Portlandin MM-hallit päättyivät Yhdysvaltain juhliin

Portlandin MM-hallit päättyivät kotijoukkueen juhliin. Yhdysvallat voitti kisojen mitalitilaston ylivoimaisesti ja kuorrutti sen voittamalla päätöspäivänä miesten ja naisten viestit, sekä miesten 1500 metriä, pituushypyn ja naisten korkeuden.

Miesten 4 x 400 metrillä USA vei ylivoimaisen voiton ajalla 3.02,45, kun joukkueen ainoaksi haastajaksi povattu Belgia menetti pelin kapulan putoamiseen.

Naisten viestissä USA:n kärkihaastajista Jamaika putosi pelistä kaatumisen takia ja USA viiletti suvereeniin voittoon ajalla 3.26,38. Molemmat voittotulokset ovat kauden kärkiaikoja.

Yhdysvaltain Matthew Centrowitz sai Portlandin yleisöön rajusti ääntä lisätessään 1500 metrin hallimestaruuden meriittilistaansa kahden 1500 metrin ulkoratojen MM-mitalin jatkeeksi.

Kilpailun ensimmäinen 1000 metriä edettiin melko verkkaista vauhtia. Matkan uusiseelantilainen olympiakakkonen Nick Willis nousi kärkeen 400 metriä ennen maalia, ja haki ratkaisua, mutta loppusuoralla Centrowitz kiri ohi ja mestariksi ajalla 3.44,22.

Loppumetreillä Willisin ohi pinkoi myös viime talven EM-hallien 1500 metrin mestari Tshekin Jakub Holuša. Hän oli toinen (3.44,30) ja Willis oli kolmas (3.44,37).

Dendylle ja Cunninghamille makea voitto

Amerikkalainen pituushyppääjä Marquis Dendy sai vihdoin rikki arvokisojen epäonnistumisten putken. Hän ponnisti MM-hallien mestariksi tuloksella 826. Sitä ennen huippulahjakas hyppääjä ehti epäonnistua kaksissa edellisissä ulkoratojen MM-kisoissa.

Dendyllä on vyöllään seitsemän Yhdysvaltain yliopistojen mestaruutta. Viime kesänä hän hyppäsi myötätuulessa 868 ja tilastokelpoisessa tuulessa 839.

MM-hallien senttipeliksi menneessä pituushypyn mitalitaistossa Australian Frabrice Lapierre oli toinen (825) ja Kiinan Changzhou Huang kolmas ennätyksellään 821.

Yhdysvaltain Vashti Cunningham, 18, on talven mittaan tehnyt naisten korkeushypyssä junioreiden kauden kärkituloksen yhtä vaille kaikissa hyppäämissään kilpailuissa. Viimeksi hän ponnisti junioreiden kauden kärkitulokseksi 199 Yhdysvaltain mestaruuskisoissa. Tuo tulos on myös hänen ennätyksensä, eikä sitä tarvinnut ylittää MM-halleissa, jossa mestaruuteen riitti 196.

Cunninghamille Portlandin kisa oli uran ensimmäinen MM-tason edustustehtävä. Hyppääjän apuna ovat menestysgeenit. Hänen isänsä Randall Cunningham oli aktiiviaikoinaan amerikkalaisen jalkapallon NFL-liigan pelinrakentajien aatelia.

Espanjan Ruth Beitia oli MM-hallien korkeuskisassa toinen (196) ja Puolan Kamila Licwinko kolmas (196). Samaan tulokseen 196 päätyi myös neljänneksi hypännyt Liettuan Airine Palsyte.

Miesten 60 metrin aidoissa Jamaikan Omar McLeodin juoksu sujahti kohdalleen. Hän viiletti mestariksi huippuajalla 7,41, joka sivuaa kauden kärkitulosta ja on hänen ennätyksensä.

McLeod oli viime kesänä 110 metrin aitojen MM-finaalissa Pekingissä kuudes. Aiemmin tänä talvena hän pudotti 60 metrin aitojen ennätyksensä lukemiin 7,46.

MM-finaalin hienoinen suosikki, ranskalainen Pascal Martinot-Lagarde ei löytänyt starttiin sellaista ruutia, että olisi ollut ensimmäisellä aidalla riittävän hyvin McLeodin kyydissä. Hän nousi kuitenkin tutusti lopussa ja oli toinen kauden parhallaan 7,46.

Kauden kärkituloksen (7,41) aiemmin tänä talvena juossut ranskalainen Dimitri Bascou oli kolmas ajalla 7,48.

Etiopialaisjuhlaa kestomatkoilla

Kestävyysjuoksuissa Etiopian Yomif Kejelcha piti pintansa miesten 3000 metrillä. Parin vuoden takainen 5000 metrin junioreiden maailmanmestari kuittasi mestaruuden ajalla 7.57,12.

Kilpailu alku mentiin löysästi. Puolen välin jälkeen vauhti kiristyi, mutta Kejelchan, 18, mestaruus ei ollut uhattuna. Sen sijaan Yhdysvaltain Ryan Hill ajoitti kirinsä oikein ja nousi loppumetreillä toiseksi (7.57,39) ohi Kenian Augustine Chogen, joka oli kolmas (7.57,43).

Kejelchan maajoukkuetoveri Genzebe Dibaba oli naisten 3000 metrillä juuri niin musertavan ylivoimainen kuin sopi odottaa. Hän odotteli, kun ensimmäinen kilometri mentiin kolmen minuutin ja 15 sekunnin vauhtia, mutta nousi sitten kärkeen ja juoksi kaksi viimeistä kilometriä 2.47:ään ja 2.44:ään.

Mestaruus heltisi ajalla 8.47,43. Etiopian kaksoisvoiton sinetöi konkari Meseret Defar (8.54,26). Dibaballe, 25, 3000 metrin MM-hallikulta oli toinen perättäinen.

Naisten 800 metrillä Burundin Francine Niyonsaba juoksi halliennätyksensä alkuerissä (2.02,37) ja finaalissa (2.00,07). Jälkimmäinen on myös kauden kärkitulos ja riitti hallimestaruuteen.

Niyonsaba karkasi kärkeen, kun 400 metriä oli juoksematta ja piti paikkansa maaliin asti. Yhdysvaltain Ajee Wilson kiri aivan juoksun lopussa toiseksi (2.00,27) ohi Kenian Margaret Wambuin (2.00,44).

Mitalitilastossa Yhdysvallat oli ykkönen 23 mitalilla, kun toiseksi sijoittunut Etiopia sai viisi ja kolmanneksi kirinyt Ranskan neljä mitalia. Huomattava määrä maailman yleisurheiluhuippuja jätti MM-hallit väliin.

tulokset

Jamaikan Omar McLeod juhli 60 metrin aitojen mestaruutta. Hän kukisti huippuajalla 7,41 kisan ranskalaissuosikit. USA:n pika-aitureiden parhaimmisto ei kilpaillut Portlandissa. Getty Images/IAAF