Psykologi ja opinnot Gemilin apuna, Carl Lewisin poika valitsi armeijan

Psykologi ja opinnot Gemilin apuna

Adam Gemili lämmitti pari vuotta sitten tamperelaisyleisöä 100 metrin 22-vuotiaiden Euroopan mestaruudella. Viime kesänä hän juoksi 200 metrin Euroopan mestariksi Zürichissä ja nälkä menestyä alkavan kesän kisoissa on kova.

Gemili sanoo, että arvokisamenestys menee aikojen edelle hänen arvoasteikoissaan. Harjoittelun ohella hän opiskelee Lontoossa liikuntatiedettä ja tekee parhaillaan tutkimusta tietynlaisten lämmittelyliikesarjojen merkityksestä pikajuoksutulokseen.

– On niillä merkitystä, vaikka lisää tutkimusta tarvitaan, juoksija saoo Guardianin haastattelussa. 

Gemili lähestyy tutkijan otteella myös omaa urheilu-uraansa. Valmentajansa Steve Fudgen oppien lisäksi hän kiittelee saaneensa paljoa apua yhteistyöstä psykologi Steve Petersin kanssa.

– Jokainen jännittää kisoissa. Jos pikajuoksija sanoo, ettei jännittä, hän todennäköisesti valehtelee. Itse olen tehnyt kovasti töitä sen eteen, että pystyisin nauttimaan radalla olosta, ja etten olisi niin hermona kuin ehkä jotkut muut, Gemili sanoo.

Viime kesänä Gemili rikkoi 200 metrillä 20 sekunnin rajan voittaessaan EM-kultaa ajalla 19,98, joka syntyi koleassa säässä ja napakkaan vastatuuleen (vrt.oheinen video). Sadalla metrillä 10 sekuntia on silti vielä rikkomatta. Ennätys on viime vuonna juostu 10,04. Yksi alkavan kilpailukauden tavoitteista on saada ennätys alkamaan yhdeksiköllä.

– Olisihan se pikajuoksijalle mahtavaa, mutta olen tyytyväinen niin kauan saan juoksuni sujumaan niin hyvin kuin osaan. Joillekin sprinttereille 10 sekunnin rikkominen kaikki kaikessa, minulle se juttu on päästä arvokisoihin ja juosta siellä hyvin.

Gemili, 21, muistuttaa, että jos arvofinaaliin pääsee, kaikki on mahdollista. Sen hän osoitti Zürichin 200 metrillä ja juoksemalla viime kesänä Kansainyhteisön 100 metrin finaalissa toiseksi ajalla 10,10.

Lewis antoi pojalleen kolme vaihtoehtoa

Kaikkien aikojen olympiasankari Carl Lewis kertoo antaneensa pojalleen peruskoulutuksen jälkeen kolme vaihtoehtoa.

– Voit alkaa tehdä töitä minulle, työskennellä omaan lukuusi tai mennä valtion leipiin.

Bakim Lewis valitsi vaihtoehdoista jälkimmäisen ja suoritti hiljattain Yhdysvaltain armeijan jalkaväessä peruskoulutuksen.

– Bakimia katsoessa näkee, että hän löytänyt elämälleen tarkoituksen, Lewis ihasteli Yhdysvaltain armeijan nettisivuilla.