Pitkämäki kolmas: Yllätys se oli, Warholm ennätysvauhdissa

Pitkämäki kolmas: Yllätys se oli

Tero Pitkämäki pakkasi tyytyväisenä laukkunsa Zürichissä Timanttiliigan finaalin jälkeen. Liigassa lajien loppusijat ratkesivat tänä vuonna suoraan finaalin sijoitusten perusteella, joten kolmas sija 86,57 kantaneella heitolla poiki 10 000 dollaria palkintorahaa.

– Yllätys oli, että pystyin kiilaamaan kolmen parhaan joukkoon. Tiesin, että joku noista kolmesta pitää voittaa, jos meinaa olla kärkikolmikossa, Pitkämäki tuumi.

Kolmikolla Pitkämäki tarkoitti MM-kisojen hopeamitalistia tshekki Jakub Vadlejchia, joka voitti Zürichin kilpailun tuloksella 88,50 sekä saksalaisia Thomas Röhleriä ja Johannes Vetteriä.

Röhler oli nyt toinen kaksi senttiä Pitkämäkeä paremmalla tuloksella 86,59. Rajusti yliyrittänyt Vetter jäi neljänneksi heitettyään 86,15.

– Kolme senttiä parempi tulos olisi ollut aivan nappionnistuminen, Pitkämäki myhäili.

Pitkämäen ensimmäinen heitto epäonnistui ja kantoi 77,48:aan, toinen kaarsi 86,57, kolmas jäi väliin ja neljäs kantoi 80,09. Loput hän jätti väliin.

– Ajattelin jo etukäteen, etten heitä kaikkia heittoa. Ensimmäinenkin oli hyvä heitto, mutta keihäs lipesi kädestä, kun sen pinnassa oli niin paljon magnesiumia, Pitkämäki kertaili.

– Toisen heiton jälkeen kenttä tyhjeni tuulista. Kaksi tuntia ennen kisaa oli ukkosmyrsky. Sen jäljiltä kisan alussa oli tuulia, mutta sitten se tyyntyi. Katsoin, ettei kannata heittää kaikkia heittoja, kun lauantaina on jo seuraava kisa.

Kova kentän pinta kiusasi saksalaisia

Zürichin kentän kova pinta oli etukäteen kaikkien tiedossa, mutta silti se näytti Pitkämäen mukaan tekevän kiusaa monille.

– Varsinkin saksalaisilla oli sen kanssa hankaluuksia. Siinä oli selvästi iskun paikka, Pitkämäki sanoi.

Pitkämäen kausi jatkuu lauantaina Eliittikisoissa Lappeenrannassa. Siellä vastassa ovat muiden muassa Keshorn Walcott ja Magnus Kirt. Tavoitteena on pitkä heitto.

– Lappeenrannassa on luvassa hyvä kilpailu ja ilmeisesti myötätuulta. Vaikka ehkä onkin vähän kylmää, myötätuuli korvaa sen. Heitin siellä viime vuonna kauden pisimmän heiton. Pitää nytkin yrittää kaunistella tilastoja, Pitkämäki sanoi.

Timanttiliigan lajien finaalin voittaja kuittasi 50 000 dollaria. Toinen ja kolmas sija tuottivat 20 000 ja 10 000 taalaa. Palkintorahaa jaettiin kahdeksalle parhaalle.

Warholm pinkoi jälleen Norjan ennätyksen

Karsten Warholmin akuissa riittää virtaa. Lontoon MM-kisojen 400 metrin aitojen mestari kohensi Zürichissä maansa ennätyksen lukemiin 48,22. Aiempi oli kesäkuussa Bisletillä juostu 48,25.

Zürichissä Warholmin ennätysjuoksu riitti toiseen sijaan, kun Brittiläisten Neitsytsaarten Kyron McMaster juoksi 48,07. MM-kisoissa McMaster tuli hylätyksi alkuerissä ratarikon takia.

Kolmanneksi juoksi Rion olympiakisojen pronssimitalisti Kariem Hussein ennätyksellään 48,45.

Lontoon MM-kisojen hopeamitalisti Timothy Cheruiyot sieti hyvin 55 sekunnin kierroksella alkaneen 1500 metrin rasitukset. Hän päätti juoksun 55,54 sekunnin viimeiseen kierrokseen ja voitti ajalla 3.33,93.

– Kova kilpailu, mutta lopussa tilanne pysyi minulla hyvin kontrollissa, kun oli kärjessä, Cheruiyot muisteli viimeistä kierrosta, jonka hän johti alusta loppuun.

Kenialaisjuoksijat miehittivät kilpailussa kuusi ensimmäistä sijaa. Silas Kiplagat oli toinen ajalla 3.34,26. Lontoon MM-kisojen norjalainen pronssimitalisti Filip Ingebrigtsen hiipui 12:nneksi ajalla 3.41,36.

Farahin kiri puri, Makwala ylivoimainen

Mo Farahin ratakisojen jäähyväjäisturnee toi Zürichissä 5000 metrin voiton äärimmäisen tiukan kiritaiston päätteeksi ajalla 13.06,05. Päätöskierros luikahti 52,61 sekuntiin. Kenian Paul Chelimo oli toinen ajalla 13.06,09 ja Etiopian Muktar Edris kolmas samalla ajalla Chelimon kanssa.

