Pitkämäki, Lipsanen ja Purola kuorruttivat Superliigaan nousun

Pitkämäki

Suomen yleisurheilumaajoukkue nousee EM-joukkuekilpailun Superliigaan kaudelle 2019. Vaasan Kaarlen kentällä juhannusviikonvaihteessa Ykkösliigassa urheillut maajoukkue tekı tasaisen varmaa jälkeä ja sijoittui toiseksi 314,50 pisteellä, joka varmisti nousun. Kilpailun voitti 320,50 pistettä koonnut Ruotsin. Kolmas nousija oli Sveitsi 305,50 pisteellä.

Tero Pitkämäki kuorrutti joukkueen suorituksen voittamalla keihäänheiton 88,27 kantaneella heitolla. Sillä hän nousee maailmantilastossa neljänneksi. Heitto on Pitkämäen paras sitten toissa kauden.

– Todella taisteleva ja venymiskykyinen joukkue. 39 kaikkiaan 40 lajista meni puhtaasti, eli kaikki naisten pikaviestiä lukuunottamatta. Pitkämäen voittoheitto ja Simo Lipsasen 16,75 olivat kesän jatkoa ajatellen todella hyviä tuloksia, Suomen Urheiluliiton (SUL) valmennusjohtaja Jorma Kemppainen sanoi.

Pitkämäki oli kolmiloikkaaja Simo Lipsasen ohella toisen kilpailupäivän suomalainen lajivoittaja. Päivän huippuonnistujiin lukeutui myös 200 metrillä 17-vuotiaiden SE:n lukemiin 20,84 pudottanut Samuel Purola.

Pitkämäki epäonnistui kilpailun avausheitossaan, mutta toinen kantoi 83,31 ja kolmas 88,27. Avauskierroksen jälkeen kilpailua johti Viron Magnus Kirt, joka sijoittui lopulta toiseksi. Hän heitti parhaansa 83,60 toisella kierroksella.

– Toisen kierroksen jälkeen ärsytti, ja Viron Kirt antoi hyvän vastuksen. Tuulikin oli oikein hyvä. Siinä oli monia hyviä asioita, jotka vaikuttivat yhtä aikaa, Pitkämäki kertaili voittoheiton tykötarpeita.

– Kesän aiempiin heittoihin nähden pääsin tuossa heitossa paremmin keihään alle, enkä väistänyt heitossa vasemmalle.

Pitkämäen kausi jatkuu lauantaina Timanttiliigan Pariisin kilpailussa. Toiveissa on saada lisää varmuutta pitkiin heittoihin.

– Tämä heitto tyydyttää yksittäisenä onnistumisena, mutta enemmän pitäisi saada 85-metrisiä, Pitkämäki sanoi.

Koleat olot eivät Lipsasta kiusanneet

Simo Lipsanen ponnisti makean voiton kolean tuulisessa kolmiloikkakilpailussa. Hän aloitti varman päälle -hypyllä (16,02) ja ponnisti sitten kolmannellaan 16,75 (+1,2), joka riitti voittoon.

– Tärkeintä oli saada joukkueella pisteitä. Ensimmäinen hyppy oli varmistelua. Siitä yritin sitten pistää paremmaksi. Kropassa oli hyvä fiilis koko ajan. Olosuhteet eivät häirinneet. Minulle sattui koko ajan hyvä tuulirako, Lipsanen totesi.

Lipsanen ponnisti kauden edellisessä kilpailussaan Kuortaneella ennätyksensä 16,93. Paljon puhuttu SE:n ja 17 metrin rajan rikkominen ei nyt ollut päällimmäisenä Lipsasen mielessä.

– Se on tärkeää, että hypyt ovat olleet hallikauden jälkeen myös ulkoradoilla teknisesti hyviä, eivätkä ailahtele paljon, Lipsanen sanoi.

Purola: Kaarrejuoksu kauden parasta

Samuel Purola pudotti 200 metrin 17-vuotiaiden SE:n lukemiin 20,84. Kimmo Saariston 19-vuotiaiden SE-aika on sadasosan päässä. Vahva juoksu toi EM-joukkuekilpailussa kolmannen sijan, kun voittoon kiiti Turkin Ramil Gulijev ajalla 20,20. Myötätuulta juoksussa oli 1,3 metriä sekunnissa.

 – Alku oli tosi hyvä. Kaarrejuoksu oli 200 metrillä tämän kauden parasta. Viimeisellä 20 metrillä sitten vähän hyydyin, Purola sanoi.

