PM-joukkueen kokoonpanoon muutoksia – Kööpenhaminan kisa monelle kauden avaus 

Suomi osallistuu hyvätasoisella joukkueella lauantaina Kööpenhaminassa alkaviin kaksipäiväisiin PM-kisoihin, vaikka joukkueen kokoonpanoon on tullut useita muutoksia.

Miesten ja naisten 4 x 100 metrin viestijoukkueet eivät kilpaile Kööpenhaminassa terveyssyiden takia.

– Santeri Örnillä ja Elias Aallolla on molemmilla pientä terveysmurhetta, jonka takia he katsoivat parhaaksi, etteivät ota riskiä ja kilpaile nyt, sanoo Suomen joukkueen pikajuoksu- ja viestivalmentaja Petteri Jouste.

Myös Samuli Samuelsson jää kilpailusta pois, koska hänen oli tarkoitus juosta Kööpenhaminassa vain pikaviesti.

– Anniina Kortetmaan etureisi kiristelee sen verran, että hän ei pysty juoksemaan, joten myös naisten pikaviesti jää pois. Viestijoukkueen muut juoksijat kilpailevat henkilökohtaisilla matkoilla, Jouste sanoo.

Pois joukkueesta jäävät myös kestävyysjuoksijat Nathalie Blomqvist, Eemil Helander, Ville Lampinen ja kiekonheittäjä Salla Sipponen.

Joukkueeseen nousivat kauden Vantaalla 58,19 kantaneella heitolla kauden aloittanut keihäänheittäjä Anni-Linnea Alanen ja 100 metrin aidat juokseva Vilma Itälinna. Hän aloitti kauden hiljattain Tampereella juoksemalla seitsenottelussa pika-aidat 13,31.

– Poisjäännit ovat tietysti harmi, mutta kauden tässä vaiheessa urheilijoiden kannattaa kuunnella kehoaan herkällä korvalla eikä ottaa riskejä, vaikka mieli palaa kilpailemaan, sanoo Suomen joukkueenjohtaja Jani Tanskanen.

– Itse odotan mielenkiinnolla PM-kisoja. Se on monelle urheilijalle kauden avaus, mutta mukana on myös urheilijoita, jotka ovat jo avanneet kautensa varsin mainioilla tuloksilla. 

Mielenkiintoisia taisteluja luvassa

Kööpenhaminan kilpailut tarjoavat monia mielenkiintoisia koitoksia suomalaisurheilijoille. Pikajuoksuissa Riku Illukka avaa kautensa 100 metrillä, Oskari Lehtonen 200 metrillä ja Samuel Purola ratakierroksella.

Viljami Kaasalainen aloitti kautensa mukavasti jo alkuviikosta 150 metrin kisalla ja on nyt mukana 200 ja 400 metrillä.

Suomalaisten kuntoa 100 ja 200 metrillä testaa varsinkin viime vuoden Ruotsi-ottelussa molemmissa lajeissa voitot ottanut Henrik Larsson.

Joonas Rinne on vahva suosikki 800 metrillä. Keskimatkojen makupala nähdään miesten 1500 metrillä. Siinä Santtu Heikkinen saa hyvää vastusta Ruotsin Samuel Pihlströmiltä ja Tanskan Kristian Uldbjerg Hansenilta, jotka ovat aloittaneet kautensa hieman kovempaa kuin Heikkisen viikko sitten juoksema ennätystulos 3.40,32.

Mukana ovat myös ruotsalaiset Emil Danielson ja Suldan Hassan, jotka juoksivat viikko sitten 5000 metrillä mainiot ajat 13.20 ja 13.38, ja joilla on myös 1500 metrillä alle 3.40:n tilastotulokset aikaisemmilta vuosilta.

Kautensa aloittavat myös pika-aituri Ilari Manninen sekä Tuomas Lehtonen 400 metrin aitojen osalta, 400 metrin sileän hän on jo juossut jo 47,82:een. Myös korkeushyppääjä Daniel Kososelle PM-kisa on kauden avaus. Seipäässä suomalaisnimet ovat Juho Alasaari ja Tommi Holttinen.

Moukariin Suomi asettaa vahvan kolmikon Aaron Kangas, Tuomas Seppänen ja Henri Liipola. Keihäässä Teemu Narvi saa vastusta tällä kaudella jo yli 80 metrin heittäneistä Islannin Sindri Hrafn Gudmundssonista ja Ruotsin Jakob Samuelssonista.

Lotta Kemppinen palaa tositoimiin

Naisissa mielenkiinto kohdistuu varsinkin Lotta Kemppiseen, joka palaa radoille pitkän tauon jälkeen. Viimeksi hän starttasi vuosi sitten talven hallikaudella. Kööpenhaminan kisaan hän ilmoittautunut sekä 100 että 200 metrille.

Anna Pursiainen ja Johanna Kylmänen vahvistavat Suomen panosta 100 metrillä, ja Pursiainen on mukana myös 200 metrillä.

Aino Pulkkinen aloitti jo kautensa alkuviikosta 150 metrin SE-tuloksella. PM-kisoissa ohjelmassa on 200, 400 metriä ja 4 x 400 metrin viesti. Samoille matkoille on ilmoitettu myös Mette Baas, jonka viime kausi oli mainio, mutta talven hän vietti ilman hallikisoja. Myös Milja Thureson on mukana 400 metrillä ja viestissä. 1500 metrillä Ilona Mononen on vahva suosikki

Graversgaard testaa Kortteen kunnon

100 metrin aitajuoksussa on luvassa makupala. Mukana on Tanskan Mette Graversgaard, joka juoksi pari päivää sitten Italian Savonassa Reetta Hurskeen kintereillä Tanskan ennätyksen 12,83.

