Powell janoaa huippuaikaa Pariisista, Lavillenie kuuden metrin kimppuun

Powell janoaa huippuaikaa Pariisista

Tuore Jamaikan 100 metrin mestari Asafa Powell sanoo olevansa pettynyt, ettei kohtaa lauantaina Usain Boltia Timanttiliigan Pariisin kilpailussa. Hänen ajatuksissaan pyörii silti oman ennätyksen 9,72 haastaminen.

Pariisissa illan tähtiä ovat myös seiväshypyn ME-mies Renaud Lavillenie ja kestävyysjuoksija Genzebe Dibaba.

– Parhaimmillani pystyn ennätykseen. Siihen ole keskittynyt, en muihin urheilijoihin, Powell sanoo AFP:lle.

Pariisissa Powellia, 32, kirittävät amerikkalaiset Michael Rodgers ja Ryan Bailey, maajoukkuetoveri Nesta Carter sekä 39-vuotias Saint Kitts ja Nevisin nestori Kim Collins, joka voitti 100 metrin maailmanmestaruuden Pariisissa vuonna 2003.

Powellin ennätys 9,72 on juostu 2008, joten sen rikkominen nyt olisi jymy-yllätys, tosin Justin Gatlinin, 33,  on osoittautunut, että huipputasollakin kehitys onnistuu vielä yli kolmekymppisenä.

– Avasin kauteni juoksemalla 9,84. Se on aika rivakkaa vauhtia ensimmäiseksi kilpailuksi. Sittemmin juoksu on tuntunut hyvältä, Powell sanoi IAAF:lle.

Alkukaudesta juostu 9,84 on edelleen Powellin kesän paras, tosin hän sivusi aikaa voittaessaan Jamaikan mestaruuden.

– Ihan Pekingin MM-kisoja ajatellen, nyt olisi aika kiva juosta vähän lujempaa kuin mitä ajat ovat tällä kaudella olleet tähän asti.

Lavillenie: Kuusi metriä ei mene helposti

Lavillenie tietää, että kotiyleisö odottaa häneltä kuuden metrin ylitystä, miksei jopa ME:n uhkaamista. Hallikausi mukaan lukien ranskalainen on ylittänyt kuusi metriä kuudesti, viimeksi Timanttiliigan Eugenen kilpailussa, jossa syntyi kauden kärkitulos 605.

– Kuuden metrin ylittäminen ei ole koskaan helppoa. On syytä muistaa, että vain 18 hyppääjää on koskaan pystynyt siihen, ja on vain kolme hyppääjää, jolta se on onnistunut vähintään viidesti, Lavillenie muistuttaa.

– Stade de France on kilpailupaikkana usein tuulinen. Tuuli vielä pyörii siellä, joka tekee kilpailun vaikeaksi. Jos olot ovat hyppäämiselle suosilliset, on mahdollista hypätä korkealta, ranskalainen arvioi kuntoaan.

Pariisin kilpailu käynnistää ranskalaiselle Pekingin MM-kisoihin valmistavan mittelöiden sarjan.

– Kilpailen nyt viisi kilpailua putkeen. Niiden aikana haen hyppäämiseen rytmiä ja perusvarmuutta MM-kisoja varten.

Miesten korkeushypyssä Qatarin Mutaz Essa Barshim jäi ylivertaiseksi suosikiksi, kun nilkkaansa telonut Ukrainan Bohdan Bondarenko jää kilpailusta pois. Eugenessa 241 ylittänyt qatarilainen on ollut läpi kauden huippuvireessä, joten luvassa lienee hulppeita hyppyjä

Fraser-Pryce ja Gardner kohtaavat

Naisten 100 metrillä Pariisissa kohtaavat Jamaikan mestari Shelly-Ann Fraser-Pryce ja Yhdysvaltain mestaruuskisojen 100 metrin kakkonen English Gardner.

Kumpikin oli mestaruuskisoissa mahtivauhdissa. Fraser-Pryce juoksi Kingstonissa kauden kärkiajan 10,79 finaalissa, kun Gardner pinkoi tuon saman ajan Eugenessa välierissä. Finaalissa hän kiihdytti 10,86.

Kaksikon haastajiin Pariisissa lukeutuvat 10,81 keväällä juossut Norsunluurannikon Murielle Ahoure ja Hollannin Dafne Schippers, joka toipunut kilpailukuntoon keväällä Götzissä kiusanneesta polvivaivasta.

Etiopian Genzebe Dibaba käy Pariisissa 5000 metrillä isosiskonsa Tiruneshin ME:n (14.11,15) kimppuun.

Dibaba juoksi toukokuun lopussa Eugenessa ennätyksekseen 14.19,76. Pariisissa hän kohtaa keväällä Shanghaissa kauden kärkiajan 14.14,32 juosseen maannaisensa Almaz Ayanan.

MTV-Maxilla ja Katsomo.fi – palvelussa lähetys Pariisin kisoista alkaa kello 21.