Pitkämäki kohtaa Rion kärkinelikon Paavo Nurmi Gamesissa

Pitkämäki kohtaa Rion kärkinelikon Paavo Nurmi Gamesissa

Tero Pitkämäki lupaa lujan vastuksen keihäänheiton maailman valioille kesäkuun 13. päivä Turun Paavo Nurmi Gamesin keihäskilpailussa.  

Turussa heitetään yksi kesän tasokkaimmista kilpailuista. Pitkämäkeä ovat haastamassa Rion olympiakisojen neljä parasta: Saksan Thomas Röhler, Kenian Julius Yego, Trinidadin Keshorn Walcott ja Saksan Johannes Vetter.

– Kova osanottajalista. Tuolla listalla syntyy varmasti tulosta. Luulen, että ensi kesänä Vetterinkin ennätys siirtyy 90 metrin puolelle, Pitkämäki viittaa siihen, että hänen ja Rion kärkinelikon ennätys on jo 90 metrin paremmalla puolella.

Pitkämäellä on hyvät muistot viime vuosien Paavo Nurmi Gameseista, vaikka viime kesä jätti hieman hampaankoloon.  

– Toissa vuonna minulla oli Turussa hyvä päivä, kun nousi viimeisellä voittoon ja heitin kauden parhaan heittoni (89,09). Viime kesänä Röhler näytti muille parilla yli ysikymppisellä ja jäin sivurooliin. Nyt koetetaan kääntää kelkka.

 Pitkämäki on harjoitellut syksystä Kuortaneella ja onnistunut korjaamaan heittoon viime kesänä pesiytyneen tekniikkavirheen.

– Aloin heittää keihästä vasta tammikuussa. Siihen asti käytin heittopainoa, jolla oli helpompi korjata tekniikkavirhettä, joka kesällä tuli, Pitkämäki sanoo.

– Ulkomaan leiri jätettiin keskitalvelta väliin, kun todettiin, että viime vuosien terveysongelmat ovat aina tulleet keskitalven leirillä. Nyt olen menossa harjoitusleirille Teneriffalle ja kausi alkaa 5. toukokuuta Dohassa, Pitkämäki sanoo.

Pitkämäen kauden päätähtäin on Lontoon MM-kisoissa elokuussa.

– Lontoossa hieno kilpailla. Siellä on hieno yleisö, Pitkämäki sanoo.

Salonen: Kenttäennätykset vaarassa

Paavo Nurmi Gamesia järjestävän PN Turku Oy:n toimitusjohtaja Jari Salonen sanoo, että Turun keihäskilpailuun on luvassa tasokkaita täydennyksiä.

– Osanottajalista kasvaa kevään ja alkukesän tulosten perusteella. Mukaan haetaan myös 2-3 suomalaista Pitkämäen lisäksi, Salonen sanoo.

Paavo Nurmi Gamesin miesten seiväshyppyä tähdittää lajin ME:n haltija Renaud Lavillenie ja taso on luja muissakin lajeissa,

– Urheilijahankintaa voisi kuvata niin, että jokaisessa Paavo Nurmi Gamesin lajissa voi syntyä Paavo Nurmen stadionin kenttäennätys, ja ne ovat jo nyt kovaa luokkaa, Salonen sanoo.

Paavo Nurmi Games nousi täksi vuodeksi Kansainvälisen yleisurheiluliiton (IAAF) World Challenge –kilpailusarjaan. Salosen mukaan nousu IAAF:n toiseksi korkeimpaan kilpailusarjaan on lisännyt tuntuvasti kisan kiinnostavuutta lajin huippunimien keskuudessa.

– Urheilijabudjetti ylittää tänä vuonna puolen miljoonan euron rajan, Salonen arvioi.

World Challenge –tason kilpailu on Suomessa nähty viimeksi vuonna 2006.

Kahden viikon festivaali

Paavo Nurmi Games on osa reilun kahden viikon Paavo Nurmi –festivaalikokonaisuutta. Pääkilpailun lisäksi festivaaliin kuuluvat lasten Paavon Sporttipäivä, juniori- ja aikuisurheilukilpailu sekä 1.7. juostava Paavo Nurmi Marathon.

– Kuluva vuosi on Paavo Nurmi Gamesille monella tapaa historiallinen. Tämä on kisojen 60. vuotisjuhlavuosi ja kisapäivänä tulee kuluneeksi 120 vuotta Paavo Nurmen syntymästä. Listaan voidaan lisätä myös Suomen 100-vuotisjuhlavuosi, Salonen muistuttaa.