Purola on kohentanut 17-vuotiaiden SE-lukemia kesän kaikissa 100 ja 200 metrin ulkoratakisoissaan. Edellinen 200 metrin ennätys oli Vaasassa alkuerissä juostu 20,85. Sen lisäksi Purola urakoi kisoissa miesten 4 x 100 metrin viestissä.

– Ei kyllä ollut jaloissa enää paras mahdollinen fiilis ennen starttia. Siihen nähden loistojuoksu, Purola sanoi.

Purola, 17, on ennätysajallaan 19-vuotiaiden Euroopan tilastossa toisena. Hänelle alkukauden vauhti on ollut yllätys. Valmentaja Mika Purolalle ei.

– Olen pitänyt Samuelilta vähän piilossa sitä, miten hyvin juoksu on harjoituksissa luistanut, ja kilpailuhan on vain jatkumo hyville harjoituksille, Mika Purola muistutti.

Lampinen taisteli yhdeksänneksi

Ville Lampinen veisteli 800 metrin jälkeen, että pitänee mennä taktiikkakurssille. Avauskierroksen lopussa 12 miehen kilpailussa, paikka toiselle kierrokselle on tärkeä. Lampinen jäi nyt letkan takaosaan, mutta taisteli sieltä yhdeksänneksi ajalla 1.52,39.

– Ensimmäiset 250 metriä meni hyvin, mutta sitten olisi pitänyt olla paremmin hereillä. Vähän peli jäätyi, ei mennyt ihan putkeen, Lampinen tuumi.

Kilpailun voitti Irlannin Mark English ajalla 1.49,02.

Lakka taisteli kakkossijan

Elmo Lakka taisteli tilastoihin nähden pykälän paremman sijan juostuaan 110 metrin aidoissa toiseksi. Tanskan Andreas Martisen voitti kisan ajalla 13,64. Lakka syöksyi maaliin toisena ajalla 13,86.

– Ei hirveän paljon erilainen juoksu kuin perjantaina alkuerissä, mutta ajassa oli eroa puoli sekuntia. Hyvä lähtö ja muutenkin juoksu sujui hyvin kahdeksannelle aidalle. Siitä se lähti vähän hiipumaan, Lakka analysoi.

Lakka juoksee seuraavaksi Jämsänkosken pika- ja aitajuoksukarnevaaleilla 100 ja 200 metriä ja sen jälkeen SM-viestit ennen kuin palaa aitamatkalle,

– Haetaan sileältä tarvittavaa kovuutta. Nyt menen Kuortaneelle tekemään Antti Haapakosken johdolla muutaman hyvän treenin.

Raitanen kolmas ennätyksellään

Topi Raitanen lohkaisi mojovan palan ennätyksestään ja lihotti Suomen joukkueen pistepussia kolmannella sijalla 3000 metrin esteissä. Raitainen juoksi ennätyksensä ja kesän kotimaiseksi kärkitulokseksi 8.30,89. Aiempi ennätys oli keväällä juostu 8.46,10.

– Läksin juoksemaan sijoituksesta. En katsellut aikoja ennen kuin vasta kaksi kierrosta ennen maalia. Siinä huomasi, että ennätys mahdollinen. Katsoin kelloa vielä uudelleen ennen viimeistä kierrosta, Raitanen kertaili kilpailua.

Raitanen onnistui loppua kohden kiihtyvässä juoksussa hyvin ja nappasi ennakkotilastoja tukevamman pistesaaliin.

– Harmi, että 600 metriä ennen maalia nuo edellä ollutta kaksi kaveria pääsivät karkuun. Aika paranee siitä vielä, kun saan lisää kisoja alle, eikä nyt ole vielä herkistelty. Uskon, että sinne 8.35:n tuntumaan on mahdollisuudet, kuntoaan heinäkuisiin 22-vuotiaiden EM-kisoihin tähtäävä juoksija sanoo.

Voittoon kilpailussa juoksi Tanskan Ole Hesselbjrg ajalla 8.37,02. Bulgarian Mitko Tsenov oli toinen (8.37,47).

Kova alkuvauhti hyydytti Siikaluomaa

Martti Siikaluoma varmisti 3000 metrin yhdeksännellä sijalla tärkeitä pisteitä joukkueelle. Rahtusen liian kovan alun jälkeen, Siikaluoma taisteli maaliin ajassa 8.26,93.

