Pitkämäki: Tätä on jahdattu vuosia, Eriksson yhdestoista estekisassa

Pitkämäki: Tätä on jahdattu vuosia

Tero Pitkämäki ei peitellyt iloaan päästyään vuosien yrittämisen jälkeen nauttimaan Timanttiliigan miesten keihäänheiton kokonaiskilpailun voitosta.

Pitkämäki voitti Brysselin finaalin 87,37 kantaneella heitolla, joka sinetöi myös liigan kokonaiskilpailun ykkössijan.

– On se arvokas juttu. Yritin aikanaan voittaa Kultaista liigaa, mutta en onnistunut ja nyt olen jo monta vuotta yrittänyt voittaa Timanttiliigan, Pitkämäki totesi.

Voitto poiki paitsi 40 000 dollaria ja timantin.

Voitto Brysselin Ivo Van Dammen muistokilpailussa oli Pitkämäelle jo uran viides. Se heltisi vakuuttavasti. Voittoheiton 87,37 Pitkämäki kiskaisi toisella kierroksella. Viimeisellä syntyi kilpailun toiseksi pisin heitto 87,30.

– En ollut ihan tyytyväinen. Halusi sitä pitkää heitto. Siksi yritin täysillä vielä viimeisellä, Pitkämäki totesi.

Brysselin kilpailun voiton teki erityisen makeaksi se, että paikalla olivat lajin kärkinimet. Saksan Thomas Röhler oli Brysselissä toinen heitettyään 86,56. Trinidadin olympiavoittaja Keshorn Walcott oli kolmas (84,03) ja kenialainen maailmanmestari Julius Yego neljäs (83,82).

– Keli oli hyvä, aika tyyni ja suhteellisen lämmin, joten oli hyvä heittää, mutta aika montaa heittäjää vaivasi Pekingin MM-kisojen jälkeinen väsymys, Pitkämäki arvioi.

Kilpailun pettynein mies oli tshekki Vítezslav Vesely. Hän johti liigaa vielä ennen Brysselin kilpailua, mutta voittaakseen kokonaiskilpailun hänen olisi pitänyt olla vähintään toinen. Nyt hän hiipui kuudenneksi tuloksella 82,30.

Pitkämäen kausi päättyy sunnuntaina Ruotsi-ottelussa Tukholmassa.

– Olkapäätä jomottaa kyllä aika lailla, mutta Tukholmaan lennetään, Pitkämäki tuumi.

Teemu Wirkkala heitti Brysselissä kymmenenneksi tuloksella 77,21.

Kejelcha huippuvauhdissa, Eriksson yhdestoista

Sandra Eriksson taittoi Brysselissä 3000 metrin esteet hänelle rutiiniajassa 9.40,20. Eriksson jäi jo alkumatkasta taivaltamaan yksin ilman vetoapua ja oli kilpailussa yhdestoista.

Erikssonin kausi jatkuu estekilpailulla Ruotsi-ottelussa Tukholman stadionilla sunnuntaina.

Brysselin naisten estematkalla kärki kiiti tulista vauhti. Tunisian MM- ja olympiamitalisti Habiba Ghribi voitti kilpailun Afrikan ennätysajalla 9.05,35, joka vie hänet kaikkien aikojen tilastossa kolmanneksi. Hallitseva maailmanmestari Kenian Hyvin Jepkemoi oli toinen ennätyksellään 9.10,15.

Timanttiliigan 3000 metrin esteiden lajivoiton kuittasi kenialainen Virginia Nyambura, joka oli kuudes ajalla 9.20,38.

Huippuvauhtia juostiin myös miesten 5000 metrillä. Etiopialainen MM-nelonen Yomif Kejelcha, 18, pudotti ennätyksensä ja kauden kärkitulokseen aikaan 12.53,98. Matkan kaksinkertainen MM-mitalisti Hagos Gebrhiwet oli toinen ajalla 12.54,70.

Schippers kukisti Felixin, Gatlin ei hötkyillyt

Naisten 200 metrillä maailmanmestari ja EE-nainen Dafne Schippers pönkitti asemaansa matkan maailman ykkösenä. Hollantilainen kukisti Brysselissä Yhdysvaltain Allyson Felixin, joka tunnetaan yhtenä matkan maailman kärkinaisista. Pekingissä Felix jätti 200 metriä väliin ja voitti 400 metriä.

