Pulkkisen urakkatupla säväytti – Blomqvist loistovauhdissa – Vilppilähdöt puhuttivat – Lampela vireessä

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Aino Pulkkisen raju neljän juoksun urakka yleisurheilun nuorten hallimestaruuskilpailuissa Helsingissä tuotti täyden potin. Pulkkinen voitti 22-vuotiaiden 60 metrin finaalin ennätyksellään 7,44 alku- ja välierien jälkeen. Vajaa tunti myöhemmin hän voitti 400 metriä ajalla 55,62 johdettuaan juoksua koko matkan.

– Se vähän pelotti 400 metrillä, kun alussa ei näkynyt ketään, mutta ihan ookoo juoksu siitä tuli, varsinkin kun en tänä talvena ole 400 metriä juossut, Pulkkinen totesi.

Veitsiluodon Kisa-Veikkojen Mette Baas ja  HIFK:n Viivi Lehikoinen olivat toinen ja kolmas ajoin 55,75 ja 56,34.

– 60 metrin voitto tuli rennosti. Odotin Kemppisen Lottaa siihen viereen, mutta nyt se meni näin.

Pulkkinen viittasi Kemppisen vilppilähtöön 60 metrin finaalissa. Kemppisen ohella neljä muutakin eri ikäluokkien mestariehdokasta joutui sivuun vilppilähdön takia. 22-vuotiaiden finaalista vilppilähdön takia siirrettiin sivuun myös Sara Francis.

– Minusta se ei tuntunut varaslähdöltä vaan hyvältä lähdöltä. Tuntui kummalliselta, kun se ammuttiin takaisin, Kemppinen sanoi.

Kemppisen mukaan hänen reaktioaikansa oli selvästi alle sallitun, vaikka se ei juoksijasta siltä tuntunut.

– Se oli minulle ensimmäinen varaslähtö koskaan, Kemppinen sanoi.

Konsta Alatuvan vauhti nousi tasaisesti hallikauden mittaan. Helsingissä heltisi 22-vuotiaiden 60 metrin mestaruus.

Alatupa ennätysvauhdissa: Tuollaista odottelin

22-vuotiaiden miesten 60 metrillä mestariksi juoksi Kokkolan Työväen Urheilijoiden Konsta Alatupa ennätyksellään 6,86. Juoksun suosikeista Esbo IF:n Tuukka Huuskola siirrettiin sivuun vilppilähdön takia.

– Tuollainen oli odotettavissa, vaikka aika ei ollut sitä mihin kunto riittää. Parempaa odotin. Minulla aika paranee aina kisojen myötä. Nyt olen juossut kolmen viikon aikana kolme kilpailua, Alatupa sanoi.

Huuskola ei tuntenut ottaneensa vilppilähtöä.

– Omasta mielestäni läksin paukusta. Taisi olla niin, että kaikki vilppilähdöt tulivat juuri nelosradalta, Huuskola ihmetteli.

Toiseksi 22-vuotiaiden finaalissa juoksi Kenttäurheilijat-58:n kymmenottelija Leo Uusimäki ennätyksellään 6,91 ja Savonlinnan Riennon Erno Mehtonen oli kolmas ajalla 6,93.

Meeri Salomaa nousi 19-vuotiaiden 400 metrin mestariksi, mutta Johanna Kylmänen nappasi hopean, joka tuli ylivoimaisen 60 metrin mestaruuden jatkeeksi.

Kylmänen urakoi mestaruuden ja SM-hopean

Raision Kuulan Johanna Kylmänen juoksi samanlaisen neljän juoksun urakan kuin Pulkkinen. Kylmänen piti suosikin aseman 19-vuotiaiden 60 metrillä ja kiihdytti voiton ajalla 7,50. Vajaa tunti voittonsa jälkeen Kylmänen juoksi 400 metrillä toiseksi ajalla 58,41.

– Nyt oli aika paljon paremmat jalat kuin viikko sitten Tampereella. Tunsin, että nyt olin levännyt ja palautunut hyvin. Olen todella tyytyväinen näihin juoksuihin, Kylmänen kertoi.

Voittoon 19-vuotiaiden 400 metrillä juoksi Esbo IF:n Meeri Salomaa ennätyksellään 57,74. Kylmäsen perässä 60 metrin SM-hopean juoksi Kajaanin Kipinän Jenna Kokkonen ajalla 7,57.

Kankaanpään Seudun Leisku Eero Hirvinen vei 19-vuotiaiden poikien 60 metrin mestaruuden ennätyksellään 6,94. Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Arttu Peltola oli toinen ajalla 6,99.