– Oli oikeastaan aika uskomatonta, että voitin, ja kovan työn takana. Tulen varmasti kaipaamaan ratakisoja, maratonille siirtyvä juoksija sanoi.

Botswanan Isaac Makwala hurjasteli 400 metrin voittoon loistoajalla 43,95. Hänellä ei ollut vastusta, kun ykköshaastaja Bahaman Steven Gardiner kaatui startissa ja jäi rähmälleen radan pintaan. USA:n Roberts Gil oli toinen ajalla 44,54.

Miesten 100 metrillä maailmanmestari Justin Gatlin hiipui neljänneksi ajalla 10,01, kun britti Chijindu Ujah kuittasi 50 000 dollaria kauden parhaallaan 9,97. Aika syntyi täysin tuulettomassa säässä. Norsunluurannikon Ben Youssef Meite oli toinen samalla ajalla Ujahin kanssa.

– Tavoite oli juosta täällä laatukisa. Valmentaja neuvoi, että pidä juoksu simppelinä ja rentona, Ujah kertaili onnistumisen taustoja.

Luvo Manyonga ja Ruswahl Samaai ponkaisivat Etelä-Afrikalle kaksi kärkisijaa pituushypystä. Manyonga lensi neljännellään lievään vastatuuleen 849 ja Samaai viidennellään 831. Tulos syntyi täysi tyvenessä. Yhdysvaltain Jarrion Lawson oli kolmas (812) ja Ruotsin Michel Torneus neljäs (809).

– Olen voittamaton. Upea kausi, Manyonga tuumi ja suunnitteli jo lomaa Kapkaupungissa tyttöystävän kanssa.

Yhdysvaltain Sam Kendricks taivutti seiväskisan voiton tuloksella 587. Hän ;yritti voiton varmistuttua kerran korkeudesta 594. Puolan Piotr Lisek ja Pawel Wojciechowski jakoivat toisen sijan 580:n ylityksellä. ME-mies Renaud Lavillenie ei päässyt aloituskorkeuttaan 563.

Miller-Uibo hurjasi 21,88

Bahaman Shaunae Miller-Uibo pinkoi naisten 200 metrillä kuluvan kesän toiseksi nopeimman ajan ja maansa ennätyksen 21,88. Rion olympiakisojen 400 metrin voittaja saattaa juosta Timanttiliigan kaksoisvoittajaksi, sillä aikoo voittaa paraatimatkansa 400 metriä liigan toisessa finaalissa, joka kilpaillaan Brysselissä.

Jamaikan Elaine Thompson oli Zürichin 200 metrillä toinen tasan 22,00 sekunnin ajalla.

Naisten 3000 metrin esteissä Bahrainia edustava Ruth Jebet juoksi kauden kärkiajan 8.55,29 ja samalla oman ME:nsä 8.52,78 tuntumaan. Hän otti kisan haltuun reilun kilometrin juoksun jälkeen ja johti loppuun asti. Kenian Beatrice Chepkoech oli toinen ennätyksellään 8.59,84. MM-voittaja Emma Coburn oli neljäs ajalla 9.14,81.

MM- ja olympiavoittaja Caster Semenya rutisti 800 metrin voittoon loistoajalla 1.55,84. MM-kisojen ja olympialaisten tapaan Burundin Francine Niyonsaba taisteli loppusuoralla tiukasti, mutta jäi toiseksi. Tällä kertaa ajalla 1.56,71.

Kazakstanin Olga Rypakova kukisti kolmiloikkakilpailun senttipelissä MM-kisojen kärkikaksikon Yulimar Rojasin ja Caterine Ibarguenin. Lontoon pronssimitalisti ponnisti neljännellään 14,55 ja voitti, kun Rojas ja Ibarguen loikkivat toiseksi ja kolmanneksi tuloksiin 14,52 ja 14,50.

– Enpä olisi uskonut, että pystyn Rojasin ja Ibarguenin voittamaan, mutta vaikka satoi ennen kisaa, tuntuma kilpailussa oli hyvä, Rypakova totesi.

Spotakova voitti, mutta pettyi

Keihäänheiton tuore MM-kisavoittaja Barbora Spotakova ei ollut yllätettävissä Zürichissä. Tshekki avasi kilpailun takkuisesti. Kolmannen kierroksen 63,25 oli hänen parhaansa, kunnes kuudes heitto kantoi 65,54 ja toi voiton.

– Aika outoa. Heitin hyvin verryttelyssä ja odotin hyvää kilpailua, mutta sain kunnon heiton aikaiseksi vasta kuudennella. Sekään ei ollut hyvä. Olen vähän pettynyt. En haluaisi päättää kautta tällaiseen heittoon, Spotakova sano.i

Australian Kelsey-Lee Roberts oli toinen 64,53 ja Kroatian olympiavoittaja Sara Kolak oli kolmas heitettyään 64,47.