Pitkämäki juhli kotikentällä – Helander antoi hyvän vastuksen

Pitkämäki ja Walcott heittävät Orimattilan Tähtikisoissa

Tero Pitkämäki otti kotikentällään Seinäjoella Kalevan kisojen päätöspäivänä kahdeksannen mestaruutensa. Kultatulos oli tällä kertaa 82,80. Pitkämäki tuuletti mestaruuttaan, mutta ei ollut tyytyväinen suorituksiinsa.

-Tulos oli vaisu, mutta en olisi pystynyt tänään heittämään pidemmälle. Verryttelyssä tuntui hyvältä, mutta en ollut sittenkään palautunut eilisestä karsinnasta, Pitkämäki tunnusti.

IF Raseborgin Oliver Helander, 20, sivusi keihäskarnevaaleilla heittämäänsä ennätystään 80,04. Helander palkittiin siitä suorituksesta hopeamitalilla. Helander heitti kerran myös jopa 81 metriä, mutta astui yli.

-Kiva juttu, että Oliver heitti noin pitkälle. Hänellä oli potentiaalia ohittaa jopa minut, Pitkämäki ylisti.

Pitkämäellä on Kalevan kisoista myös kolme hopeaa ja kaksi pronssia. Hän kilpailee seuraavan kerran ensi lauantaina Orimattilassa ja siten Lontoon MM-kisoissa.

Helander on myös kotimaan tilastokakkonen.

-Pisimmän heiton yliastuminen harmittaa vähän, mutta mitali tuntuu hyvältä. Tämä oli urani toistaiseksi paras kilpailu miesten sarjassa, Helander iloitsi.

Joensuun Katajan Lassi Etelätalo riuhtaisi pronssille tuloksella 77,69. Lapuan Virkiän 39-vuotias Harri Haatainen osallistui Kalevan kisoihin 22:tta kertaa, mutta ei vieläkään saavuttanut mitalia. Haatainen kiskaisi kauden parhaan tuloksensa 73,96, joka riitti kuudenteen sijaan. Haatainen on sijoittunut peräti viisi kertaa neljänneksi.  

Lipsasen viimeinen kisa ennen Lontoota meni hyvin

Kolmiloikkaaja Simo Lipsanen voi lähteä Lontoon MM-kisoihin hyvillä mielin. Lappeenrannan Urheilu-Miesten Lipsanen saavutti uransa toisen Kalevan kisojen kultamitalin tuloksella 16,82. Hän on loikkinut tänä kesänä Suomen ennätyksen 17,14 sekä tulokset 16,93, 16,88, 16,82 ja 16,80.

-Nyt vaan lepoa ja ylläpitävää sekä räjähtävää treeniä. MM-kisoissa tavoitteeni on finaalipaikka, Lipsanen kertoi.

Lipsanen siirtyi kolmiloikan kärkeen vasta kolmannella kierroksella. Tuomas Kaukolahti rojautti toisella kierroksella 3,6 sekuntimetrin myötätuulessa 16,30 eli kuusi senttiä ennätystään pidemmälle.

Lipsasen kone käynnistyi hitaasti ja hän pääsi ensimmäisellä vain 15,46 ja toisella 16,21.  Kolmannella kierroksella Lipsanen näytti, mikä hän on miehiään. Lappeenrannan heinäsirkan hypyn jälkeen tulostaululla loistivat lukemat 16,82.

Kolmannen hyppynsä Kaukolahti astui yli ja jätti loput kolme väliin. Lipsasenkin lataus purkautui kolmanteen hyppyyn. Sen jälkeen hän jätti väliin, astui yli ja hyppäsi 15,80.

-Sarjani ei ollut hirveän hyvä. Juoksu kulki, mutta loikat ja maakontaktit olivat nihkeitä. Kaukolahti herätti kilpailun eloon, kun hyppäsi toisella kierroksella kovan tuloksen, Lipsanen sanoi.

Kaukolahti sai palkinnoksi hopean. Pronssille pomppi Kangasalan Urheilijoiden Topias Koukkula tuloksella 15,51.  

Viime vuonna Lipsanen hävisi Kalevan kisojen kolmiloikassa Kaukolahdelle. Lipsanen on myös pituushypyn hallitseva hallimestari.

Mestari Järvenpää hamuaa 29 minuutin alitusta   

Jarkko Järvenpää, 30, saavutti kuudennella yrityksellä ensimmäisen 10 000 metrin Kalevan kisojen kultamitalinsa. Tampereen Pyrinnön Järvenpään voittoaika oli 29.48,37. Hän veti ensimmäiset 5000 metriä harjoitusvauhtia 15.11 ja toisen puoliskon 14.37 eli vain 12 sekuntia hitaammin kuin lauantaina 5000 metrin erikoiskilpailussa. 