– Piti lähteä alussa omaan vauhtiin, mutta pikkuisen innostuin liikaan. Kaksi ensimmäistä kierrosta meni liian kovaa ja se koitui minun kohtaloksi. Siinä sakkaa aika lailla, kun kolmosen vauhti on sen verran kovaa, Siikaluoma totesi.

Kilpailun voittoon paineli Portugalin Helio Gomes ajalla 7.55,94.

Kujanpää: Olen 540-550 kunnossa

Urho Kujanpää sivusi pyörivässä tuulessa käydyssä seiväshyppykilpailussa kesän parastaan 530. Kun hänellä oli jo aiemmin kaksi pudotusta, hän pääsi yrittämään 545:tä vain kahdesti ja nuo hypyt jäivät limboiksi. Kilpailussa sallittiin yhteensä vain neljä pudotusta.

– Olen siinä kunnossa, että pystyn hyppäämään sen 540-550, Kujanpää sanoi.

Talven hallikaudella 555 hypännyt Kujanpää taistelee viikonvaihteessa Someron seiväskarnevaaleilla paikasta 22-vuotiaiden EM-joukkueeseen.

Seiväshypyn voitti Portugalin Diogo Ferreira, joka ylitti 545.

Niskala saalisti pisteitä ja onnistui

Pyry Niskala heitti koleassa sadesäässä käydyssä kiekkokilpailussa neljänneksi tuloksella 57,07. Kisaan voitti Ruotsin Daniel Ståhl, joka heitti 66,41.

– Kun on vain neljä heittoa ja pitää miettiä pisteitä, täytyy pelata vähän sen mukaan, Niskala sanoi.

Käytännössä se tarkoittaa liikoja riskejä ei kannata ottaa.

– Siinä alkaa helposti puntti tutista, jos heittää verkkoon.  Täytyy heti alkuun tehdä sellainen varman päälle heitto. Otin ensimmäisen vähän liiankin varman päälle.

Niskala avasi kilpailun 52,70 kantaneella heitolla. Pisin heitto syntyi neljännellä kierroksella.

Latvala: Juoksu ei vielä pysy kasassa

Hanna-Maari Latvala on tällä kaudella kilpaillut 200 metrillä kovissa myötätuulissa Yhdysvalloissa tai sitten vastatuulissa Suomessa. Vaasassa hän juoksi 200 metrin finaalissa neljänneksi ajalla 24,08. Juoksussa oli vastatuulta 1,3 metriä sekunnissa.

– Sijoitus oli aika lailla paperien (ennusteiden) mukainen. Olosuhde oli vaikea, kun on tottunut Floridan oloihin, Latvala tuumi.

– En ole vielä päässyt oikein neutraaleissa oloissa juoksemaan 200 metrin kisaa. Juoksu ei vielä kulje loppuun asti, eikä oikein pysy kasassa. Uskon, että menen kovaa, kun sen onnistuu.

Naisten 200 metrin voittajaksi kiihdytti Bulgarian kokenut Ivet Lalova-Collio ajalla 23,33.

Kuivisto ja kahdeksas: Ihan hyvä juoksu

Sara Kuivisto sai 1500 metrillä juosta rauhassa, ei tönimistä ja tuuppimista kuten edellisenä päivänä 800 metrillä. Vauhti kiihtyi matkalla rajusti loppua kohden. Kuivisto tuli maaliin kahdeksantena ajalla 4.18,66.

– Ihan hyvä juoksu. Loppu tultiin vain niin kovaa, etten ihan pysynyt siinä. Tosi tärkeä, että saa tällaisia kisoja, Kuivisto totesi.

Kilpailun voitti Romanian Claudia Bobocea ajalla 4.14,50. Hän nousi loppusuoran kirillään täpärästi ohi Ruotsin Meraf Bahtan (4.14,51)

Richardsson: Ärsytti kun jäin taas yksin

Camilla Richarsson koki 5000 metrillä tylyn kohtalon ja juoksi pääosan matkaa yksin. Tuulisen koleassa säässä hän oli viides ajalla 15.59,26. Kilpailun voitti Sveitsin Fabienne Schlumpf ajalla 15.47,29. Richardssonille kisa oli EM-kilpailun toinen, edellispäivänä hän juoksi 3000 metrin esteet.

– Ärsytti, kun jäin taas juoksemaan yksin, mutta toisaalta nuo neljä minun edellä olivat sen verran minua parempia, etten olisi heille kirissä pärjännyt, Richardsson tuumi.

