailussa.

Vastassa on kotikentällään loikkiva Kaipolan Vireen Kristian Pulli, ja ilmassa on poikkeuksellista jännitettä, sillä kaksikolle kilpailu on viimeinen ennen Tallinnan 22-vuotiaiden EM-kilpailuja.

– Toivon pitkiä hyppyjä ja tiukkaa kilpailua, sanoo Lipsanen, joka kimmahteli juhannuksena myötätuulessa 16,62.

Samanlainen ajatus on kesän toiseen kolmiloikkakilpailuun valmistautuvalla Pullilla.

– Uskon, että juuri tuollainen kisa on tulossa. Ainakaan sille ei pitäisi olla mitään estettä.

Lipsasella, 19, riitti onnittelijoita, kun hän palasi Tsheboksarista maajoukkueiden EM-kisojen Superliigasta varusmiespalvelukseen Santahaminaan. Hän kimmahteli Venäjällä ennätyskelvottomissa myötätuulissa hulppeat 16,62 (+2,3 m/s) ja 16,47 (+2,7 m/s) ja oli komeasti kolmas, kun oma ennätys on 15,83.

– Aika moni kävi onnittelemassa ja kyselemässä reissusta, kun palasin kasarmille, Lipsanen kertoo.

Loikka suuntautuu eteen, kädet rytmittävät

Hyppääjän mukaan jälkikäteen videolta katseltuna hypyt näyttivät koko lailla virheettömiltä.

– Varsinkin pidempi hyppy näytti aika hyvältä, mitä nyt juuri ennen lankkua tuli muutama lyhyempi askel. Eli vauhtijuoksu olisi voinut olla parempikin, Lipsanen sanoo.

Terästyneen voiman riuskistama ja paremmin iskuja vastaanottava kroppa sekä kohentunut nopeus ovat Lipsasen mukaan hyppyjen taustalla. Hän on kehittynyt viime vuodesta myös teknisesti.

– Vauhti säilyy nyt paremmin. Hypyissä on ollut jonkin verran kiertoa, mutta ne on saatu suuntautumaan paremmin eteenpäin. Myös käsiä on koetettu saada rytmittämään hyppyä paremmin, Lipsanen sanoo.

Ominaisuuksien kehitys on näkynyt testeissä. Nopeutta mittaava lentävä 20 metriä kulkee nyt 1,95 sekunnissa, kun aiempi ennätys oli 2,02. Paremmissa kantimissa ovat myös loikka- ja voima-arvot.

– Viittä vuoroloikkaa menee nyt kahdeksan askeleen vauhdilla 22,40, Lappeenrannan Urheilumiesten hyppääjä sanoo.

Pulli: Rata antaa hyppääjälle aikaa

Juhannuksen Venäjän matkan jälkeen Lipsanen palasi armeijan harmaisiin, mutta on ehtinyt myös palauttelemaan kisamatkan rasitukset. Paunun kentällä hän hyppää mielellään.

– Se on yksi Suomen parhaista hyppypaikoista. Radan pinnoite on nopea ja kimmoisa. Se sopii hyvin tähän lajiin.

Samaa mieltä on Pulli, joka loikki siellä viime kesänä myötätuulessa 16,32.

– Radan pinnoite on sopivan nopea, mutta se antaa silti hyppääjälle aikaa. Se ei vaadi, että hyppääjän pitäisi olla aivan huippukunnossa. Siitä tosin on yhtä lailla hyvä hypätä huippuvireessä. Lankutkin ovat kimmoisat, Pulli sanoo.

Pullin kolme viime kisaa ovat sujuneet pituushypyn parissa. Tsheboksarissa hän ponnisti 769, muttei meinannut ehtiä tekemään ponnistusta.

– Tämä on viimeinen kova iskutus ennen Tallinnan kisoja. Jos tällä saisi sitten kunnon viriämään kohti EM-kisoja, Pulli sanoo kilpailusta.

Pullin mukaan kunto on kohdallaan. Pieni epävarmuustekijä hänen mukaansa kuitenkin on, ettei kroppa ole oikein tottunut kolmiloikkakisan koviin iskuihin. Loikkakisoja, kun on takana niin vähän.

– Kropassa tuntuu kuitenkin olevan hyvä lataus, Pulli sanoo.

Tulospalvelu: http://live.time4results.com/yu/2015/jamsa/

Naisten pituushyppy alkaa Jämsässä kello 13. Miesten kolmiloikka on ohjelmassa klo 14.20. Miesten pituushyppy klo 15.40 ja naisten kolmiloikka kello 17.

Lisätietoja: http://www.kaipolanvire.fi/yu-karnevaali

Kotimainen kärki Jämsässä myös pituushypyssä

Jämsässä ponkaistaan lauantaina myös erinomainen pituushyppykilpailu. Lajikarnevaalikisaan ilmoittautuneiden joukossa on vuosi sitten kilpailun 805 kantaneella myötätuulituloksella voittanut Kipinän Henri Väyrynen sekä väkevää paluuta lajin kärkeen tekevä Ikaalisten Urheilijoiden Eero Haapala.

Väyrynen ponnisti torstaina Turussa myötätuulessa 779. Haapalaa ovat viime vuosina kiusanneet lihasrepeämät, jänteen irtoaminen takareidestä sekä murheet akillesjänteen ja polven kanssa. Sisukas hyppääjä on kuitenkin taas kilpailukunnossa ja hyppäsi juhannuksena Saarijärvellä 779.

Jämsän kisaan ovat ilmoittautuneet myös Lohtajan Veikkojen Mikko Kivinen, joka ponnisti Turussa 762, ja Viipurin Urheilijoiden Arttu Halmela.

Kotimaan kärkinimiä on rutkasti mukana myös naisten pituushyppy ja kolmiloikkakisoissa.

Tulospalvelu: http://live.time4results.com/yu/2015/jamsa/

Lisätietoja: http://www.kaipolanvire.fi/yu-karnevaali