Pitkämäki: Röhler voi uusia Dohan heiton, Obiri ja Hassan säväyttivät Roomassa

Timanttiliigan lajiohjelma julki

Tero Pitkämäki uskoo 85 metrin raja puhkeavan tiistaina Paavo Nurmi Gamesissa. Timanttiliigan Rooman kilpailussa hän oli viides avauskierroksen heitolla, joka kantoi 83,84. Pitkämäki heitti Roomassa vain neljästi, mikä oli etukäteen suunniteltu juttu.

– Minulla oli etukäteen ajatuksena, etten heitä kaikkia heittoja, että pääsisin ilman kolotuksia Turun Paavo Nurmi Gamesiin. Kovatasoinen kisa. Aika tuulettomissa oloissa heitettiin, Pitkämäki tuumi.

– Ensimmäisellä tuli paras heitto. Sen jälkeen en saanut tekniikkaa ihan kohdalleen. Heitto jäi pikkaisen taakse, enkä päässyt lopussa kunnolla eteenpäin. Se ei ole mikään dramaattinen ongelma. Sen saa korjattua.

Aiemmin tällä kaudella kiusannut pakaravaiva ei Roomassa kiusannut.

– Ensimmäisen kerran tänä keväänä ei ollut kipuja, Pitkämäki sanoi.

Neljännen heiton jälkeen Pitkämäki siirtyi katselijaksi ja nähtävää oli, kun Röhler ja Johannes Vetter heittivät voitosta. Röhler johti kilpailua 87,89 kantaneella heitolla ennen neljättä kierrosta, jolla Johannes Vetter heitti 88,15, ja nousi kärkeen. Röhler ei kuitenkaan taipunut. Viimeinen heitto kantoi 90,06 ja toi voiton. Vetter oli toinen

– Röhler aloitti rauhassa ja nosti vauhtia kilpailun aikana. En ole koskaan nähnyt, että kukaan tulisi heittoon niin kovalla vauhdilla ja pystyisi pitämään heiton kasassa, kuin mitä Röhler teki viimeisessä heitossaan, Pitkämäki sanoi

– Hänellä on aineksia Dohan heiton uusimiseen, kun ottaa huomioon, että nyt ei ollut minkäänlaista tuulta, Pitkämäki viittasi Röhlerin 93,90 kantaneeseen Dohan voittoheittoon.

Röhlerille voitto maistui.

– Tein sen taas, mutta nyt oli vaikeaa. Tämä oli vähän samanlainen kilpailu minun ja Vetterin välillä kuin Dohassa. Olinko hermostonut ennen kuudetta heittoa? No, sen kanssa täytyy vaan tulla toimeen. On helpompi (onnistua), kun joku pistää sinut ahtaalle, Röhler tuumi.

Kolmanneksi sijoittui Trinidadin Keshorn Walcott 86,61 kantaneella heitolla. Tshekki Jakub Vadlejch oli neljäs (86,37). Pitkämäen sarjassa ei kilpailun avausheiton lisäksi ollut muita 80 metrin ylityksiä.

Obiri ja Hassa loistovedossa

Juoksuradan sankarit Rooman olympiastadionilla olivat kenialainen Hellen Obiri ja Hollannin Sifan Hassan. Obiri pinkoi 5000 metrillä kauden kärkiajan ja ennätyksensä 14.18,37. Sillä hän nousee kaikkien aikojen tilastossa viidenneksi. Hassan juoksi 1500 metrillä voittoon huippuajan 3.56,22, joka jäi vain 0,17 sekuntia hänen ennätyksestään. Ylivoimaisen voiton hän sinetöi 400 metrin kirillä.

Kovatasoisessa juoksussa Hassanin jälkeen maaliin tulleet Kenian Winny Chebet (3.59,16), Saksan 20-vuotias Konstanze Klosterhalfen (3.59,30) ja Ruotsin Meraf Bahta (4.00,59) juoksivat ennätyksensä.

Myös Hassanin maajoukkuetoveri Dafne Schippers kiihdytti Roomassa voittoon. Hän juoksi kevyessä (+0,5 m/s) myötätuulessa käydyn 100 metrin voittajaksi ajalla 10,99. Norsunluurannikon Marie-Josee Ta Lou oli toinen ajalla 11,03.

