Pitkämäki: Timanttiliigan voitto ja pitkä heitto syksyn tavoitteet

Pitkämäen pronssiheitto ehdolla "sykähdyttävimmäksi hetkeksi"

Uransa seitsemännen arvokisamitalin pokanneen Tero Pitkämäen kausi ei ole ohi. Heittäjän mieli palaa vielä taistelemaan keihäänheiton kokonaiskilpailun voitosta Timanttiliigassa, ja voitto Tukholmassa käytävässä Ruotsi-ottelussakin maistuisi.

– Jos Timanttiliigassa sattuisi voittamaan kokonaiskilpailun, saataisiin samalla Suomelle yksi lisäpaikka miesten keihääseen vuoden 2017 MM-kisoihin Lontooseen, Pitkämäki totesi Suomen suurlähetystön vastaanotolla.

Timanttiliigan lajivoittajat saavat automaattisesti villin kortin seuraaviin MM-kisoihin.

Keihäänheiton MM-finaalin jälkeiseen päivään Pitkämäellä kuului vierailu Suomen suurlähetystön tilaisuuteen, jossa muisteltiin edellisillan finaalia ja juhlistettiin pronssimitalia. Tilaisuudesta Pitkämäki kiirehti Linnunpesä-stadionille palkintojenjakoon pokkaamaan mitalinsa.

– Kisan jälkeinen yö jäi lyhyeksi. Vietettiin kilpailun jälkeen aikaa pienellä porukalla. Vähän fiilisteltiin ja nautittiin mitalista. Oli hienoa päästä vielä tuollaiseen kilpailuun ja mitalikorokkeelle, Pitkämäki muisteli huikean tasokasta finaalia, jossa kuusi parasta heitti yli 86 metrin ja voittaja Julius Yego 92,72.

Vesely liigan pistekärjessä

Pitkämäen ajatukset alkavat pian kääntyä syyskuun 11. ja 12. päiviin. Noista päivistä ensimmäinen on Timanttiliigan Brysselin kilpailupäivä. Toinen Ruotsi-ottelun päätöspäivä, jolloin lajiohjelmassa on miesten keihäs.

Timanttiliigassa tshekki Vitezslav Vesely on keihään kokonaiskilpailun johdossa 15 pisteellä. Pitkämäki on toisena yhdeksällä pisteellä. Brysselissä voittajalle on jaossa kahdeksan pistettä, joten kaikki on auki.

– Myös pitkää heittoa lähden tavoittelemaan. Sellainen kutina on, että sellainen voisi vielä tulla. Sitä puoltaa sekin, että heitin MM-finaalissa niin tasaisen sarjan, Pitkämäki sanoo.

Pitkämäki on kuunnellut hymyssä suin Yegon eri medioille kertomia juttuja siitä kuinka suomalainen keihäänheiton ikoni on ollut innostamassa häntä aikanaan lajin pariin. Yegon mukaan Pitkämäen ja Andreas Thorkildsenin kaksintaistelu Ateenan olympialaisten aikaan 2004 sai hänet syttymään lajille.

– On se suuri kunnia, että on voinut olla noin upealla ja kovalle urheilijalle joskus esikuvana, Pitkämäki myhäili.

Ruuskanen: Tampereelle kisaamaan, jos nivunen kestää

Suurlähetystön tilaisuudessa MM-joukkueen juhlakaluna oli myös viidenneksi keihään MM-finaalissa heittänyt Antti Ruuskanen.

Hänen oikean jalan nivunen alkoi oikutella verryttelyssä ennen finaalia. Vaiva sotki hieman valmistautumista kilpailuun, muttei estänyt Ruuskasta heittämästä yli 87 metrin metrin (87,12).

Miten kausi jatkuu, on vielä rahtusen epävarma. Loiste Eliittikisasarjan pistekilpailua johtava heittäjä aikoo olla paikalla Tampereen finaalissa 5. syyskuuta, jos jalka on heittokunnossa.

– Näillä näkymin yritän tulla Tampereella. Olisi mukava tulla heittämään, mutta katsotaan mikä on nivusen tilanne. Jos se lähtee palautumaan hyvin, eikä siinä ole tuntemuksia, tulen ilman muuta Tampereella ja Ruotsi-otteluun. Epäilen, että vaiva on harjannelihaksessa, kuten aiemmin kesällä, koska tuntemukset ovat olleet ihan samanlaiset.

Ruuskasen mukaan oli hänen onnensa, että MM-finaali heitettiin hellesäässä. Nivusvaiva olisi kiusannut toisella tapaa koleassa säässä.

– Jos finaalissa olisi ollut kylmempi keli, se olisi vaikuttanut enemmän juoksuun, Ruuskanen tuumi.


kemppainen_jorma_ja_harmaakorpi-vesa_pitkamaki_tero_ja_ruuskanen_antti_lahetysto_peking_1_of_1.jpg

SUL:n valmennusjohtaja Jorma Kemppainen ja liiton puheenjohtaja Vesa Harmaakorpi onnittelivat keihäsfinaalissa onnistuneita Antti Ruuskasta ja Tero Pitkämäkeä Suomen suurlähetystön tilaisuudessa Pekingissä.