Pitkämäki tähyää 85 metriin Lapinlahdella: "Kunto on kohdallaan"

Pitkämäen perheeseen toinen poikalapsi

Tero Pitkämäen kilpailukausi alkaa sunnuntaina Lapinlahden Eliittikisoista kuukauden normaalia myöhemmin, mutta EM- ja olympiakisoja ajatellen sopivassa aikataulussa.

– Olen pystynyt tekemään leikkauksen jälkeen useamman suhteellisen kovan heittotreenin. Niiden pohjalta on luottavainen olo, että kunto on kohdallaan, Pitkämäki sanoo.

Pitkämäki viittaa lähentäjävaivaan, joka operoitiin toukokuun 10. päivä. Reiden pitkän lähentäjälihaksen kiinnityskohdassa ollut rispaantunut jänne katkaistiin lopullisesti ja kiinnityskohta putsattiin. Ensimmäiset heittoharjoitukset Pitkämäki teki keihäällä kaksi viikkoa operaatiosta.

– Aika hyvin tuli harjoittelua jo ennen leikkausta, joten ei ole tarvinnut kiriä mitään kiinni, Pitkämäki sanoo.

Pitkämäen mukaan keihäs on kaartanut harjoituksissa 80 metrin verran, joka lupaa hyvää kilpailuun.

– En ole niin pitkiä kaaria heittänyt harjoituksissa vähään aikaan, ja kisoissa on yleensä mennyt viisi metriä pidemmälle.

– Nyt odottelen tasaista sarjaa, jollaisia on tullut harjoituksissakin. Ei ole tullut huonoja heittoja.

Tiivis kisaputki valmistaa EM-kisoihin

Pitkämäki valmistautuu Amsterdamin EM-kisojen kolmen kilpailun putkella. Hän heittää Lapinlahden Eliittikisojen jälkeen juhannuksena Kuortaneella ja kuun lopussa Turun Paavo Nurmi Gameseissa.

– Siinä on hyvä kolmen kisan startti, kun saisi niissä tasapainoiset kilpailut. Kaikki ovat kovia kisoja. Kuortaneella on paikalla koko maailman kärki lukuun ottamatta Julius Yegoa. Siellä pääsee mittaamaan kansainvälistä tasoaan ja sitten kovatasoinen Paavo Nurmi Games siihen päälle. Se on ihan tarpeeksi EM-kunnon rakentamiseen.

Mannio: Kaikki on kunnossa

Kauden kotimainen kärkitulos on tällä haavaa Antti Ruuskasen 82,31. Lapinlahdella Ruuskanen ei heitä, mutta Pitkämäkeä kirittävät EM- ja olympiapaikasta taistelevat Ari Mannio, Teemu Wirkkala ja kotikentällään kisaa Sampo Lehtola.

– Sieltä suunnalta toivoisi parempaa esitystä. EM-kisojen edustuspaikasta tulee mielenkiintoinen kamppailu, Pitkämäki kannustaa kanssakilpailijoitaan.

Vantaalla toukokuussa 81,07 heittänyt Mannio jätti viikonvaihteessa Karjaalla kisan kesken selkälihaksen krampin takia, mutta nyt on kaikki kunnossa.

– Selkälihas saatiin heti hieronnalla kuntoon. Sen kanssa on ollut näitä ongelmia ennenkin, Mannio sanoo.

Mannion mukaan sunnuntaina on kaikki edellytykset heittää hyvin.

– Kauden parhaaseen olen tyytyväinen, Mannio sanoo.

Timanttiliigassa surkea systeemi

Lapinlahdella Pitkämäki pääsee heittämään kuusi kertaa. Uusi Timanttiliigassa käytössä oleva systeemi, jossa vain neljä parasta heittää kolme viimeistä kierrosta, ei viime kaudella liigassa keihäänheiton kokonaiskilpailun voittanutta heittäjää miellytä.

– Surkea systeemi suoraan sanottua. Ei se ainakaan tuloksen tekemistä palvele, eikä ole hyvä minulle, kun olen tehnyt parhaani loppukierroksilla, Pitkämäki sanoo.

Lapinlahden Eliittikisojen osallistujat

 


mannio_ari_ja_neziri_nooralotta_1_of_1.jpg

Ari Mannio ja Nooralotta Neziri jahtaavat hyvää tulosta Lapinlahdella. Nezirin toiveissa välkkyy 13 sekunnin olympiaraja, jos sää on suotuisa.

,

Neziri toivoo suotuisia tuulia

Pitkämäen ohella muiden muassa Nooralotta Neziri, Johanna Peiponen, Wilma Murto, Minna Nikkanen ja miespituushyppääjien ja naismoukarin heittäjien kärkikaarti kilpailee Lapinlahdella sunnuntaina.

Hiljattain Kreikassa 13,15 juossut Neziri toivoo suotuisia tuulia, joissa olisi mahdollisuus tavoitella 13 sekunnin olympiarajaa. Edellytyksiä moiseen vauhtiin on.

– Kreikan juoksu antoi positiivisia viitteitä, Neziri tuumi ja viittasi siihen, että alkukesän paras aika syntyi vaikeissa tuulissa ja lopussa aitoja kolhien.

Lapinlahden kisojen urheilijahankinnoista vastaava Tuomo Lehtinen on tyytyväinen. Hän kuvaa kisojen osanottajaluetteloa tasapainoiseksi.

– Kaikissa lajeissa on hyvin Suomen kärkeä paikalla, joka varsinkin juoksumatkoilla on tuloksen teon kannalta tärkeää. Ei ole juurikaan tullut peruutuksia.

Yksi kisojen kohokohtia on etukäteen naisten 5000 metrillä jolla Johanna Peiponen käy olympiarajan 15.24 kimppuun.

Lapinlahden Eliittikisojen osallistujat