Pitkämäki: Meinasi tulla katastrofi

Pitkämäki: Meinasi tulla katastrofi

Tero Pitkämäen voitontahto on väkevä. Tuore Timanttiliigan kokonaiskilpailun voittaja ja MM-pronssimitalisti ei löytänyt Ruotsi-ottelussa kahteen ensimmäiseen heittoon puhtia raskaan Brysselin kilpailun kangistamana.

Kolmannessa heitossa kramppasi pohje, mutta Pitkämäki survoi keihään taivaalle ja voitti maaottelun 84,42 kantaneella heitolla.

– Siinä meinasi tulla katastrofi. Oli tulla turpaan kahdelta ruotsalaiselta, mutta kolmannella luikahti sitten tuo 84-metrinen, Pitkämäki muisteli.

Pitkämäki tiesi, että tuo heitto oli pakko viedä loppuun, jos aikoi voittaa ruotsalaiset. Nivunenkin vaivasi jo sen verran, ettei hän olisi pystynyt heittämään enempää, eikä kolmannen heiton jälkeen enää kilpailua jatkanutkaan.

– Aika hyvät riskit oli heittämisessä tänään, Pitkämäki totesi ja jatkoi kisan jälkeen fysioterapeutin käsittelyyn.

Ari Mannio heitti toiseksi kiskaistuaan 82,85 ja Teemu Wirkkala oli kolmas (82,73).

Kolmoisvoittoon ylisivät sunnuntaina  myös moukarinheittäjät 76,44 heittäneen David Söderbergin johdolla. Tuomas Seppänen oli toinen (73,58) ja maaottelun ensikertalainen Joachim Koivu varmisti Suomen kolmoisvoiton heitettyään 70,95. 

– Alunperin oli tarkoitus heittää vain yksi heitto, kun nivusessa oli tuntemuksia. Kun lämmittelyissä tuntui hyvältä, ajattelin yrittää Rion olympiakisojen tulosraja (78,00), Söderberg tuumi.

Koivulle kilpailu painui mieleen. Se oli hänen ensiesiintyminen aikuisten Ruotsi-ottelussa.

– Alkuun jännitti. Jalat olivat ihan vetelänä. Kolmannessa heitossa sain taas ajatuksesta kiinni ja heitin tuon liki 71-metrisen, joka riitti kolmanteen sijaan. Oma ennätys oli toki tavoitteena, Koivu sanoi.

Kuularingissä Ruotsin Niklas Arrhenius oli täpärästi paras työnnettyään 18,89. Arttu Kangas oli toinen tuloksella 18,71, Tomas Söderlund kolmas (18,55) ja Timo Kööpikkä neljäs (17,48). Näin lajipisteet jäivät Suomelle 12-10.

Lipsanen ja Kaukolahti liekeissä, Salomäki otti riskiä 

Jos miesheittäjät onnistuivat sunnuntaina, niin tekivät myös hyppääjät: kolmiloikkaajat Simo Lipsanen ja Tuomas Kaukolahti venyttivät kauden päätteeksi kaksoisvoiton mainioilla tuloksilla 16,39 ja 16,20. Eemeli Salomäki ylitti seiväskilpailussa 532 ja kirmasi toisen ”konkarin” Mikael Westön kanssa kunniakierrokselle maaottelun kaksoisvoiton kunniaksi. Myös Westö taivutti 532.

Kolmiloikassa Lipsasen voittotuloksessa oli myötäistä 2,7 metriä sekunnissa, mutta Kaukolahdella vain 1,2 metriä sekunnissa. Se tarkoitti, että tulos on hänen ennätyksensä. Lipsanen loikki myötätuulessa juhannuksena Venäjän Tsheboksarissa 16,62 ja teki Kalevan kisoissa ennätyksensä 16,17.

Kaukolahden ennätys koheni kerralla parikymmentä senttiä. Edellinen oli Tallinnassa 22-vuotiaiden EM-kisoissa syntynyt 15,97. Kolmiloikan lajipisteet Suomi vei 13-9.

Salomäki on tavannut hypätä hyvin Ruotsi-ottelussa, eikä poikkeusta tullut tälläkään kertaa. 

– Voitto oli tavoitteena. Se varmisti minulle myös hakamiestittelin. Yksi urheilu-uran tavoitteista siis täyttyi, Salomäki veisteli puolivakavissaan.

Salomäki oli kilpailussa tiukassa tilanteessa pudotettuaan kahdesti korkeudesta 527. Hän siirsi yhden yrityksen korkeuteen 532 ja riskinotto kannatti. Se toi uran neljännen maaotteluvoiton.

– Tykkään pistää itseni tuollaiseen pattitilanteeseen. Saan silloin itsestäni enemmän irti, Salomäki tuumi.

Nyt Salomäen onnistumisen makeutta lisäsi pyörivä tuuli, joka vaikeutti hyppäämistä.

Tomas Wecksten ylitti 506 ja oli kuudes. Pisteet lajista jäivät Suomelle 13-9.

Vainio-Kaila osui aitaan, kiristi toiseksi

Juoksuradalla  Joni Vainio-Kaila osui napakasti ensimmäiseen aitaan 400 metrin aidoissa, mutta oli kilpailussa toinen ajalla 51,97. Voittoon kiiti Ruotsin Joel Groth ajalla 51,19.

– Kaksi ensimmäistä aitaväliä joutui sen kolauksen jälkeen puristamaan. Muuten meni hyvin, Vainio-Kaila tuumi.

Petteri Monni oli neljäs (52,15) ja Juho Launto kuudes (55,21). Lajipisteet Ruotsille 13-9.

Samuli Samuelsson rikkoi kolmossijallaan ruotsalaisrintaman ajalla 21,09 miesten 200 metrillä. Tom Kling-Baptiste ja konkari Johan Wissman juoksivat kaksi kärkisijaa ajoin 20,92 ja 21,02.

Roope Saarinen (21,38) ja Jani Koskela (21,46) viilettivät sijat neljä ja viisi. Lajipisteet menivät Ruotsille 13-9.

Lampinen ja Piipponen taistellen kolmanneksi

Ville Lampisen ja Ilari Piipposen kolmanneet sijat 800 ja 5000 metrillä jäivät sunnuntain parhaiksi suomalaissuorituksiksi miesten kestävyysjuoksuissa. 

Andreas Almgren ja Karim Mohammadi juoksivat väkevästi kaksoisvoittoon 800 metrillä ajoin 1.51,53 ja 1.52,19. Miesten 5000 metrillä Olle Walleräng (13.57,50) ja Daniel Lundgren (14.02,93) olivat muille liian väkeviä. Itselleen ylimatkalla rajusti taistellut Piipponen nappasi kolmannen sijan ennätyksellään14.13,65.

– Pahalta tuntui jo ensimmäisen kilometrin jälkeen, tuumi Piipponen, joka juoksi Tukholmassa jo aiemmin 1500 metriä.

Miehet hävisivät maaottelun 179-231.

Tulokset

Naisten maaottelun toinen päivä

Nuorten maaottelu

 


david_soderberg_8108.jpg

Moukarinheittäjä David Söderberg oli voittovedossa maaottelussa.