Pitkämäki valmis haastamaan saksalaiset Turussa

​Pitkämäen polvesta eturistiside poikki

Neljän viikon harjoitusleiri Teneriffalla ja kahdeksan kovaa heittoharjoitusta viimeistelivät Tero Pitkämäen kesän kilpailukunnon. Keihäänheiton seitsenkertainen arvokisamitalisti kohtaa lajin maailmanvaliot Turun Paavo Nurmen kisoissa 5. kesäkuuta.

 Paavo Nurmen kisoissa on aina sopivasti painetta ja puitteet hyville tuloksille. Kovaa jälkeä tehdään tänäkin vuonna, Pitkämäki ennustaa.

Turussa Pitkämäki kohtaa muiden muassa hiljattain Dohassa yli 90 metriä heittäneet saksalaiset Johannes Vetterin, Thomas Röhlerin ja Andreas Hofmanin.

– Vähän odottelin, että sieltä saattaa tulla kova kauden avaus ja sellainen tuli. Vähän kuin viime vuonna, Pitkämäki arvioi saksalaisten virettä Timanttiliigan avanneessa Dohan kilpailussa.

Itse Pitkämäki jätti Dohan kilpailun väliin, koska halusi keskittyä Teneriffan leirillä heittämiseen kevättalvella tehdyn kyynärpäätähystyksen jälkeen.

– Kyynärpää turposi ensin syksyllä ja sitten helmikuussa uudelleen. Käteen tuli liikerajoitusta, kun rustokappaleita menee nivelten väliin. Kaksi viikkoa operaation jälkeen pääsin kuitenkin jo heittämään, Pitkämäki kertaili.

– Kunto oli jo Dohan kilpailun aikaan sellainen, että olisin voinut kilpailla. Päätettiin kuitenkin olla menemättä ja haettiin leirillä heittämistä kiinni, ettei sitten kunto hyydy kesän mittaan. Leirillä tein täysvauhtisia heittoja liki jokaisessa heittotreenissä ja heittäminen oli nousujohteista läpi leirin. 

”Eivät saksalaiset voittamattomia ole”

Pitkämäen mukaan edellytykset hyvälle kilpailukaudelle ovat olemassa.

– Kauden ensisijainen tavoite on olla hyvässä kunnossa niin, että tulokset pyörivät 85 metrin päällä koko ajan. Siitä olisi hyvä tehdä huipputulos, Pitkämäki sanoo.

– Teneriffan leirin perusteella kunto on samantyyppinen kuin viime vuonna. Viime keväänä tuli loukkaantuminen heti kauden avauskisan ensimmäisessä heitossa. Jos nyt saisi sen vältettyä, voisi tulla kokonaisuudessaankin hyvä kausi.

Pitkämäki, 35, heitti viime vuonna parhaimmillaan 88,27 ja oli Lontoossa MM-kilpailuissa viides.  Omasta 90 metrin heitosta on jo tovi, mutta Dohan saksalaisen kärkitrion tulokset: Röhler 91,78, Vetter 91,56 ja Hofmann 90,08, eivät säikäytä.

– Ei tuollainen vaikuta minun motivaatioon. Keihäänheitto on sellainen laji, että välillä kulkee ja välillä ei. Eivät saksalaiset voittamattomia ole.

Karttuvan iän Pitkämäki on huomioinut harjoittelussaan

– Olen yläkropasta vahvempi kuin koskaan ennen. Vanhempana voi heittää vähän enemmän voiman kuin nopeuden kautta. Ja, kun on kokemusta enemmän, pystyn muuttamaan heittoa paremmin päivän kuntoon sopivaksi, jos on huono päivä. On enemmän variaatioita taskussa. 

Salonen: Kaikkien aikojen PNG

Paavo Nurmi Gamesia järjestävän PN Turku Oy:n toimitusjohtaja Jari Salonen lupaa, että 5. kesäkuuta Turussa nähdään erittäin kovatasoinen kilpailu.

– Näin kolme viikkoa ennen Paavo Nurmi Gamesia voi sanoa, että ollaan lähestymässä kaikkien aikojen Paavo Nurmen kisoja, vaikka kisapäivänä sataisi lunta, Salonen sanoo.

– Urheilijalistat ovat 85-prosenttisesti valmiit. Urheilijoiden ja managereiden mielenkiinto on selvästi kasvanut viime vuoteen verrattuna.

– On mahdollista, että näemme samassa kilpailussa miehiltä yli 90 metrin keihäs- ja  80 metrin moukarikaaren ja naiskiekonheittäjältä yli 70 metrin heiton. Jokaisessa lajissa voidaan nähdä myös Paavo Nurmen stadionin ennätys, jotka eivät ole huonoja.

Turun kaupungin yhteyspäällikkö Antti Kirkkola kiittelee Paavo Nurmi Games –organisaation kykyä viedä kilpailua ja koko Paavo Nurmi festivaalia eteenpäin.

– Paavo Nurmi Games menee eteenpäin kuin juna. Rohkeasti ja suurin harppauksin joka vuosi. Tänä vuonna hauska yksityiskohta on miesten keihäänheitossa bonuspalkintona oleva saari, jos voittaja heittää yli Aki Parviaisen SE:n 93,09. Se on ollut Turun saariston ja koko Suomen matkailun kannalta positiivinen asia ja saanut hyvin näkyvyyttä myös kansainvälisesti, Kirkkola kiittelee.