Pitkämäki ja Ruuskanen finaaliin – Fraser-Pryce nopein nainen

Pitkämäki ja Ruuskanen finaaliin - Fraser-Pryce nopein nainen

Kaksi suomalaista selviytyi miesten keihäänheiton MM-finaaliin tiistain iltakilpailuista. Vuoden 2007 maailmanmestari Tero Pitkämäki oli karsinnan viides ja hallitseva Euroopan mestari Antti Ruuskanen yhdeksäs. Ari Mannio karsiutui niukasti 14:ntenä, vaikka heittikin yli 80 metriä.

Ruuskanen ja Mannio olivat ensimmäisen karsintaryhmän neljäs ja viides tuloksin 82,20 ja 80,19. Pitkämäki heitti toisessa karsintaryhmässä 83,32.

Ensimmäisessä ryhmässä karsintarajan 83 metriä ylitti vain kolme miestä. Ainoana heti ensi heitollaan siihen ylsi Braian Toledo, joka rennosti viskasi uuden Argentiinan ennätyksen 83,32. Toledo on vasta 21-vuotias ja pitää hallussaan 17-vuotiaiden maailmanennätystä kevyellä 700 gramman keihäällä.

Viimeisellä yrityksellään karsintarajan ylittivät myös rajulla vauhdilla heittävä Japanin Ryohei Arai ja Saksan Thomas Röhler. Arai tempaisi karsinnan pisimmän kaaren 84,66. Röhlerin tulos oli 83,23.

Suomalaiskaksikko sijoittui heti karsintarajan ylittäneiden jälkeen neljänneksi ja viidenneksi. Ruuskasen avausheitto lipesi kädestä, mutta toinen lensi matalana 82,20. Mannion rauhallinen avausheitto oli 80,19. Kahdella muulla yrityksellä hänen tekniikkansa ei kovemmassa vauhdissa pitänyt.

Toisessa karsintaryhmässä Tero Pitkämäen ensimmäinen heitto karkasi hieman liian korkealle, mutta toisella kierroksella Pitkämäki tempaisi puolisentoista metriä heittoviivan takaakin rennosti yli karsintarajan. Pitkämäen tulos 83,32 oli karsinnan viidenneksi pisin.

Karsinnan yllättäjä oli Saksan Andreas Hofmann. Kuuden vuoden takainen junioreiden Euroopan mestari paransi ennätystään sentin ja heitti tasaisen karsintakilpailun parhaan heiton 86,14. Maailmantilaston ykkönen Kenian Julius Yego tempaisi keihäs tikkana maahan kyntäen 84,46.

 

Veselý varmasti finaaliin

Puolustava maailmanmestari Tšekin Vitězslav Veselý oli yllättäjien Andreas Hofmannin ja Braian Toledon ohella ainoa kilpailija, joka heti ensi yrityksellään ylitti karsintarajan tuloksella 83,63.

Loukkaantumisista kärsinyt Lontoon olympiavoittaja Trinidad & Tobagon Keshorn Walcott astui yli ensimmäisen yli 80 metrin heittonsa ja karsiutui. Tšekin Jakub Vadlejch heitti yli 83 metriä, mutta hänen polvensa lipsahti heittäytymisessä viivan yli ja niin hänkin karsiutui.

12 parhaan finaaliin selviytyivät lisäksi Egyptin Ihab Abdelrahman, Ruotsin Kim Amb, Viron Risto Mätas ja viimeisenä Saksan Johannes Vetter tuloksella 80,86. Finaaliin sen sijaan eivät yltäneet venäläiset vuoden 2012 EM-kilpailuiden ja vuoden 2013 MM-kilpailuiden mitalimiehet Valeri Iordan ja Dmitri Tarabin.

 

Fraser-Pryce voitti satasen viidennen kerran

Naisten 100 metrillä Jamaikan 160-senttinen Shelly-Ann Fraser-Pryce voitti jo viidennen tämän matkan kultamitalinsa. Kaksinkertainen satasen olympiavoittaja voitti Pekingissä kolmannen kerran satasen maailmanmestaruuden. Aika oli 0,3 sekuntimetrin vastatuuleen loistava 10,76.

