Polven rusahdus säikäytti, Niskala ennätysjahtiin Porissa

Niskala heitti 58

Pyry Niskala odottelee oman halliennätyksen rikkoutuvan Porin Karhuhallissa lauantaina (27.2.). Kiekonheiton kotimainen kerma kohtaa silloin lajin talvimestaruuskisoissa.

– Saa nähdä kuinka hyvin saan heiton toimimaan, mutta halliennätystä lähden heittämään. Voi se mennä paljon pidemmällekin, sanoo Niskala, joka on parhaimmillaan heittänyt hallissa 58,48.

Niskalan äänestä kuultaa luottamus omaan kuntoon, vaikka tilanne voisi olla myös toisin. Punttisalissa talvisessa kyykkytreenissä oikeasta polvesta kuului ilkeä rusahdus.

– Onneksi siinä ei käynyt pahempaa. Kyykyt jätin tekemättä kolmeksi viikoksi. Tarkoitus oli tehdä silloin kovempi voimajakso, mutta siirsin sen SM-kisojen jälkeiselle ajalle ja tein määräpainotteisen heittojakson vähän matalammilla tehoilla, Niskala kertoo.

Polvi on kuntoutunut hyvin. Muutokset harjoitusohjelmassa eivät ole vaikuttaneet heittäjän valmistautumiseen EM- ja olympiakesään.

– Kesää ajatellen olen siinä missä halusinkin olla tässä vaiheessa, jopa vähän edellä. Kaksi vuotta sitten olin polvivaivan takia talvella pitkään tekemättä kyykkyjä ja kesällä tulos parani silti 2,5 metriä. Pohjia on sen verran, että saan maksimivoimat nopeasti takaisin, Niskala sanoo.

Kevään harjoittelua Seinäjoen seudun Urhelijoiden heittäjä ryydittää kuukauden leirillä Portugalissa. Kesän ensimmäinen tavoite on päästä terävään kilpailukuntoon jo varhain. EM-kisojen tulosraja on 63 metriä, ja se on saavutettava jo kesäkuussa.

– En ole sopinut mitään, mutta suunnitelmissa on kilpailla keväällä ulkomailla. Suomen kevätsäihin ei uskalla luottaa, Niskala sanoo.

Sipponen ja Leveelahti ennätyskunnossa

Suomen Urheiluliiton (SUL) kiekonheiton lajivalmentaja Anssi Mäkinen ennustaa Karhuhalliin hyvätasoista talvimestaruusmittelöä.

– Porukkaa on mukana hyvin, varsinkin 17- ja 19-vuotiaiden sarjoissa. Käytännössä lähes kaikki lajin parhaat ovat paikalla lukuun ottamatta selkäleikkauksesta toipuvaa Sanna Kämäräistä, joka harjoittelee Etelä-Afrikassa, Mäkinen sanoo.

Mäkinen odottelee hyviä tuloksia muiden muassa 22-vuotiaiden sarjassa heittävältä Länsi-Uudenmaan Urhelijoiden Oskari Perälammelta ja naisten 22-vuotiaiden sarjan Keuruun Kisailijoiden Salla Sipposelta. Hän heitti hiljan Växjössä halliennätyksensä 52,72.

Hyvässä talvikunnossa on myös Virtain Urheilijoiden Helena Leveelahti, joka kohensi 17-vuotiaiden halli-SE:n lukemiin 49,95 Botnia Gamesissa.

– Jos Helenalla heitto osuu Porissa kohdalleen, tulos alkaa viitosella, Mäkinen sanoo.

Lisätietoja

Ilmoittautuneet