Pulli hyvässä vireessä olympiafinaaliin: ”Siellä on vielä aika paljon paukkuja” – haamurajan rikkonut Kuivisto ylisti valmentajaansa

Kristian Pulli pysyi tyynenä, mutta ilmeistä ja puheista kuulsi, että paikka pituushypyn olympiafinaalissa Tokiossa oli EM-hallimitalistin nousujohteisella uralla iso ja sykähdyttävä saavutus.

– Tiukkaa senttitaistoa, yhdestä sentistä se oli kiinni. Ihan loistavat fiilikset, Pulli summasi tuntojaan.

Pulli ponnisti 796 tiukassa karsinnassa ja joutui jännittämään finaalipaikkaa aina karsinnan viimeiseen hyppääjään saakka, sillä kaikkiaan kolme urheilijaa päätyi Pullin kanssa samaan tulokseen.

Edellisen kerran suomalainen pituushyppääjä on ollut olympiafinaalissa 1988, kun Jarmo Kärnä sijoittui kymmenenneksi.

– Eka hyppy oli varovainen, toiseen hyppyyn sain ihan kohtuullisen rytmin, että pääsin jo vähän hypyn päälle, mutta en ole ihan tyytyväinen siihen. Kolmannessa hypyssä aloin saada kiinni vähän juoksusta, mutta se meni reilusti yli ja liukastuin vähän lankulla. En saanut vietyä loppuun asti hyppyä, Pulli kertaili kilpailua.

”Ei se vielä koville ottanut”

Vaikka paineet karsinnassa olivat kova ja helteisessä illassa hypätty kilpailu söi energiaa, Pulli uskoo, että maanantain finaalissa hänellä on edellytykset jatkaa taistelua hyvästä sijoituksesta maailman valioiden joukossa

– Minusta tuntuu aika fressiltä. Ei se vielä koville ottanut. Toki finaali sen vasta näyttää, Pulli sanoo.

Karsinnan toinen hyppy oli Pulli kauden paras, mutta ei vielä sitä mihin on edellytykset.

– On siellä vielä aika paljon paukkuja. Pitää vain saada se realisoitua, että tulee lankulle niin sanotusti all out. Nyt karsinnasta vasta kolmannessa hypyssä alkoi juoksu aukeamaan. Minulla on ollut sitä, että hyppy paranee koko ajan kisan aikana, Pulli muistutti.

Karsinnassa Pullin käytös kentällä oli vakaata ja rauhallista, kuten maaliskuisissa Torúnin EM-halleissa. Pullin mukaan olympiakarsinnat paineet eivät kiusanneet.

– Tiesin, että olen hyvässä kunnossa, joten ei ollut stressiä. Ainoa on tietysti tuo karsintatilanne. Se on aina kova ja kyllä kahdeksan metrin tienoille pääseminen vaatii hyviä hyppyjä. Finaalissa kenttä on tietyllä tavalla avoimempi.

Pulli odottaa tasaista finaalia

Karsinnan voitti Kuuban Juan Miguel Echevarría, joka ponkaisi 850. Kreikan Miltiadis Tentoglou ja Japani Yuki Hashioka olivat toinen ja kolmas tuloksin 822 ja 817. Jamakain Tajay Gayle venäytti jalkaansa, mutta jatkoi kilpailua jalka vahvasti teipattuna ja ponkaisi 814.

– Uskon, että hyvä ja tasainen finaali tulee. Siellä on kovia hyppääjiä, mutta ei tänä vuonna ehkä sellaista yhtä huippuhyppääjä. Luulen, että taso on hyvä laajemmin, Pulli arvioi.

Haamurajan rikkominen mykisti Kuiviston: Olen sanaton

Sara Kuivisto pyyhälsi Tokiossa upealla juoksulla 800 metrin välierissä Suomen ennätykseen 1.59,41 ja alitti ensimmäisenä suomalaisnaisena kahden minuutin rajan. Kuivisto oli tuloksellaan välierien 11:s ja aikojen perusteella peräti yhdeksänneksi nopein.

– Olen sanaton! Kävi munkki, että pääsin erään, jossa juostiin kovaa. Alussa tunsin, että mennään kovaa ja ajattelin, että turha on hosua ja kyllä vaan löytyi potkua loppuun, Kuivisto sanoi.

Kuiviston erässä Yhdysvaltain Athing Mu veti avauskierroksen rapiat alle 58 sekuntia ja maltilla kisan avannut Kuivisto 58,8:aan. Takasuoralla Kuivisto alkoi kiristää tahtia ja taisteli kuudenneksi.

– Tunsin, etten minä tähän hyydy. Tiesin, että nämä ovat minun kisat – ihan huikeeta mennä kilpailemaan tällaisessa kunnossa!

Paikka olympiafinaalissakaan ei jäänyt kauas. Aikavertailusta sinne vaadittiin 1.59,28

– Harmillisen pienesti hävisin, kun tultiin ihan rintarinnan – ei kaukana ole top 8. Pitää muistaa, että tämä oli elämäni ensimmäinen kerta tuota vauhtia, muut ovat juosseet kymmeniä kertoja.

”Minä vaan teen niin kuin sanotaan”

Kuluvalla kaudella Kuivisto on ollut elämänsä vireessä ja on nyt 800 ja 1500 metrin SE-tulosten haltija. Edellinen 800 metrin SE oli Kuiviston alkuerissä juoksema 2.00,15. Menestyksestään hän jakoi vuolaasti kiitosta valmentajalleen Ari Suhoselle.

– Ari on aina uskonut minun enemmän kuin minä itse. Nyt annoin hänelle sen mihin hän on uskonut ja samalla tämä oli kiitos myös perheelle, tukijoille ja kaikille, jotka ovat minun uskoneet, Kuivisto kiitteli.

Kuivisto kehui myös Suhosen kykyä rakentaa harjoittelu niin, että kuntohuippu löytyy silloin, kun sitä tarvitaan.

– Se on meillä Arin kanssa onnistunut joka kerta. Mä en ole ikinä alisuorittanut, kun on pitänyt onnistua. Olen ollut omalla tasolla tai ylittänyt itseni. Me ollaan alusta alkaen onnistuttu siinä, Kuivisto sanoi.

– Se on kiva lähteä rakentamaan tätä hommaa, kun tiedän, että Ari osaa sen niin hyvin. Minä teen vaan niin kuin sanotaan.

Kuiviston urakka jatkuu maanantaina 1500 metrin alkuerissä.

– Siihen riittää hyvin paukkoja. Tämän 800 metriähän vai avaa minua, Kuivisto sanoi.