-Tosi helppo juoksu. Nyt minulla on 5000 metrin, 12 kilometrin maastojuoksun ja puolimaratonin lisäksi SM-kulta myös 10 000 metriltä, Järvenpää riemuitsi.

Ensimmäiset neljä kilometriä veti enimmäkseen Turun Weikkojen Tuomas Jokinen. Puolessa matkassa kärkiryhmässä oli vielä seitsemän miestä, mutta sitten pakka levisi, kun Järvenpää lähti juoksemaan tosissaan. Kahden edellisen vuoden mestari Joensuun Katajan Arttu Vattulainen sai tarpeekseen kuuden kilometrin kohdalla ja keskeytti.

Jokinen raastoi hopeaa 39 sekuntia Järvenpäälle jääneenä. Turun Urheiluliiton Matti Rauma kipitti ensimmäisen Kalevan kisojen mitalinsa. Pronssi irtosi hänelle omalla ennätyksellä 30.48,67.

-Toiset jäivät jälkipuoliskolla yllättävän paljon, Järvenpää myönsi.

Järvenpää oli juossut edellisen kisansa kaksi viikkoa aikaisemmin SM-viesteissä (800 m). Sitä edellinen oli 3000 metriä Kuortaneen Eliittikisoissa 17. kesäkuuta. Pinne jalkaterässä haittasi Järvenpään harjoittelua Kuortaneen jälkeen. Hän joutui pitämään lähes viiden viikon tauon juoksemisesta ja joutui turvautumaan uintiin, vesijuoksuun ja pyöräilyyn.

-Fysioterapeuttini Antti Hemminki pisti jalan kuntoon, Järvenpää kiitteli.

Järvenpää oli keväällä elämänsä kunnossa voittaessaan helposti sekä puolimaratonin että maastojuoksun SM-kullan.

-Tavoitteeni on juosta kymppi Ruotsi-ottelussa alle 29 minuutin. Sen jälkeen juoksen SM-maratonin tai jonkun ulkomaisen maratonin, kertoi maratonia päämatkakseen suunnitteleva Järvenpää.

Järvenpää on juossut viisi vuotta sitten nykyisen ratakympin ennätyksensä 29.08,63. Tiellä hän on juossut viisi vuotta sitten peräti 28.58.

Mäki kiihdytti karkuun Richardssonilta

Kristiina Mäki voitti kauden ensimmäisen 5000 metrin kilpailunsa. Mestaruus irtosi hänelle ajalla 16.03,03. Estejuoksun voittanut Vasa IS:n Camilla Richardsson tuli toiseksi ajalla 16.07,07 ja IK Falkenin Karin Storbacka elämänsä ensimmäisessä 5000 metrin kilpailussaan kolmanneksi ajalla 16.44,28.

Mäki ja Richardsson jättivät heti muut tappelemaan pronssimitalista. Mäki karisti Richardssonin kannoiltaan kellon soittaessa viimeiselle kierrokselle.   

-Ensimmäiset neljä kilometriä tuntuivat kevyeltä ja sen päälle kilometrin mittainen iso kiihdytys, Mäki tiivisti.  

Mäen päämatka on nykyään 1500 metriä. Hän on juossut tänä kesänä jo kahdeksan 1500 metrin kisaa. Mäki on juossut äitinsä kotimaan Tshekin edustajana kaksi vuotta sitten Universiadien 5000 metrin mestariksi. Viime kesänä Mäki vaihtoi valmentajaa: Pavel Cervinka lähti ja tilalle tuli Pavel Tunka. Mäen ennätys 5000 metrillä on 15.31,15 ja 1500 metrillä 4.08,19.

-Tänä vuonna en ole harjoitellut 5000 metrille. Talvella jouduin pitämään juoksemisesta 57 päivän tauon jalkapohjavamman takia. Juoksen elokuun lopulla 1500 metriä Universiadeissa Taiwanissa, Mäki kertoi.

Neljänneksi kiri komeasti Viipurin Urheilijoiden Henni Tofferi ennätyksellään 16.47,72. Kympin voittanut Länsi-Uudenmaan Urheilijoiden Saara Nikander tuli kuudenneksi ennätyksellään 16.56,77.

Mörö mestariksi ei liian tahmealla juoksulla

Oskari Mörö voitti miesten 400 metrin aitajuoksun ajalla 50,91. Laitilan Jyskeen Joni Vainio-Kaila pisti Suomen ennätysmiehen yllättävän tiukoille. Vainio-Kaila aitoi hopeaa kauden parhaalla ajallaan 51,78. Tampereen Pyrinnön Valtteri Toimela sai pronssia ennätyksellään 52,47.

-Se oli rytmillisesti hyvä juoksu. Meno on ollut tällä kaudella tahmeaa, mutta tänään ei ollut liian tahmeaa. Pääasia, että mestaruus tuli, Mörö sanoi.