Kuusi vuotta nuorempi Hollannin Dafne Schippers lienee jo maksiminopeudeltaan maailman nopein nainen, mutta Fraser-Prycen ainutlaatuinen lähtökiihdytys vei tämän kahden metrin karkumatkalle. Sitä Schippers ei aivan ennättänyt tavoittaa, vaikka lähelle pääsikin ja juoksi uuden maansa ennätyksen 10,81.

Suotuisammassa tuulessa Fraser-Pryce olisi todennäköisesti rikkonut Jamaikan ennätyksensä 10,70, millä tuloksella hän sijoittuu maailman kautta aikain tilastossa neljänneksi. Schippersin aika on Euroopan kautta aikain neljänneksi paras ja Ranskan Christine Arronin Euroopan ennätys 10,73 lienee jo hänen armoillaan.

Pronssimitalilla palkittiin ensi kerran suurkilpailuihin pikajuoksijana osallistunut Yhdysvaltain Tori Bowie ajalla 10,86. Bowien tulikaste Yhdysvaltain maajoukkueessa oli toissatalvena maailman hallimestaruuskilpailuissa pituushyppääjänä, jolloin hän ei vielä selviytynyt finaaliin.

Nuorempiensa varjossa Jamaikan 33-vuotias Veronica Campbell-Brown oli yhä neljäs ajalla 10,91. Hän on vuonna 1999 alkaneella maajoukkueurallaan 16 kertaa juossut suurkilpailuiden henkilökohtaisissa finaaleissa neljän parhaan joukkoon, saavuttanut mitalin 12 kertaa ja näistä mitaleista puolet on kultaisia.

Trinidad & Tobagon Michelle-Lee Ahye ja Kelly-Ann Baptiste olivat viides ja kuudes ennen välierissä uuden ennätyksensä 10,96 juossutta Jamaikan Natasha Morrisonia. Maailmantilaston kolmonen Nigerian Blessing Okagbare epäonnistui lähdössä ja jäi finaalin viimeiseksi, vaikka juoksi hänkin 11,02.

 

Yhdeksän naista alitti 11 sekuntia

Jo välierissä peräti yhdeksän naista juoksi alle 11 sekunnin. Moskovan MM-kilpailuiden hopeamitalia puolustanut Norsunluurannikon Murielle Ahouré karsiutui finaalista, vaikka juoksi vastatuuleen 10,98. Toiseksi nopein karsiutuja oli hänen joukkuetoverinsa Marie-Josée Ta Lou uudella ennätyksellään 11,04.

Fraser-Pryce oli myös välierien nopein ajalla 10,82, Schippers juoksi jo välierissä vastatuuleen maansa ennätyksen 10,83 ja Bowie voitti oman eränsä ajalla 10,87. Finaalista karsiutuivat mm. maailmantilaston kakkonen Yhdysvaltain English Gardner ja uuden Sveitsin ennätyksen 11,07 juossut Mujinga Kambundji.

 

Keniaan neloisvoitto estejuoksussa!

Miesten 3000 metrin estejuoksussa Kenia saavutti neloisvoiton. Samaan ovat MM-kilpailuiden historiassa aiemmin yltäneet vain vuonna 2005 Helsingissä Yhdysvallat miesten 200 metrin juoksussa ja Etiopia naisten 5000 metrin juoksussa sekä vuonna 2011 Daegussa Kenia naisten 10000 metrin juoksussa.

Puoleenmatkaan edettiin rauhallista tahtia 1000 metrin väliajan oltua 2.49,50. Puolenmatkan jälkeen Kenian joukkueen nuorimmainen Conseslus Kipruto veti yhden erittäin kovan kierroksen, jolloin pääjoukko supistui puoleen. Tämän jälkeen vauhti uudelleen hiipui.

Kenialaisten avatessa kirin 500 metriä ennen maalia mukaan yrittivät vain Yhdysvaltain Evan Jager ja Marokon Brahim Taleb. Kenialaisten esteenylitykset kirikierroksella olivat kuitenkin niin yltiöpäisen rohkeita ja vauhdikkaita, etteivät nämäkään voineet heille mitään.

Historian paras estejuoksija Ezekiel Kemboi sai Conseslus Kiprutosta hyvän vastuksen aina viimeiselle kuivaesteelle, jolla tämä kuitenkin takelteli. 33-vuotias vain 165-senttinen Kemboi voitti neljännen peräkkäisen maailmanmestaruutensa ajalla 8.11,28. Lisäksi hän on myös kaksinkertainen olympiavoittaja.

