Pituushypyn SE yllätti Pullin: ”Uusittu tekniikka toi lisää pituutta hyppyyn” – Video

Pituushyppääjä Kristian Pulli tiesi olevansa hyvässä kunnossa ennen torstain kilpailua Espoon Leppävaarassa, mutta Suomen ennätys 827 ensimmäisellä hypyllä oli yllätys. Aiempi ennätys oli Tommi Evilän vuonna 2008 ponnistama 822.

– Olin jo keväällä hyvässä kunnossa USA:ssa. Kun  tulin sieltä takaisin Suomeen, kunto vähän laski kylmässä kelissä, mutta nyt se on noussut taas hyvin, Pulli sanoi.

Espoossa Pulli pääsi hyppäämään loistolosuhteissa, lämpimässä säässä ja hyvässä 1,8 metriä sekunnissa puhkuneessa myötätuulessa.

– Hypyt tuntuivat heti alussa helpoilta ja rennoilta ja juoksu kulki. Ensimmäinen hyppy meni kuitenkin pidemmälle kuin uskoin, vaikka se tuntui helpolta, Pulli kertoi.

Pulli ponnisti kilpailun lyhyellä lentävän 14 askelen vauhdilla ja ylitti kahdeksan metriä kaikkiaan kolmesti. Sarjassa oli myös 802 ja 813 kantaneet hypyt.

– Suurin muutos tässä aiempaan on uusi tekniikka. Saksaan nyt kolme ja puoli kertaa, joka on tuonut hyppyyn pituutta. Se on Suomessa harvinainen, mutta muualla käytetty tekniikka.

Samaa mieltä on Pullin valmentaja-isä Seppo Pulli.

– Siirryttiin kahden ja puolen saksauksen tekniikasta kolmeen ja puoleen saksaukseen. Koska Kristian on niin nopea, tällä tekniikalla hän saa hypyn paremmin kuosiin. Se toimi jo USA:ssa 12 askelella ja nyt kokeiltiin kerran lentävällä 14 askelella ennen Espoon kilpailua. Uusi tekniikka saa hypyn myös kulkemaan suorempaan, Seppo Pulli sanoo.

Pulli, 25, edustaa Viipurin Urheilijoita. Hän on voittanut Kalevan kisoissa kaksi kultaista ja neljä muuta mitalia. Viime kesänä Pulli rikkoi 8 metriä kaikkiaan neljästi. Kauden paras tilastokelpoinen tulos oli 805. Oma aiempi ennätys oli vuonna 2017 ponnistettu 807.