Schippers voitti Brysselin juoksun ajalla 22,12, kun Felix ehti maalin ajassa 22,22. Schippers nousi voittoon tutusti kilpailun viimeisellä 50 metrillä.

– Tässä pari viikkoa sitten tuli kahdeksan juoksua muutamassa päivässä, ja se kyllä tuntuu, Schippers viittasi MM-kisaurakkaansa ja sanoi olevan ”henkisesti väsynyt”.

– Nyt tuntui siltä, että oli voimia tehdä töitä kaarteen jälkeen ja käytin niitä. Koskaanhan sitä ei tiedä muista, mutta nyt oli itselläni vahva olo. Tunsin, että pystyn voittamaan.

Miesten 100 metrillä Jamaikan Nesta Carter nytkähti telineissä sen verran, että joutui punaisen lapun saaneena radan sivuun. Yhdysvaltain Justin Gatlin ei antanut vilppilähdön sotkea keskittymistään, hän nousi vaisun lähdön jälkeen voittoon ajalla 9,98.

Nigerialaistaustainen, Qataria edustava Femi Ogunode oli toinen Gatlinin kanssa samalla ajalla, ja ranskalainen EE-mies Jimmy Vicaut kolmas 0,01 sekuntia kärkikaksikolle jääneenä.

– Jalassa tuntui jotakin 75 metrin juoksun jälkeen. Kävin verryttelemässä 200 metriä varten, mutta valmentaja ei antanut minun enää juosta sitä, Gatlin kertaili.

Trinidadin Renny Quow vei 400 metriä (45,29) ja väkevän kirin loppuun kaivannut Puolan Adam Kszczot 800 metriä (1.45,12). Bahaman Jeffrey Gibson voitti 400 metrin aidat ajalla 48,72, mutta matkan amerikkalainen konkari Bershawn Jackson oli toinen (48,76) ja vei lajin kokonaiskilpailun voiton.

Kolmiloikkapaikalla Christian Taylor venytti 17,59, vei voiton ja lajin Timanttiliigan kokonaiskilpailun. Kuuban Pedro Pichardo oli Brysselissä toinen jäätyään tulokseen 17,06. Hän lopetti kilpailun kolmen kierroksen jälkeen.

Seiväskilpailussa ME-mies Renaud Lavillenie kukisti kanadalaisen maailmanmestarin Shawn Barberin ylitettyään 595. Barber jäi 10 senttiä heikompaan tulokseen. Lavillenie yritti kolmesti kuudesta metristä, mutta ei onnistunut.

Ibarguen jaksaa voittaa

Naisten kolmiloikkapaikalla Kolumbian Caterine Ibarguen voitti 14,60 kantaneella hypyllä. Tulos syntyi viimeisellä yrityksellä ja sinetöi kolumbialaiselle lajin kokonaiskilpailun Timanttiliigassa.

– Nyt oli aika tiukka kilpailu. Vasta viimeinen hyppy ratkaisi voiton, Ibarguen tuumi.

Israelia edustava ex-ukrainalainen Hanna Minenko oli toinen loikittuaan viimeisellään 14,42.

Naisten korkeushypyssä Maria Kutshina sivusi ennätystään 201 ja voitti Brysselissä. Edellisen kerran hän ylitti 201 Pekingin MM-kisojen finaalissa, jossa se toi 22-vuotiaalle venäläiselle mestaruuden.

Kutshinan kolme yritystä korkeudesta 204 eivät tuottaneet tulosta. Hän oli silti varsin ylivoimainen voittaja, kun toiseksi sijoittunut Venäjän Anna Tshitsherova jäi korkeuteen 197.

Naisten kiekonheitossa Kroatian Sandra Perkovic heitti 67,50, voitti Brysselin kilpailun, lajin Timanttiliigan kokonaiskilpailun. Pekingissä maailmanmestaruuden voittanut Kuuban Denia Caballero oli Brysselissä toinen 65,77 kantaneella heitolla.

Miesten kuulantyönnössä Timanttiliigan kokonaiskilpailun voiton vei hallitseva maailmanmestari Yhdysvaltain Joe Kovacs. Hän hiipui Brysselissä kolmanneksi työnnettyään 21,35, kun hyvään syyskesän kuntoon vertynyt Uuden-Seelannin Tom Walsh heitti 21,39 ja voitti kilpailun.