Kemboi juoksi viimeisen kilometrin 2.34,51 ja lensi kirikierroksen varmaankin ”400 metrin estejuoksun maailmanennätykseen” 56,7. Hänen aidanylitystekniikkansa täydessä vauhdissa ja vesihaudalle tulonopeutensa ovat häkellyttäviä ja suurin ero eurooppalaisiin saattoi syntyäkin juuri tästä syystä.

20-vuotias Conseslus Kipruto uusi vuoden 2013 MM-kilpailuiden hopeamitalinsa ajalla 8.12,38. Vuosien 2007 maailmanmestari ja 2008 olympiavoittaja Brimin Kipruto hävisi hopeamitalin 0,16 sekunnin erolla ja Timanttiliigaa kaksi viime kesää hallinnut Jairus Birech hävisi pronssimitalin vain 0,08 sekunnin erolla.

Yhdysvaltain 32-vuotias Dan Huling nousi viimeisen vesiesteen jälkeen viidenneksi ohi Jagerin ja Talebin ajalla 8.14,39. Paras eurooppalainen Puolan Krystian Zalewski oli yhdeksäs ajalla 8.21,22. Yhdysvaltain kaikki kolme edustajaa selviytyivät kymmenen parhaan joukkoon.

 

Äitiyslomalta viidenteen maailmanmestaruuteen

Vuoden 2013 lokakuussa esikoisensa synnyttänyt Vivian Cheruiyot palasi äitiyslomalta 31-vuotiaana maailmanmestariksi voittamalla naisten 10000 metrin kirikamppailun ajalla 31.41,31. Aiemmin hän on voittanut kaksi maailmanmestaruutta 5000 metrillä, yhden 10000 metrillä ja yhden maastojuoksussa.

Varsin hidasvauhtisen juoksun arveltiin sopivan parhaiten Etiopian kiriherkälle Gelete Burkalle, joka on mm. voittanut 1500 metrillä maailman hallimestaruuden. Cheruiyot kuitenkin juoksi viimeisen kilometrin 2.48,30 ja kirikierroksen 60,7 ja Burka joutui loppusuoralla jäämään 0,46 sekunnin erolla toiseksi.

Alkumatka taitettiin rauhallisesti japanilaisten tehdessä töitä. Seitsemännellä kilometrillä viimekesäinen junioreiden maailmanmestari Etiopian Alemitu Heroye nykäisi ja pian kärkiryhmään jäivät enää Etiopian, Kenian ja Yhdysvaltain kolme edustajaa sekä Hollannin Susan Kuijken.

Kirikierrokselle ensimmäisenä säntäsi Yhdysvaltain 30-vuotias Molly Huddle, jonka takasuoralla ohittivat Cheruiyot ja Burka. Kärkikaksikon takana Huddle oli ehtimässä kolmanneksi, mutta erehtyi riemuitsemaan liian aikaisin ja hänen joukkuetoverinsa Emily Infeld heittäytyi 0,09 sekuntia aiemmin maaliin.

Pronssimitalilla palkittu Infeld juoksi ensimmäisen 10000 metrin kilpailunsa vasta runsas kolme kuukautta sitten ja kilpaili tällä matkalla vasta kolmannen kerran. Yhdysvaltain kolmaskin edustaja 34-vuotias Shalane Flanagan ehti kuudenneksi heti Kenian Sally Kipyegon jälkeen.

Yhdeksän parhaan joukossa oli vain kolmen kansakunnan edustajia. Sijalukupistein laskien Yhdysvallat oli paras pistein 13. Kenian kolmen juoksijan yhteissijaluku oli 14 ja Etiopian 18. Hollannin edustajat Susan Kuijken ja Jip Vastenburg saapuivat maaliin 10:ntenä ja 11:ntenä ollen kaksi parasta eurooppalaista.

 

Nuori mestari Shawn Barber

Miesten seiväshypyn maailmanmestaruuden voitti 21-vuotias Kanadan Shawnacy ”Shawn” Barber, joka ylitti korkeuden 590 ensimmäisellä yrityksellään. Barber nousi kansainväliselle huipulle vasta viime kesänä sijoittuessaan kolmanneksi Brittiläisen Kansainyhteisön kisoissa.

