Pohjoismaiset liitot tekivät aloitteen: Kenttälajien ja moniotteluiden urheilijamäärä kasvaa EM-halleissa

Euroopan yleisurheiluliitto (EA) vastaa Pohjoismaisten yleisurheiluliittojen ja monien yleisurheilijoiden toiveisiin ja kasvattaa hallikauden EM-kisojen osanottajamääriä kenttälajeissa ja moniotteluissa jo talvella 2023 Istanbulissa järjestettäviin EM-kisoihin.

Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan yleisurheiluliitot kirjelmöivät viime keväänä EA:lle EM-hallien kenttälajien ja moniotteluiden urheilijamäärän kasvattamiseksi sekä ylipäätään EM-kilpailuiden merkityksestä.

– Yhteinen pohjoismainen näkemys oli nimenomaan se, että EM-kilpailut ovat tärkeä ikkuna laajalle urheilijajoukolle päästä kilvoittelemaan maanosan mestaruuksista, ja se tulee huomioida myös kisojen rakenteessa. Mestaruuskilpailujen luonteeseen kuuluu, että mukana on kokonaisuutena suuri urheilijajoukko ja urheilijat laitetaan mestaruuskisassa järjestykseen paitsi mitalistien myös muiden sijojen osalta, sanoo Suomen Urheiluliiton (SUL) huippu-urheilun valmennuspäällikkö Tuomo Salonen.

– Vaikka sisäratojen kilpailuissa suorituspaikat ja tilat tuovat oman haasteensa, ei osaa lajeista tai lajiryhmistä voida laiminlyödä, vaan tulee pyrkiä rakentamaan aito arvokilpailuympäristö. Jos osanottajamäärät kuristetaan kovin kapeiksi, kisoista saattaa jäädä sivuun jopa mahdollisia mitalisteja.

Kenttäurheilu voitti EA:n työryhmässä

Pohjoismaisten liittojen kirjelmän jälkeen aiheesta käytiin keskusteluja ja EA perusti työryhmän, joka kävi läpi erilaisia malleja, joissa kenttälajien ja moniotteluiden osanottajamääriä kasvatettiin. Ryhmässä oli mukana myös EA:n hallituksessa istuva Antti Pihlakoski.

– Meillä oli käytössä analyysi edellisistä kisoista, eli kisojen aikataulusta, eri sidosryhmien kuten tv-tuotannon toiveista, kisajärjestelyjen kustannuksista ja monista muista asioista. Lopputulemasta voi todeta, että kenttäurheilu voitti, Pihlakoski sanoo.

EA:n hallitus käsitteli työryhmän työn tuloksia syksyllä ja päätti, että kenttälajien ja moniotteluiden osallistujamääriä kasvatetaan jo 2023 EM-halleissa, jotka ovat Istanbulissa Turkissa. EA totesi pohjoismaisille liitoille lähettämässään kirjelmässä, että kasvu tehdään porrastetusti, jotta EA pysyy Istanbulin kisojen osalta jo allekirjoitetun isäntäsopimusten puitteissa.

– Kun Istanbulin kisat ovat ohi, EA arvioi tilanteen uudelleen ja suunnittelee tarvittaessa lisäsäätöjä tulevia EM-tason mestaruuskilpailuja ajatellen. Päätös kasvaa urheilijamääriä Istanbulin kisoihin ei ole kertaluonteinen. Tilannetta arvioidaan koko ajan ja tarvittaessa tehdään muutoksia Euroopan yleisurheilun yleiseen strategiaan, EA:n kirjeessä todetaan.

Tarkempaa tietoa vuoden 2023 EM-hallien ja vuoden 2024 yleisurheilun EM-kilpailujen tavoitelluista urheilijamääristä on EA:n mukaan luvassa tuonnempana.

Viime talven EM-halleissa Puolan Torúnissa kuulantyönnössä sekä hyppylajeissa osallistujamäärä oli rajattu sekä miesten että naisten lajeissa 16 urheilijaan per laji. Miesten ja naisten moniotteluihin otettiin molempiin vain 12 urheilijaa.