Pitkämäki ja Ruuskanen Lahteen näyttöhaluja puhisten

Asko Härkösen kolumni: Valmentaja keskiön tuntumassa?

Tero Pitkämäen ja Antti Ruuskasen ei tarvitse kaivella motivaatiota Lahden Eliittikisan keihäsmittelöön sunnuntaina. Timanttiliigan Birminghamin kilpailu jätti MM-kisoihin valitulle kaksikolle tuhdisti hampaankoloon.

– Lahdessa pitäisi ottaa homma taas haltuun, Pitkämäki sanoo.

Pitkämäki viittaa ryppyihin tekniikassa, heiton rytmityksessä ja ajoituksessa. Birminghamin ja Lahden kisojen väliin ei heittoharjoitusta mahdu, mutta kokenut heittäjä oikoo tekniikan takkuja valmentajansa Hannu Kankaan kanssa muuten.

 – Meillä on Tero Heiskan ottamat videot Teron Birminghamin heitoista. Niitä pyöritellään ja käydään asioita läpi, Kangas sanoo.

Pitkämäki avasi kauden Dohassa 88,62 kantaneelle mahtiheitolla. Sen jälkeisissä kisoissa kunnon mukainen tulos on jäänyt heittämättä. Birminghamissa paras heitto kantoi silti 83,72.

 –  Ei tekniikan oikomiseksi mitään kikkoja ole. Ensimmäinen tavoite on onnistua jo Lahdessa useammalla kuin yhdellä heitolla, Pitkämäki sanoo. 

Ruuskanen: Nyt on näyttämisen halua

Ruuskasen ajatukset kulkevat samoja ratoja. Euroopan mestari avasi MM-kisakesän 86,61 ja 85,78 kantaneilla heitoissa Dohassa ja Dessaussa. Birminghamissa tulos jäi alle 80 metrin, mutta se olisi voinut olla paljon enemmän, jos tukijalka ei olisi luistanut kolmannessa heitossa. Se pudotti Ruuskasen jatkokierroksilta.

– Nyt on näyttämisen halua, eikä se kunto ole  mihinkään kadonnut, pikkuisen pitää vaan harjoitella, Ruuskanen sanoo.

Lahden stadionin heittopaikasta Ruuskasella on hyviä muistoja kolmen vuoden takaisista Kalevan kisoista.

– Niistä kisoista tuli mestaruus hyvällä heitolla (87,79) ja nyt on ainakin Tero samalla viivalla, joten eiköhän siellä lennä taas vähän pidemmälle, Ruuskanen sanoo.

Ruuskasen ja Pitkämäen välille on viime vuosina kehkeytynyt hyvähenkinen taistelu. Kaksikko kohtaa sunnuntaina ensi kertaa kotimaan kamaralla tänä kesänä.

– Se on ollut sellaista hyvähenkistä keskinäistä ”kuittailua”, tyyliin, että mitäs mestareiden mestari, Pitkämäki sanoo kaksikon keskinäisestä huulenheitosta.

– Meistä kumpikin tietää ihan tarkkaan mitä toinen tekee, joten kilpailu on reilua. Päivän kunto ratkaisee.

Vuosi sitten Pitkämäki voitti Lahden Eliittikisan heitettyään 85,48.

– Koetetaan jos pääsisi nytkin 85 metrin päälle, Pitkämäki sanoo.

Kemppainen: Superliigan paikka on auki

Sunnuntainen keihäskilpailu on  katsastus juhannuksena Venäjän Tsheboksarissa käytävän maajoukkueiden EM-kisojen Superliigan kilpailuun. Tuosta edustuspaikasta Pitkämäen ja Ruuskasen kanssa kilpailee ainakin Ari Mannio, joka heitti Karjaalla sunnuntaina 86,82 ja kisaa lauantaina Timanttiliigan New Yorkin kilpailussa.

Omat mahdollisuutensa omaavat myös Karjaalla 83,34 heittänyt Teemu Wirkkala sekä Toni Sirviö. Kumpikin on mukana Lahden kilpailussa.

– Superliigan paikasta on taistelemassa vielä monta miestä. Katsotaan mitä kilpailut kertovat, sanoo Suomen Urheiluliiton (SUL) valmennusjohtaja Jorma Kemppainen.

Jos Pitkämäki ei vietä juhannusta maajoukkueen paidassa Venäjällä, juhannusviikko kuuluu harjoitellessa.

– Nyt ei kisojen välissä ole ollut mahdollisuutta heittoharjoituksiin, mutta jos valintaa ei Superliigaan tulisi,  se tarkoittaisi, että juhannusviikolle tulisi harjoitusjakso ja heittoharjoitus, Kangas sanoo.