Pitkämäki ja Ruuskanen: Varhainen valinta iso apu

Finaali ratkaisee Timanttiliigan lajien mestarit

Tero Pitkämäki ja Antti Ruuskanen voivat rakentaa ensi kesän kilpailu- ja harjoitussuunnitelmansa palvelemaan täysin Rio de Janeiron olympiakisoissa onnistumista. Näyttöpaineita ei ole, kun Olympiakomitea nimesi kaksikon joukkueeseen jo tiistaina.

– Se on hyvä asia. Saa valmistautua kauden päätapahtumaan niin kuin parhaaksi näkee. Hienoa, että luotetaan, Pitkämäki totesi.

– Hienolta tuntuu, että tässä vaiheessa valitaan. Rion kisat ovat minulle ensi kesän ja uran tärkeimmät kilpailut. Halu menestyä on kova, Ruuskanen komppaa.

Kaksikko korostaa, että varhainen arvokisavalinta mahdollistaa sen, että kesän tekemiset voi suunnitella täysin palvelemaan kesän päätapahtumassa onnistumista.

– Ei tarvitse mennä jokaiseen karsintakilpailuun. Jos tulee pieniä vaivoja, voi myös jättää jonkun kilpailun väliin, Pitkämäki sanoo.

Ruuskanen korostaa, että varhaisesta valinnasta on nyt poikkeuksellisen iso apu, sillä ensi kesänä kilpaillaan elokuisten olympialaisten lisäksi Euroopan mestaruuksista heinäkuussa Amsterdamissa.

– Viime kesä näytti sen hyvin. Valinta MM-kisoihin tuli jo tammikuussa, jonka jälkeen pystyin suunnittelemaan kilpailut ja harjoittelun MM-kisoja ajatellen. Tuloksena oli uran paras kesä, Ruuskanen kuvaa varhaisen valinnan merkitystä.

Ruuskanen heitti viime kesänä ennätyksekseen 88,98 ja oli huikeatasoisessa MM-finaalissa viides kiskaistuaan 87,12.  Pitkämäki  oli Pekingin MM-kisoissa kolmas, voitti Timanttiliigassa keihään kokonaiskilpailun ja heitti parhaimmillaan 89,09.

Leiritykseen harkinnassa pieniä muutoksia

Pitkämäelle, 32, ja Ruuskaselle, 31, on kesällä tarjolla tilaisuus olla ensimmäinen keihäänheittäjä, joka on voittanut EM- ja olympiakultaa samana vuonna.

– Sitä yritetään, mutta olympialaiset ovat päätavoite. EM-kisoihin mennään ja pidetään sitä yhtenä kauden pääkilpailuna. Myös sinne rakennetaan jonkun tyyppistä kuntohuippua, Pitkämäki sanoo.

Kaksikko viimeistelee parasta aikaa harjoituskautta koskevia suunnitelmia. Viime vuosista tuttuihin linjauksiin on harkinnassa vain pieniä muutoksia.

– Suurin muutos on, että keväällä voidaan mennä leirille Qatariin. Kävin tutustumassa Dohaan viime vuonna, ja totesin paikan niin hyväksi, että Portugali voi nyt vaihtua kevään kilpailukauteen valmistavan leirin pitopaikkana, Pitkämäki sanoo.

Ruuskanen pitää treenileirit viime vuosien tapaan tammikuussa Etelä-Afrikassa ja keväällä Portugalissa.

– Nyt on suunnitteilla, että lisättäisiin noiden leirin väliin maaliskuulle pariviikkoinen ulkomailla. Muuten jatketaan tutuilla ja turvallisilla linjoilla, Ruuskanen sanoo.

Ruuskanen vahvistaa nivusta, Pitkämäki painottaa liikkuvuutta

Pitkämäen mukaan harjoituskauden tekemisessä pysytään viime talven linjoilla. Painotus liikkuvuuteen ja terveenä pysymiseen jatkuu.

– Ehkä tekniikkapuolella jatkan samaa muutosta, mikä tuli viime kesänä kuin itsestään, että heitetään keskelle sektoria. Sieltä tulivat ne isommat kaaret, Pitkämäki sanoo.

Ruuskanen käyttää syksyllä aikaa ja tarmoa vahvistamalla viime kesänä oikutelleen nivusen kestämään harjoitustalven ja kesän haasteet.

– Se pitää laittaa huolella kuntoon, ettei sitten H-hetkellä tarvitse tapella sen kanssa.

Pitkämäelle Rio de Janeiron olympialaiset ovat uran neljännet ja Ruuskaselle toiset. Kummankin paras olympiasijoitus on pronssi.

 


pitkamaki_tero_ja_pekingin_pronssi_1_of_1.jpg

,

Pitkämäki: Olympiavuonna tulostaso on monesti tipahtanut

Keihään maailmantilasto oli viime vuonna kivikova: Julius Yego vei maailmanmestaruuden kaikkien aikojen tilaston kolmostuloksella 92,72. Keshorn Walcott oli kesän tilastokakkonen ennätyksellään 90,16, ja kaikkiaan seitsemän miestä paiskasi yli 88 metriä. 

Jatkuuko kehitys myös ensi kesänä Tero Pitkämäki?

– Tosi kova vuosi oli, epäilen vähän tuleeko nyt yhtä kovaa. Veikkaan, että moni innostuu harjoittelemaan liikaa ja tulokset saattaa notkahtaa, mutta toki ne voivat myös mennä eteenpäin, Pitkämäki sanoo.

– Monesti olympiavuonna tulostaso on vähän tipahtanut.