– Ihan ok juoksu, mutta tarvitsen lisää kisoja, että pääsen parempiin aikoihin, Schippers sanoi.

Miesten 200 metrillä Kanadan pikajuoksutähti Andrea de Grasse juoksi näyttävän voiton ajalla 20,01. Se syntyi kevyessä (+0,6 m/s) myötätuulessa. Ranskan Christophe Lemaitre oli toinen ajalla 20,29.

Britti Chijindu Ujah väläytti jo Timanttiliigan Eugenen kilpailussa hyvää kevätkesän virettään. Hän pinkoi myötätuulessa 9,94. Viime kesän Euroopan pikaviestimestari nousi Roomassa voittoon kauden parhaallaan 10,02. Aika syntyi käytännössä tuulettomassa säässä (-0,2 m/s).

Ranskalainen Jimmy Vicaut oli toinen ajalla 10,02 ja Yhdysvaltain Ronnie Baker kolmas samalla ajalla Vicautin kanssa.

– Baker oli suosikki, mutta tiesin odottaa tasaista kilpailua, Ujah tuumi.

Stefanidi: 507:n yritykset pelottivat

Naisten seiväshypyssä olympiavoittaja Katerina Stefanidi teki kauden kärkituloksen 484, joka jää sentin hänen ennätyksestään. Hän teki kolme yritystä ME-korkeudesta 507. 

– Täytyy sanoa, että vähän pelotti 507:n yrityksissä, mutta viimeinen oli niistä paras. Harjoitusten perusteella 507 pitäisi mennä, mutta tässä on kyse myös henkisestä kynnyksestä, kreikkalaishyppääjä sanoi.

Kuuban Yarisley Silva oli toinen samalla tuloksella 475 kolmanneksi sijoittuneen Uuden-Seelannin Eliza McCartneyn kanssa.

Venäläinen Marija Lasitskene ylitti kaksi metriä ja voitti naisten korkeushypyn. Roomassa hän kilpaili ilman maatunnusta. Puolan Kamila Licwinko oli toinen ylitettyään 196.

Kipruto vahvassa iskussa MM-kisakesään

Puolan Adam Kszczot kiri 800 metrin voittoon ajalla 1.45,96. Kenian Job Kinyor veti avauskierroksen 49,25 ja ohitti 600 metriä letkan kärjessä ajassa 1.17,03.

Miesten 3000 metrin esteiden kenialainen olympiavoittaja Conseslus Kipruto on vahvassa vedossa. Hän juoksi selkeän voiton kesän ensimmäisessä estekisassaan kauden kärkiajalla 8.04,63. Olympianelonen, Marokon Soufiane el-Bakkali oli toinen ennätyksellään 8.05,17.

– Yritän aina pitää alussa vauhtia koska useimmat haluavat aloittaa rauhallisemmin. Kauden alku on sujunut suunnitelmien mukaan. 8.04 on hyvä aika, juoksin viime vuonna kauden avauksessa 8.05, joten tämä on hyvä merkki. Tarkoitus on parantaa omaa ennätystä (8.00,12), Kipruto sanoi.

Naisten 400 metrin aidat voitti Janieve Russel. Jamaikalainen juoksi kauden parhaansa 54,14 ja kukisti Rio olympiakisojen hopeamitalisti Sara Petersenin. Tanskalainen oli toinen niin ikään kauden parhaallaan 54,35

Kolmiloikassa Venezuelan Yulimar Rojas kukisti kuudella sentillä lajin viime vuosien valtiattaren ja Rion olympiavoittaja Caterine Ibarguen. Rojas venytti 14,84.

– Harjoittelin talvella aika paljon ja nyt hyppyyn alkaa löytyä jatkuvuutta. Uskon, että pystyn parantamaan sitä seuraavissa kisoissa, Rojas tuumi.

Tiedot venezuelalaisen harjoituksista kertovat, että harjoituksissa hän on loikkinut 15,10.

Naisten kuularingissä Lijiao Gong työnsi voiton kauden parhaallaan 19,56.’

tuloksia