Annimari Korte on valmis parantelemaan maanantaina Jyväskylässä juoksemaansa aikaa 12,88. Mukana ovat myös Vilma Itälinna ja Saara Keskitalo, jotka ovat avanneet kautensa jo tuloksin 13,31 ja 13,44.

Viime kesänä hyvin kehittyneet Kristiina Halonen ja Laura Loponen asettuvat kauden ensimmäiseen starttiinsa 400 metrin aidoissa.

Seipäässä suomalaisista on mukana Saga Andersson, joka teki alkuviikosta Jyväskylässä tuloksen 438 ja hyviä yrityksiä myös uudesta ennätyskorkeudestaan 446.

Heittolajeissa tasaisia kisoja

Naisten kuulassa Senja Mäkitörmä ja Eveliina Rouvali pääsevät testaamaan työntövirettään Ruotsin Sara Lennmania vastaan, joka työntänyt tällä kaudella jo tuloksen 17,95 ja sisähallissa vieläkin paremmin 18,09.

Kiekossa Helena Leveelahti kohtaa yli 60 metriä heittäneen Tanskan Lisa Brix Pedersenin.

Moukarissa on odotettavissa tasaväkinen ja tasokas kilpailu, sillä mukana on viisi tänä vuonna yli 66 metrin heittänyttä urheilijaa. Suvi Koskinen pyörähteli maaliskuussa ennätyksensä 70,41, mutta Tanskan Katrine Koch Jacobsen on vetäissyt vielä pitemmälle, 71,08. Krista Tervo hakee varmasti parannusta alkukauden 66-metrin heitolleen.

Suomen joukkue/PM-kilpailut 

Suomen joukkue yleisurheilun PM-kilpailuissa Kööpenhaminassa 27.-28. toukokuuta.

Miehet, 

100 m: Riku Illukka Vantaan Salamat.

200 m: Oskari Lehtonen Nurmijärven Yleisurheilu, Viljami Kaasalainen Jyväskylän Kenttäurheilijat.

400 m: Viljami Kaasalainen Jyväskylän Kenttäurheilijat, Samuel Purola Oulun Pyrintö

800 m: Joonas Rinne Saarijärven Pullistus

1500 m: Santtu Heikkinen Lempäälän Kisa Yleisurheilu

110 m aj: Ilari Manninen Jyväskylän Kenttäurheilijat

400 m aj: Tuomas Lehtonen Liedon Parma

Korkeus: Daniel Kosonen Tampereen Pyrintö

Seiväs: Juho Alasaari Laihian Luja, Tommi Holttinen Turun Urheiluliitto

Moukari: Henri Liipola Tammelan Ryske, Aaron Kangas Kankaanpään Seudun Leisku, Tuomas Seppänen Noormarkun Nopsa Pori.

Keihäs: Teemu Narvi Kankaanpään Seudun Leisku

Naiset, 

100 m: Johanna Kylmänen Raision Kuula, Anna Pursiainen Espoon Tapiot, Lotta Kemppinen HIFK-Friidrott Helsinki

200 m: Mette Baas Joensuun Kataja, Aino Pulkkinen Jyväskylän Kenttäurheilijat, Anna Pursiainen Espoon Tapiot

400 m: Mette Baas Joensuun Kataja, Milja Thureson Turun Toverit, Aino Pulkkinen Jyväskylän Kenttäurheilijat

1500 m: Ilona Mononen Lahden Ahkera

5000 m: Nina Chydenius Gamlakarleby Idrottsförening Kokkola, Ilona Mononen Lahden Ahkera

100 m aj: Annimari Korte HIFK-friidrott Helsinki, Vilma Itälinna Tampereen Pyrintö, Saara Keskitalo Espoon Tapiot.

400 m aj: Kristiina Halonen Lappeenrannan Urheilu-Miehet, Laura Loponen Lahden Ahkera

Seiväs: Saga Andersson Esbo Idrottsförening

Kuula: Senja Mäkitörmä Varpaisjärven Vire Lapinlahti, Eveliina Rouvali Kuopion Reipas

Kiekko: Helena Leveelahti Virtain Urheilijat

Moukari: Krista Tervo Karhulan Katajaiset Kotka, Suvi Koskinen Kauhajoen Karhu

Keihäs: Anni-Linnea Alanen Oulun Pyrintö.

4 x 400 m: Mette Baas Joensuun Kataja, Milja Thureson Turun Toverit, Aino Pulkkinen Jyväskylän Kenttäurheilijat, Kristiina Halonen Lappeenrannan Urheilu-Miehet.

27.-28.5. PM-kilpailut Kööpenhamina

https://sparta.dk/atletikstaevner/nordic-athletics-championships/

Lajikohtainen aikataulu (ajat paikallista aikaa):

https://sparta.dk/atletikstaevner/nordic-athletics-championships/nac-program/

Starttilistat:ja tulokset: https://sparta.dk/startlister-resultater/

https://sparta.dk/atletikstaevner/nordic-athletics-championships/nac-program/

Striimi: https://atletiktv.com