Kahden matkan urakka tuntui jaloissa.

– Ensimmäiset kolme kilometriä tuntui hyvältä, mutta ne viimeiset kaksi kilometriä olivat aika rankkoja.

Richardsson keskittyy nyt toviksi harjoittelemaan ja lähtee vuoristoleirille.

Harala: Terävyys puuttui

Nooralotta Neziriä 100 metrin aidoissa paikannut Lotta Harala pinkoi 100 metrin aidoissa kuudenneksi ajalla 13,62. Kisan voitti sveitsiläinen Noemi Zbären ajalla 13,28. Kisa juostiin liki tuulettomassa säässä (+0,4 m/s).

– Alussa kädet osuivat yhteen toisen juoksijan kanssa ja ajattelin sitä ehkä liikaa. Jalat tuntuivat vähän tyhjiltä. Jotenkin juoksusta puuttui terävyys, Harala sanoi.

Sandblom: Rytmi vielä hakusessa

Linda Sandblom oli jaetulla viidennellä sijalla naisten korkeushypyssä. Kisaa sävytti kylmä tuuli, joka näkyi tuloksissa. Sandblom ylitti 175, mutta pudotti kolmesti korkeudesta 180.

– En saanut hyppyyn sellaista rytmiä ja aggressiivisuutta kuin pitäisi. Hypyt menevät koko ajan läpi. Nyt pidetään kisataukoa ja haetaan hyppyyn terävyyttä, Sandblom sanoi.

Kilpailun voitti Ruotsin Sofie Skoog, joka ylitti 190.

Naisten pituushypyssä Matilda Bogdanoff ponnisti viidenneksi 620 kantaneella hypyllä. Hän pääsi hyppäämään kilpailussa kolmesti ja kaikissa hypyissä oli vastainen tuuli. Ensimmäinen kantoi 620 (-0,8 m/s), toinen meni rikki ja kolmas 608 (-2,4 m/s).

Ruotsin Khaddi Sagnia vei voiton kauden parhaallaan 652 (-2,2 m/s).

Tuominen työnsi kauden parhaansa

Tara Tuominen työnsi naisten kuulakilpailussa kahdeksanneksi kesän parhaallaan 14,46. Tulos syntyi toisella kierroksella.

– Kauden parhaaseen pitää olla tyytyväinen, vaikkei se ollut ihan optimityöntö. Sain kuitenkin ennusteeseen nähden myös pari sijaa paremman sijoituksen, Tuominen sanoi.

Voittoon kilpailussa työnsi Turkin Emel Dereli tuloksella 17,97.

Sipponen heitti kärkituloksen

Salla Sipponen oli kiekonheitossa toinen kauden kotimaisella kärkituloksella 54,97. Kisan voitti Portugalin Irina Rodrigues, joka heitti 59,62. Sipposen sarjan toiseksi pisin heitto kantoi 53,21.

– Heitin tosi matalia, ne eivät oikein saaneet ilmaa alle, Sipponen tuumi.

Kauden pisin kiekkokaari maistui Sipposelle. Se kertoi, että heitto on pikkuhiljaa löytymässä sopivasti, kun 22-vuotiaiden EM-kilpailut lähestyvät.

– Nyt sijoitus oli tärkein ja kauden paras pieni bonus. Seuraavan kerran heitän kiekkokarnevaaleilla.

Viestijoukkueet yhdeksäs ja kuudes

Suomen miesten 4x 400 metrin viestijoukkue oli yhdeksäs ajalla 3.12,62 joukkueella Christoffer Envall, Markus Teijula, Ville Lampinen ja Erik Back. Kilpailun nopein oli Belgian kvartetti, joka toi kapulan maaliin ajassa 3.04,87. 

Naisten 4 x 400 metrin joukkue oli kuudes ajalla 3.37,82. Joukkueessa juoksivat Katri Mustola, Aino Pulkkinen, Emma Koistinen ja Eveliina Määttänen. Viestin nopein oli Romania ajalla 3.31,83.

– Tosi hyvin kaikki juoksijat, Määttänen summasi naisten kisaa.

tuloksia

 

 


purola_mika_purola_samuel.jpg

Mika ja Samuel Purolan yhteistyö on poikinut liudan SE-tuloksia tällä kaudella, ja kaksi Vaasan EM-joukkuekilpailussa.