Mörö juoksi viime vuonna Rion olympialaisten alkuerässä Suomen ennätys 49,04. Tänä vuonna vammat ja sairastelut ovat haitanneet hänen harjoitteluaan ja hänen kauden parhaansa on 50,38.

-Tällä kaudella olen ottanut riskejä. Minua ei kiinnosta pelkkä arvokisoihin osallistuminen. Juoksuni on ollut joskus herkempää kuin tänä kesänä ja olen kokenut vastoinkäymisiä. Vain kovimmat selviävät vastoinkäymisistä ja tulevat takaisin entistä kovempina, Mörö lausui.

Mörö aikoo juosta kovan ajan elokuun lopulla Universiadeissa.

Lampinen joutui tiukoille Laakson kanssa

Miesten 800 metrillä ennakkosuosikki Ville Lampinen, 22, nappasi jo neljännen peräkkäisen mestaruutensa. Lampinen otti oitis ohjakset käsiinsä. Lampinen johti ensimmäiset 550 metriä, jonka jälkeen keulaan viiletti Jaakko Laakso. Lampinen nousi loppusuoran alussa Laakson rinnalle ja puristi tämän ohi 50 metriä ennen maalia.

Kenttäurheilijat-58:n Lampinen tuuletti maalissa kaksoismestarina, sillä hän oli voittanut jo aiemmin 400 metriä. Lampisen voittoaika 800 metrillä oli 1.50,90 ja Laakson hopea-aika 1.51,04. Aiemmin 1500 metriä voittanut Saarijärven Pullistuksen Joonas Rinne kiri pronssille ajalla 1.51,47. Tonnivitosen kakkonen Kuopion Reippaan Samu Mikkonen jäi kuudenneksi ajalla 1.52,99.

Lampinen urakoi viikonloppuna 400 metrin alkuerän ja loppukilpailun sekä 800 metrin alkuerän ja finaalin.

-Raskas viikonloppu.  Kasisatasella vauhti ei ollut kovaa missään vaiheessa. En viitsinyt lähteä takasuoralla puskemaan kovaan vastatuuleen, vaan annoin Laakson mennä kärkeen. Täytyy myöntää, että lopussa voitto meni tiukoille. Jouduin oikein juoksemaan kilpaa, Lampinen kertoi.

Lampinen lähtee pian viikoksi lomamatkalle Kreikkaan.

-Ei tarvitse viikkoon pistää piikkareita jalkaan. Syksyllä on kova haaste Ruotsi-ottelun 800 metrillä, Lampinen ennakoi.

Lampinen on kotimaan tilastoykkönen ajalla 1.49,02 ja Rinne kakkonen ajalla 1.49,84. Lampinen juoksi Kalevan kisojen kaksoismestariksi myös viime vuonna.

Hassi ylivoimainen mestari – Barrineaulle kruunu päähän

Miesten kymmenottelun kunniakierroksen jälkeen mestari Juuso Hassi saapui haastattelupisteeseen kukkakimppu kädessään ja hopeamitalisti Thomas Barrineau kruunu päässään sekä valtikka kädessään.

Oriveden Ponnistuksen Hassi urakoi kymmenottelussa toisen peräkkäisen SM-kultansa ja viidennen perättäisen -mitalinsa. Tällä kertaa voittopisteet olivat 7591. Helsingin IFK:n Barrineau lopetti uransa SM-hopeaan ja tulokseen 7239. Seinäjoen Seudun Urheilijoiden Eetu Kangas otteli pronssia ennätyksellään 7097.

Kaikilla kymmenottelijoilla oli päässään samanlainen lierihattu, jota myös Barrineau on pitänyt vuosikaudet. Lopuksi kilpakumppanit heittivät Barrineaun vesihautaan.  

Hassi juoksi 100 metriä 10,99, hyppäsi pituutta 714, työnsi kuulaa 13,52, hyppäsi korkeutta 187, juoksi 400 metriä 50,32, aitoi 110 metriä 14,93, heitti kiekkoa 40,50, hyppäsi seivästä ennätyksensä 470, heitti keihästä 55,44 ja juoksi 1500 metriä 4.41,00.

-Olen tyytyväinen. Ottelu sujui vaihtelevasti, koska lähentäjälihaksen vamman takia en pystynyt kesäkuussa harjoittelemaan kunnolla lajeja. Ensimmäinen päivä oli alavireinen, mutta toinen päivä meni hyvin. Kohokohtia olivat aitajuoksu, seiväs ja 1500 metriä. Tavoitteeni oli kenttäennätyksen (7615) rikkominen, mutta jäin siitä 24 pistettä, Hassi kertoi.

Hassin ennätys on 7734.

-Tavoitteeni on rikkoa ensi vuoden Berliinin EM-kisojen tulosraja 7850 syksyllä Ranskassa, Hassi kertoi.

(Jyrki Repola.)    

 

 

 

   

 

 

,


kymmenottelijat.jpg