Erittäin tiiviisti kilpaileva Barber on tänä vuonna kilpaillut jo 25 kertaa, joista voittanut 22 kertaa. Hän on syntynyt Yhdysvalloissa Uuden Meksikon osavaltiossa ja hänellä on sekä Yhdysvaltain että Kanadan kansalaisuus.

MM-finaalissa Barber hyppäsi joka korkeudesta eikä pudottanut rimaa kertaakaan, ennen kuin yrittäessään kolmesti kuuden metrin korkeutta. Puolustava mestari Saksan Raphael Holzdeppe onnistui ylittämään 590 kolmannella yrityksellään, mutta kukaan muu ei tätä korkeutta ylittänyt.

Maailmanennätysmies Ranskan Renaud Lavillenie ylitti 580 valtavan korkealta, mutta pudotti kolmesti 590:stä ja sai tyytyä jakamaan pronssimitalin yhdessä Puolan edustajien Paweł Wojciechowskin ja Piotr Lisekin kanssa. Kuudes samalla tuloksella oli Ranskan Kévin Ménaldo.

Kilpailu oli rakenteeltaan melko yksinkertainen ja ehkä hiukan ikävystyttäväkin, koska korotukset olivat varsin suuria eikä urheilijoille jäänyt oikeastaan lainkaan mahdollisuuksia taktikoida jättämällä korkeuksia väliin. Rima ylitettiin vain neljästä korkeudesta 550, 565, 580 ja 590 senttiä.

 

Kolmiloikka Kolumbiaan tälläkin kerralla

Kaksi vuotta sitten Moskovan MM-kilpailuissa Kolumbian Caterine Ibargüen voitti naisten kolmiloikan tuloksella 14,85. Pekingissä hän uusi mestaruutensa viisi senttiä tätä paremmalla tuloksella.

Avauskierroksella pisimmälle 14,52 loikki Bulgarian Gabriela Petrova. Toisen kierroksen alussa Petrovan ohitti Ukrainasta Israeliin muuttanut Hanna Knjazjeva-Minenko tuloksella 14,78, mutta Ibargüenin toinen yritys kantoi hänet jo johtoon tuloksella 14,80 ja voittotuloksen 14,90 hän hyppäsi neljännellä yrityksellään.

Lontoon olympiavoittaja Kazakstanin Olga Rypakova ohitti Bulgarian Petrovan kolmannella yrityksellään, jonka pituus oli 14,59. Viimeisellä kierroksella Rypakova vielä paransi tuloksekseen 14,77, mutta hävisi hopeamitalin yhdellä sentillä Knjazjeva-Minenkolle.

Jamaikan Kimberly Williams oli viides. Hän on vuosien 2012–2015 MM-kilpailuissa ja olympiakisoissa neljästi sijoittunut kärkikuusikkoon. Vuoden 2011 maailmanmestari Ukrainan Olha Saladuha oli kuudes. Hallitseva Euroopan mestari ja maailman hallimestari Venäjän Jekaterina Koneva jäi seitsemänneksi.

Pistesijalle yllettiin tuloksella 14,25, mikä on vain viisi senttiä enemmän kuin Kristiina Mäkelän ennätys.

 

Botswanan Makwala välierien nopein

Miesten 400 metrin juoksun välierät voittivat maailmantilaston ykkönen Botswanan Isaac Makwala ajalla 44,11, Lontoon olympiavoittaja Grenadan Kirani James ajalla 44,16 ja tämän vuoden kaikki kilpailunsa voittanut Etelä-Afrikan Wayde van Niekerk ajalla 44,31.

Saudi-Arabian Yousef Ahmed Masrahi ja Jamaikan Rusheen McDonald eivät olleet täysin palautuneet edellisen päivän hurjasta alkueräjuoksustaan, jolloin heidän molempien aikansa oli 43,93. Masrahi jaksoi eränsä toiseksi ajalla 44,40, mutta McDonald karsiutui reisilihakset maitohapon täyttäminä ajalla 44,86.

Maailmanmestaruutta puolustava Yhdysvaltain LaShawn Merritt ja Lontoon olympiakisojen hopeamitalimies Dominikaanisen tasavallan Luguelin Santos juoksivat finaaliin eriensä toiseksi nopeimpina. Santos paransi kotimaansa ennätyksen 44,26:een.

Aikavertailusta finaaliin ylsivät Trinidad & Tobagon 19-vuotias Machel Cedenio ja Britannian yllätysmies Rabah Yousif, jolla oli 24:stä välieriin selviytyneestä kilpailijasta kaikkein heikoin ennätys, mutta joka paransi ennätystään 0,47 sekuntia. Yousifin uusi ennätys kirjataan 44,54.

