Pukki Vuoden Urheilija, Tähti kahdeksanneksi paras

Jalkapalloilija Teemu Pukki valittiin Vuoden urheilijaksi Urheilutoimittajain liiton äänestyksessä. Paras yleisurheilija äänestyksessä oli kahdeksanneksi sijoittunut ratakelaaja Leo-Pekka Tähti.

Pukki palkittiin Urheilugaalassa, jonka lavalla nähtiin myös yleisurheilun parissa meritoituneita henkilöitä, kuten ex-kestävyysjuoksijat Heino Lipsanen ja Juha Väätäinen.

Juoksuradoilta kaikkiaan kahdeksan SM-mitalia kerännyt  keskimatkan juoksija Heino Lipsanen ei ole vuosien myötä sammaloitunut.  Hänet palkittiin Jari Haapasen kanssa vuoden taustavoimana.

Etelä-Savon Liikunnan johtajana työskennellyt Lipsanen on liikuttanut kansalaisia monin eri tavoin. Hän on ollut organisoimassa muiden muassa Sporttisirkus, Iskän kanssa liikkeelle sekä Sota läskiä vastaan -tapahtumaa, jolla oli tarkoitus  lisätä omaehtoista liikuntaa.

Lipsanen, 65, liikkuu itse edelleen monin tavoin.

– Pyrin aina aamuisin tekemään neljän kilometrin juoksulenkin. Hiihdän myös aika lailla, eikä oikeastaan mikään liikunnallinen meno ole minulle vierasta, Lipsanen sanoi.

Omasta aktiiviurasta Lipsasen mieleen ovat jääneet erityisesti kovat kilpakumppanit.

– Kun jo omassa piirissä piti kisata muiden muassa Antti Loikkasta ja Ari Paunosta vastaan, niin kehittihän se, Lipsanen myhäili.

Väätäinen ylisti Jukka Uunilaa

Juha Väätäinen nostettiin Urheilugaalassa Matti Nykäsen, Samppa Lajusen ja Riikka Sallisen kanssa Suomen urheilun Hall of Fame -kunniagalleriaan. Helsingin vuoden 1971 yleisurheilun EM-kisojen 5000 ja 10 000 metrin mestari kiitteli Urheilugaalan lavalla Jukka Uunilaa, jota on sanottu 1900-luvun jälkipuoliskon merkittävimmäksi kotimaisilla areenoilla toimineeksi suomalaiseksi urheilujohtajaksi.

– Uunila tajusi sen ettei ole urheilujohtajaa ilman urheilijaa. Uunila aloitti nollasta vuonna 1966, mutta ei mennyt kauan kun maamme yleisurheilijat ottivat arvokisoissa kymmenen mitalia, Väätäinen totesi.

Väätäinen arveli olleensa ensimmäinen stipendinsaaja Uunilan aikana.

– Sain 4000 markkaa. Käytin sen menolippuun Brasiliaan, Väätäinen muisteli.

Amanda Kotaja uhkuu intoa

Viime syksynä Dubaissa käytyjen parayleisurheilun MM-kisojen maailmanmestareista Amanda Kotaja oli Urheilugaalassa ehdokkaana Esikuva-sarjassa.

Esikuvaksi valittiin kirjallisuudesta kiinnostunut jääkiekkoilija Kevin Lankinen. Kotajan ansioksi katsottiin urheilumenestyksen ohella hänen säännöllinen ja ahkera esiintyminen Paralympiakomitean Para School Day-kiertueella, jolla pyrittiin avartamaan koululaisten ymmärrystä liikkumisesta ja erilaisuuden kohtaamisesta.

Kotaja uhkuu yhä intoa ja iloa viimevuotisesta menestyksestään, mutta kertoi, että haluaa kokeilla rajojaan muuallakin kuin urheilussa. Hän kokeili syksyllä miltä tuntua leijua tuulitunnelissa 300 kilometrin tuntivauhdilla puhaltavassa viimassa, ja nyt aatoksissa on toinen kokeilu.

– Haluan lentää laskuvarjolla, Kotaja paljasti Urheilugaalan punaisella matolla.

Teemu Pukki oli Urheilutoimittajain äänestyksessä ylivoimainen.

Pukki ylivoimainen ykkönen

Teemu Pukki sai Urheilutoimittajain liiton Vuoden urheilija -äänestyksessä  5089 ääntä ja hulppeat 412 ykköstilaa 574:stä mahdollisesta. Toiseksi äänestyksessä sijoittui 2302 äänellään Lukas Hradecky. Kolmanneksi eniten ääniä hankki hiihtäjä Iivo Niskanen, 2296 ääntä. Neljäs oli koripalloilija Lauri Markkanen, hänen äänisaaliinsa oli 2223.

Teksti: Hannu Ranta, kuvat: Urheilugaala

Urheilugaalassa palkitut:

Vuoden Urheilija:

Teemu Pukki, jalkapallo

Vuoden Joukkue:

Jalkapallon miesten A-maajoukkue

Vuoden Valmentaja:

Markku Kanerva, miesten jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja

Sykähdyttävin urheiluhetki:

Huuhkajat – Suomi

Elämänura:

Pekka Honkanen, Urheilumuseon johtaja

Urheiluilmiö:

Jääkiekkomaajoukkueiden kasvutarinat

Urheilukulttuuri:

Naisurheilu ja sen arvostuksen eteen tehty työ

Suomen urheilun lähettiläs:

Sami Hyypiä

Vuoden urheiluseura:

Lahden Suunnistajat -37

Vuoden Nuori Urheilija:

Kaapo Kakko, jääkiekko

Suomen aktiivisin työpaikka:

Finnair

Suomen liikkuvin kunta:

Helsinki

Taustavoima:

Jari Haapanen & Heino Lipsanen

Läpimurto:

Kaapo Kakko, jääkiekko

Esikuva:

Kevin Lankinen

Suomen urheilun Hall of Fame -kunniagalleriaan nostettiin:

Juha Väätäinen, kestävyysjuoksu

Samppa Lajunen, yhdistetty

Matti Nykänen, mäkihyppy

Riikka Sallinen, jääkiekko