Pitkien heittojen viimeiset talvimestaruudet ratkotaan lauantaina

Pitkien heittojen viimeiset talvimestaruudet ratkotaan lauantaina

Moukarinheittäjät suuntaavat lauantaina talven SM-kilpailuihin karnevaalipaikkakunnalleen Kaustiselle. Keihäänheittäjät ratkaisevat SM-hallimestaruudet Pirkkahallissa. Tampereelle on ilmoittautunut 68 heittäjää ja Kaustiselle 50. 

Noormarkun Nopsan Tuomas Seppänen ja Someron Esan Henri Liipola heittivät viikko sitten koleassa säässä Slovakian Samorinissa 72,65 ja 72,20. Kaustisen talvi-SM-kisojen kokenut kilpailunjohtaja Pekka Nikula arvioi, että Keski-Pohjanmaalla kaksikon moukari lentää pidemmälle. Seppänen heitti ensi kerran urallaan miesten välineellä yli 70 metriä juuri Kaustisella yksitoista vuotta sitten. 

Miesten moukarissa on mukana Jyväskylän Kalevan kisojen kuusi parasta. Mestaruutta puolustaa Kiuruveden Urheilijoiden Tommi Remes, joka heitti viime vuonna tuloksen 69,58. 22-vuotiaissa talvimestaruutta puolustava Sjundeå IF:n Roope Auvinen on selvä suosikki. 

Hallitseva Suomen mestari Krista Tervo on ennätysten valossa naisten kilpailun suosikki. Hän heitti viime kesän kotimaan kaikkien aikojen tilaston kolmanneksi tuloksella 69,42. Hyvän vastuksen Tervolle tarjoaa Noormarkun Nopsan virolainen Kati Ojaloo, joka heitti viikonvaihteen eurocupissa Slovakian Samorinissa 64,17.

Someron Esan Johanna Witka ja Varpaisjärven Vireen Kiira Väänänen ratkovat mestaruuden 22-vuotiaissa. Gävlessä kesällä käytävien ikäluokan EM-kisojen tulosraja on 63,00.

19-vuotiaissa Lapuan Virkiän Sara Killinen on suosikki myös nelikiloisella. Viime kesänä hän oli 17-vuotiaiden EM-kisoissa toinen kolmikiloisella moukarilla. Raja 19-vuotiaiden EM-kisoihin Ruotsin Boråsiin on 59 metriä.

17-vuotiaissa 60 metriä kolmikiloisella ovat ylittäneet Someron Esan Silja Kosonen ja Jyväskylän Kenttä-Urheilijoiden Aada Koppeli. Kososen ennätystulos 65,42 on heitetty kaksi viikkoa sitten, ja on kaikkien aikojen tilaston yhdeksäs. Talvimestari vaihtuu, kun Killinen heittää nyt 19-vuotiaissa.


1d4_8319.jpg

,

Keihäs lentää Pirkkahallissa aamusta iltaan

Pirkkahallissa keihään SM-hallikisoissa miesten kisan suosikki on 80 metrin kerholainen, Joensuun Katajan Joni Karvinen. Mestaruutta puolustaa Lauttakylän Lujan Jere Salo. 19-vuotiaisssa talvimestaruutta puolustaa Topi Julkunen Juvan Urheilijoista. Hyvän vastuksen hänelle antavat Imatran Urheilijoiden Vili Valtonen ja Antti Vornanen IF Drott.

Naisten talvimestaruutta puolustaa Soinin Sisun Jelena Jaakkola. Hän on kaikkien aikojen hallitilaston nelonen tuloksella 54,63. Jaakkolan lisäksi 50 metrin ylittäjiä on kilpailussa viisi. 

22- ja 19-vuotiaiden naisten keihäässä odotukset Satakunnassa ovat korkealla: 22-vuotiaissa Eurajoen Veikkojen Venla Olli on kärkinimi, 19-vuotiaissa suosikki on Rauman Urheilijoiden Julia Valtanen. Hän on heittänyt aina halliolosuhteissa hyvin, kuten halli-SE:t niin 15- kuin 17-vuotiaissa kertovat. Harjoituskausi on mennyt pääosin hyvin, joten yli 50 metrin kaari on odotettavissa. 

Mestaruutta puolustava Seinäjoen Seudun Urheilijoiden Sofia Pölkky on talvehtinut onnistuneesti, ja heittoihin on tullut kaarta yli 50 metrin lukemiin. Pieniä sairastumisia on ollut, mutta ne voivat vain herkistää kuten ylioppilaskirjoitukset, jotka ovat Tampereen kisojen aattona. 

Gamlakarleby IF:n Minna Hollanti oli viime kesän 17-vuotiaiden tilastokärki ja sata grammaa painavampi väline voi lentää viime kesän tuloksiin. Tulosraja ensi kesän Boråsin EM-kilpailuihin on 50,50. Se on heitettävissä useammankin heittäjän voimin, ja Jelena Jaakkolan halli-SE:kin 51,63 voi painua historiaan.

17-vuotiaiden naisten kisassa parhaat ennätykset 500-grammaisella on Sjundeå IF:n Emilia Karellilla 53,38, Vaasan Vasaman Anni-Leena Alasella 52,74 ja Helsingfors IFK:n Vivian Suomisella 50,20. He ratkaissevat mitalit, ja mestari vaihtuu, sillä Valtanen heittää nyt 19-vuotiaissa. 

Juha Kylänpää

Moukarin talvi-SM

Livetulokset

Keihään halli-SM

Livetulokset