– Voitto oli tavoitteena ja ennätyskin tuli. Tyytyväinen olen. Se oli hyvä verryttely sunnuntain aitajuoksuun, Hirvonen kertoi.

Hämeenlinnan Tarmon Eino Vuori kiiti 19-vuotiaiden 60 metrin välierissä ennätyksekseen 6,90, mutta finaali jäi häneltäkin juoksematta vilppilähdön takia.

– Se ei ollut vilppilähtö, olin mielestäni lähdössä muita jäljessä, Vuori kertoi.

Anna Pursiaiselle ei odotetusti löytynyt vastusta 17-vuotiaiden 60 metrillä.

Pursiainen omaa luokkaansa

17-vuotiaiden tyttöjen 60 metriä voitti Espoon Tapioiden Anna Pursiainen ajalla 7,54. Viikko sitten Tampereella naisten SM-finaalissa Pursiainen oli toinen ennätyksellään 7,45. Helsingissä vauhtia verotti pitkä päivä, joka piti sisällään alku- ja välierät.

– Oli aika paljon noita juoksuja, tuossa viimeisessä verryttelyssä ennen finaalia se alkoi jo tuntua, mutta ihan hyvä fiilis oli juosta, Pursiainen totesi.

Nathalie Blomqvist juoksi ylivoimaisen mestaruuden 19-vuotiaiden 3000 metrillä.

Blomqvist soolojuoksulla loistoaikaan

Pedersören Falkenin Nathalie Blomqvist juoksi 3000 metrillä 19-vuotiaiden Suomen kaikkien aikojen hallitilaston kakkosajan 9.27,97. Loistoaika ja mestaruus heltisivät täydellisellä soolojuoksulla.

– Läksin alusta asti omaan vauhtiin, sellaiseen joka tuntui hyvältä. Nyt ei ollut mitään tarvetta juosta tosi kovaa aikaa, Blomqvist kuvasi juoksuaan.

Paremmin on 19-vuotiaiden ikäluokassa hallissa juossut vain SE:n 9.20,25 kuusi vuotta sitten tehnyt Oona Kettunen.

– SE-vauhtiin olisi nyt tarvinnut vetoapua, Blomqvist totesi.

Vaasalaisjuoksijan kilpailut Liikuntamyllyssä jatkuvat sunnuntaina 19-vuotiaiden 800 metrillä, jossa hän on myös suosikki.

– Silloin on luvassa vähän tiukempaa kilpailua, Blomqvist arveli.

Elina Lampela päätti hallikauden 22-vuotiaiden mestaruuteen.

Lampela hätyytteli EM-rajaa

Oulun Pyrinnön Elina Lampela hätyytteli Pariisin EM-kilpailujen tulosrajaa 445 matkalla 22-vuotiaiden seiväshypyn mestaruuteen.

Lampela voitti kilpailun ylitettyään 430. Hän oli tuossa vaiheessa kilpailussa yksin ja nosti 445:een ja teki kolme yritystä, joista kaksi ensimmäistä olivat parhaat.

– Noissa 445:n hypyıssä oli hyvin korkeutta, mutta en ihan saanut niitä jatkumaan. Etäisyydet eivät olleet ihan kohdallaan. Kesän ehdoton tavoite on hypätä 445, että pääsee Pariisiin, Lampela sanoi.

Lampela on kuluvan talven kilpailuissa saanut juoksun ja sitä tietä koko hypyn toimimaan parin takkuisemman kauden jälkeen, mikä on näkynyt tuloksissa. Kauden mittaan ennätys on noussut 435:een ja kauden heikoin tuloskin on 412.

– Nyt pääsin pitkästä aikaa hyppäämään 14 askelen vauhdilla, jolla juoksu tuli selvästi paremmin kuin 12 askeleella. Sen ansiosta pääsin käyttämään isompia seipäitä, Lampela kertoi.

Esbo IF:n Saga Andersson oli 22-vuotiaiden kilpailussa toinen ylitettyään 410. Porin Yleisurheilun Kiia Jullenmaa voitti 19-vuotiaiden mestaruuden 395:n ylityksellä. Hän siirtyi sen jälkeen suoraan korkeuteen 410, joka jäi vielä ylittämättä.

Laihian Lujan Juho Alasaari voitti 17-vuotiaiden poikien seiväshypyn 60 sentin erolla seuraavaan kilpailijaan tuloksella 505. Alasaari pitää hallussaan oman ikäluokkansa Euroopan kärkitulosta 520, minkä hän ylitti viikko sitten miesten SM-kilpailuissa Pirkkahallissa.