Karsiutuneista nopeimman ajan 44,70 juoksi Lontoon olympiakisojen pronssimitalimies Trinidad & Tobagon Lalonde Gordon. Finaalista karsiutuivat myös Euroopan mestarit Britannian Martyn Rooney ja Belgian Kevin Borlée sekä tämän Moskovan MM-kilpailuissa neljänneksi juossut kaksoisveli Jonathan Borlée.

 

Hejnová puolustaa maailmanmestaruuttaan

Vuonna 1987 Rooman MM-kilpailuiden finaalissa vain neljä naista oli nopeampia, kuin Suomen ennätyksen 54,62 juossut Tuija Helander. Pekingin MM-kilpailuiden välierissä vain neljä naista juoksi nopeammin, kuin Helanderin 28 vuotta vanha Suomen ennätys.

Tšekin Zuzana Hejnová voitti kaksi vuotta sitten Moskovassa kultamitalin ajalla 52,83 kaikkien muiden viipyessä tuolloin yli 54 sekuntia. Pekingissä Hejnová oli kaikkeaan yrittämättäkin välierien nopein ajalla 54,24. Muut erät voittivat Yhdysvaltain Cassandra Tate ja Tanskan Sara Slott Petersen ajoin 54,33 ja 54,34.

Välieriensä toiseksi nopeimpina finaaliin juoksivat Jamaikan Kaliese Spencer ja Janieve Russell sekä Etelä-Afrikan Wanda Nel. Vasta aikavertailusta niukasti finaaliin ylsivät hallitseva Euroopan mestari Britannian Eilidh Child ja tämän vuoden maailmantilaston ykkönen Yhdysvaltain Shamier Little.

Karsiutuneista nopeimman ajan juoksi Ukrainan Anna Ryzhykova, joka Helsingin EM-kilpailuissa oli kolmas tyttönimellään Anna Jaroshtshuk. Ennätysvertailun kolmanneksi nopein Yhdysvaltain Kori Carter törmäsi takasuoralla aitaan, kaatui juoksuradalle ja puhkesi kyyneliin.

(Mikko Nieminen.)

Tiistaina Pekingissä on puolittainen lepopäivä. Muista päivistä poiketen aamukilpailuja ei ole lainkaan ja iltakilpailutkin viedään läpi suppealla ohjelmalla kahdessa tunnissa Suomen aikaa kello 14–16 välillä. Tiistai on myös yhdeksänpäiväisten MM-kilpailujen ainoa päivä, jolloin Linnunpesässä ei kilpaile lainkaan suomalaisia.

LIVE-Tulospalvelu:

Maanantaiaamu 24.8. Minna Nikkanen hyppäsi MM-finaaliin

Sunnuntai-ilta 23.8. Jamaikan Salama iski uudelleen Linnunpesään – David Söderberg kuudes

Sunnuntaiaamu 23.8. Miguel Ángel López löi kiinalaiset – Alkuerissä juostiin alle 44 sekunnin

Lauantai-ilta 22.8. Mo Farahin kuudes peräkkäinen – Kristiina Mäkelä karsiutui sentillä

Lauantaiaamu 22.8. Molemmat moukarimiehet MM-finaaliin – Eritrean ensimmäinen kultamitali


pitkamaki_tero_ja_ruuskanen_antti_hongkongin_kierroksella.jpg

Euroopan mestari ja maailmanmestari puolustavat keihäskansan kunniaa.


mestari_kemboi_kokoaa_arvometallit_itselleen._oppipoika_birech_saa_tyytya_hallitsemaan_timanttiliigaa.jpg

Mestari Kemboi kokoaa arvometallit itselleen. Oppipoika Birech saa tyytyä hallitsemaan timanttiliigaa. (Getty images for IAAF.)


aitiyslomalta_palannut_vivian_cheruiyot_riemuitsee_maalissa_-_getty.jpg

Äitiyslomalta palannut Vivian Cheruiyot riemuitsee naisten kympin maalissa. (Getty images for IAAF.)

,


dafne_schippers_riemuitsee_pekingissa_2015_-_getty.jpg

Dafne Schippers ohitti Elaine Thompsonin metrin ennen maalia.

,