Pitkämäki oikoi tekniikkaansa, Ruuskanen "säväytti" lihaksistoaan

Ensivalinnat Amsterdamin EM-kisoihin:yksitoista urheiijaa nimettiin

Omien heittojen videoanalyysi valmentaja Hannu Kankaan kanssa johti Tero Pitkämäen viime kisoissa kiusanneen tekniikkaongelman lähteille.  Ongelman kimppuun kaksikko kävi tekemällä yhden heittoharjoituksen, jonka tuloksia Pitkämäki testaa Lahden Loiste Eliittikisoissa sunnuntaina.

– Harjoitus oli keskiviikkona. Sain harjoituksen loppupuolella parempaa tekemistä aikaiseksi. Odotan, että sunnuntaina tapahtuu  lisää edistystä, Pitkämäki sanoo.

Pitkämäen mukaan heittoihin on tuonut hajontaa se, että hän väistää heiton lopussa vasemmalle ja keihäs kampeaa oikealle, eli heittäjä ei mene niin sanotusti keihään perässä kuten pitäisi.

 – Aiemmin minulla on heitto lähtenyt lähelle kentän vasenta sektoria ja olen itsekin mennyt vasemmalle. Sunnuntaina pitää saada pidettyä hyvä ryhti heiton aikana ja väline lähtemään oikeaan suuntaan, Pitkämäki sanoo.

 Antti Ruuskanen, Teemu Wirkkala ja Toni Sirviö haastavat Pitkämäen Lahdessa. Ruuskanen uskoo, että kilpailua ei voiteta keskinkertaisella tuloksella.

– Sen verran kova kattaus kilpailussa on, että voittoon saa heittää yli 85 metriä, Ruuskanen arvioi.

Ruuskanen ”säväytti lihaksistoaan”

Ruuskanen avasi kilpailukauden yli 86 metrin kaarella Dohassa ja jatkoi liki 86-metrisellä Dessaun kisoissa. Sitten Lappeenrannan tuulinen kisa tuotti 83,51 kantaneen heiton ja Birminghamin Timanttiliiga alle 80-metrisen flopin.

– Birminghamissa heitin kauden parhaat verryttelyheitot, joten kunto ei ole kadonnut mihinkään, Ruuskanen sanoo.

Birminghamin kisan jälkeen Ruuskanen katseli valmentajansa kanssa Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen Kihun mittausten tuloksia Lappeenrannan kisasta. Lahdessa hän aikoo muokata heittoaan noiden löytöjen suuntaisesti.

–  Tekniikassa oli hötkyämisen merkkejä, Ruuskanen sanoo.

Lahden Eliittikisoihin Ruuskanen viritteli kuntoaan pitämällä viikon huilia heittämisestä ja tekemällä pari päivää fyysistä harjoittelua.

– Vähän piti säväyttää lihaksia ja katsoa, että onko kunto säilynyt. Se tekee joskus lihaksille hyvää.

Mäkelällä hyvävireiset vastukset

Naisten kolmiloikka on yksi Lahden Eliitikisojen etukäteen kiinnostavimmista lajeista miesten keihäänheiton ja naisten seiväshypyn ohella. Kilpailussa Kristiina Mäkelä kohtaa saksalaiset Jenny Elben ja Kristin Gierischin.

Kaksikosta Elbe hyppäsi hiljattain Dessaussa 14,15, kun hallikaudella sisäratojen SE:n14,20 loikkinut Mäkelä avasi kautensa samassa kilpailussa tuloksella 13,94. Se syntyi lyhyellä vauhdilla. Gierisch on EM-hallien nelonen, joka on kuluvalla ulkoratakaudella loikkinut 14,17.

Lahden Eliittikisoille lisäpanosta tuo, että kisoissa katsastetaan joukkuetta juhannuksena Venäjän Tsheboksarissa käytävään maajoukkueiden EM-kisojen Superliigaan.